Advertentie

Hebban vandaag

Nieuws /

Leesvoer bij je Franse frietjes

door Hebban Crew 5 reacties
Het initiatief stuitte vorig jaar nog op hevig verzet van Australische ouders, maar in de Verenigde Staten gaan ze gewoon door met het project: geen weekmakende plastic speeltjes maar een kinderboek bij je Happy Meal.

Komende week stoppen de McDonald's-restaurants in de Verenigde Staten geen speelgoed meer in het doosje van de Happy Meal, maar een kinderboek. De hamburgerketen heeft vier titels ingekocht die - een per doos - tussen de Franse frietjes en de hamburger worden gepropt. Het gaat om boekjes van Bruce Hale, Michael Bond, het schrijversechtpaar Kimberley en James Dean en het duo Laura Numeroff (schrijfster) en Felicia Bond (illustratrice). In sommige restaurants gaat het om Spaanstalige boeken.

Het is het vierde achtereenvolgende jaar dat de fastfoodgigant op deze manier boeken verspreid, in samenwerking met uitgeveirj HarperCollins en Reading Is Fundamental (RIF), de grootste organisatie in de VS die zich inzet om analfabetisme onder kinderen te bestrijden. Volgens McDonald's zijn er aan het eind van het jaar vijftig miljoen boeken onder kinderen verdeeld. 'Genoeg om ieder kind onder de twaalf jaar in de VS een boek te verstrekken', aldus RIF-voorzitter Carol H. Rasco. Van de zestien miljoen kinderen die in de VS in armoede leven, heeft twee derde geen boek in huis, zo blijkt uit onderzoek van RIF. 

In Australië konden jonge fastfoodies vorig jaar ook kiezen voor een boek in plaats van speelgoed bij hun Happy Meal. Maar deze traktatie stuitte toen op weerstand. The Parents' Jury, een organisatie die de promotie van gezonde voeding voor kinderen nastreeft, vroeg toen de Australische autoriteiten de Happy Readers-campagne van McDonald's te verbieden. Alice Pryor, woordvoerster van The Parents' Jury, bestempelde de campagne als 'een slimme marketingtruc'. Maar ouders worden volgens haar wel onder druk gezet om ongezond eten te kopen voor hun kinderen. 'Als een ouder is het moeilijker om nee te zeggen tegen je kind als het vraagt om een boek in plaats van een Minions-poppetje.' 

Een woordvoerster van McDonald's zei in een reactie dat ouders een boekje konden kopen voor anderhalve Australische dollar, zonder dat ze erbij een Happy Meal moeten nemen. Ook bood het restaurant schijfjes appel als vervanging voor de franse frietjes en water of magere melk bij de Happy Meals.

Bron: The GuardianOver de auteur

Hebban Crew

2130 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Leesvoer bij je Franse frietjes

 

Gerelateerd

Gesponsorde boeken