Advertentie

Hebban vandaag

Lezen /

Leesfragment: Dansen met de vijand van Paul Glaser

door Soraya Vink (crew) 4 reacties
In het boek ‘Dansen met de vijand’ vertelt Paul Glaser het aangrijpende levensverhaal van zijn tante Roosje. Op Hebban een leesfragment en je maakt kans op een gesigneerd exemplaar van dit bijzondere boek.

Tijdens een bezoek aan Auschwitz ontdekt Paul Glaser iets waardoor zijn familiebeeld voor altijd zal veranderen. Hij legt het bezoek met tegenzin af en voelt zich eigenlijk een ramptoerist. Maar dan komt hij in een zaal terecht waar koffers staan opgesteld van mensen die naar het ‘werkkamp’ waren gedeporteerd. Tot zijn schrik ontdekt hij een koffer met daarop in groter letter zijn familienaam ‘Glaser’. Het is het begin van een zoektocht naar zijn eigen identiteit en naar de vrouw die hij alleen van naam kende.  

'Mijn vader en zijn zus Roosje waren de enige die hadden overleefd. Daarnaast nog een enkele neef of nicht. De rest van de familie is vermoord. Ik heb het boek geschreven om te laten zien hoe het werkelijk was, gezien door de ogen van een jonge vrouw. Dus een werkelijkheid zonder helden in de etalage, alleen gewone mensen,' vertelde Paul Glaser al eerder in een interview op Hebban. Zijn boek verscheen tevens in het Engels, Portugees (Brazilië), Chinees, Italiaans, Tsjechisch, Slowaaks, Pools en Russisch.

Zijn tante, Roosje Glaser, was een jonge Joodse vrouw uit Den Bosch die als danslerares werkt. Ze heeft een reputatie als succesvol danseres en treedt onder andere op in Amsterdam, Londen, Parijs en Berlijn. Wanneer de macht gegrepen wordt door de nationaalsocialisten, begint voor Roosje een levensgevaarlijke periode uit haar leven. Haar echtgenoot blijkt een collaborateur te zijn en verraadt haar aan de nazi’s. Daardoor komt ze in verschillende concentratiekampen terecht, maar keer op keer weer Roosje het te overleven. Ze overleeft zelfs Auschwitz door haar talent: dansen.  

Dansen met de vijand is geïllustreerd met meer dan 150 oorspronkelijke foto’s uit het archief van Roosje Glaser en geeft een bijzonder beeld van een volstrekt eigenzinnige maar bovenal sterke vrouw.

Lees hier een voorpublicatie


Beleef Dansen met de vijand 

Op 30 maart gaat de gelijknamige muziektheatervoorstelling in première. De voorstelling is gebaseerd op het boek en tijdens de voorstelling zullen originele filmbeelden van Roosje Glaser te zien zijn en zullen de liedjes die Roosje schreef live te horen zijn. De volledige speellijst is te zien op de website.  

Vanaf 15 april is er in kamp Vught een speciale expositie waarin het turbulente leven van Roosje Glaser wordt belicht. In 1943 zat ze ruim een halfjaar gevangen in kamp Vught. In de tentoonstelling is er een verzameling van foto’s en films ondergebracht die zij zelf voor en na de oorlog maakte, waardoor de bezoeker als het ware het levensverhaal door haar ogen kan zien.

Giveaway

Benieuwd geworden naar het levensverhaal van Roosje Glaser? Op Hebban maak je nu kans op een gesigneerd exemplaar van dit boek. Bekijk het kader rechts naast deze sneak preview voor meer informatie.Over de auteur

Soraya Vink (crew)

4 volgers
0 boeken
0 favorieten


Reacties op: Leesfragment: Dansen met de vijand van Paul Glaser

 

Gerelateerd

Over

Paul Glaser

Paul Glaser

Paul Glaser is geboren in 1947, kort na de Tweede Wereldoorlog. Hij groeit op in...

Gesponsorde boeken