Hebban vandaag

Listmania /

Lekker rebels: een week zonder vlees

Het toeval wil dat de Boekenweek en de Nationale Week zonder Vlees dit jaar gelijktijdig gevierd worden. Het Boekenweekthema ‘Rebellen en dwarsdenkers’ is voor die laatste week ook niet minder toepasselijk; doe eens rebels en eet een dagje (of meer) geen vlees. De Hebban-redactie geeft morele steun in de vorm van boekentips!

Veel mensen zijn bang dat ze met een vegetarisch of veganistisch dieet te weinig eiwitten binnen krijgen. Niets is minder waar en met het nieuwe kookboek High Protein van Hannah Vreugdenhil wordt eiwitrijk eten ook nog eens heel lekker. In High Protein vind je 51 heerlijke en voedzame gerechten waarin minimaal 25% eiwit zit, alleseters, vegans en vegetariërs. 

Die lekkere gerechten die je op vakantie altijd eet zijn ook thuis overheerlijk, zelfs zonder vlees. In Het mediterrane forest feast kookboek neemt Erin Gleeson je mee op haar familievakantie door Frankrijk, Portugal, Spanje en Italië en laat ze je kennis maken met 100 vegetarische recepten, geïnspireerd op de keukens rondom de Middellandse Zee. 

Lisa Steltenpool is een bekend vegan diëtiste en laat met haar kookboeken zien hoe lekker, gezond én makkelijk plantaardig eten is. In haar nieuwste boek Vegan Vibes vind je onderbouwde voedingsinformatie, praktische handvatten en een hele lading inspiratie om je eetpatroon op te fleuren.

Geen vlees eten is niks voor kerels, hoor je wel eens. Heb of ken jij een man die ook denkt dat hij écht niet zonder vlees kan? De mannen van Bosh! laten zien dat het wel mogelijk is. In Bish Bash Bosh! delen ze snelle doordeweekse maaltijden en comfort food. Daarnaast zijn de recepten zo opgezet dat ze voor iedereen makkelijk te volgen zijn. Of je nu volledig vegan eet of gewoon wat vaker wil eten zonder dierlijke producten. 

Denk je dat je nooit meer een lekker taartje kunt eten als je dierlijke producten laat staan? Dit bakboek bewijst het tegendeel. Hoewel er tegenwoordig genoeg vegan opties in de winkel te vinden zijn, is lekker thuis kokkerellen ook heerlijk. Wat dacht je van variaties op schwarzwalder-kirschtaart, blauwebessenmuffins en granaatappel-yoghurtcake? Verrukkelijk vegan bakken leert je hoe dat moet. 

Voorverpakt eten is lekker en makkelijk, maar niet altijd even gezond. In het boek Whole food voor elke dag laat chef Amy Chaplin zien hoe je lekker vegetarisch kunt koken met onbewerkte ingrediënten. Chaplin geeft steeds basisrecepten en laat vervolgens zien hoe je eindeloos kunt variëren en combineren.

Maar waarom dan?

Vaker een dagje geen vlees of vis eten heeft een grote positieve impact op mens, dier en milieu. Wil je meer weten over de invloed van vlees eten op het klimaat of over klimaatverandering? Lees dan eens een of meer van onderstaande boeken.

Jaap Korteweg was een boer met een droom: mensen lékker plantaardig vlees laten eten en de grootste slager ter wereld worden. De droom werd werkelijkheid met de oprichting van De Vegetarische Slager, waarvan de vele producten in de schappen van supermarkten te vinden zijn. Jeroen Siebelink tekent zijn verhaal op in het gelijknamige boek. De tactiek, de keukengeheimen, de mislukkingen, de strijd en de doorbraak van De Vegetarische Slager; ze komen allemaal voorbij.

We laten de aarde na aan de generaties die na ons komen. Jongeren hebben dat al heel goed door: vorig jaar was het woord ‘klimaatspijbelaar’ niet weg te denken uit het dagelijkse nieuws. In Wij zijn het klimaat steken twee van hen een hand uit naar ons allemaal. Naar politici en beleidsmensen, naar ouders en grootouders en naar hun leeftijdsgenoten. 

Vlees eten en het klimaat zijn belangrijke onderwerpen voor Jonathan Safran Foer (Extreem luid & ongelooflijk dichtbij). Eerder schreef hij al het boek Dieren eten over de gruwelijke misstanden in de (Amerikaanse) vleesindustrie en doet nu een stap verder met Het klimaat zijn wij. Het beschrijft onder andere wat je als individu kunt doen om een ecologische ramp te voorkomen. 

In Hoe gaan we dit uitleggen beschrijft Jelmer Mommers een van de grootste problemen van onze tijd: klimaatverandering. Een probleem dat bij de meesten van ons vooral een gevoel van machteloosheid oproept. Ten onrechte. Want achter de nieuwsberichten over smeltende ijskappen, uitstervende diersoorten en ontkennende politici groeit een wereldwijde beweging die laat zien: onze toekomst op aarde schrijven we zelf. 

Peter van Druenen plaatst in zijn boek De klimaatparadox de discussie in historisch perspectief en noemt een aantal denkers die al eeuwen geleden de uiterste consequenties wisten te benoemen en daarom nog steeds worden verketterd. In zijn met verrassende inzichten onderbouwde argumentatie kiest hij voor een pragmatische positie tussen gelovigen en ontkenners. 

Voor iedereen die wil weten welke gevolgen klimaatverandering voor ons eigen stukje land heeft. Rutger Bregman blikt terug op de Watersnoodramp van ’53 en vertelt het verhaal van Johan van Veen, vader van het Deltaplan. Maar hij kijkt ook vooruit en laat zien welke maatregelen getroffen kunnen worden om de stijgende zeespiegel tegen te gaan. Het water komt is tot 30 april gratis te bestellen.Over de auteur

Hebban Crew

2369 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Lekker rebels: een week zonder vlees

 


Gesponsorde boeken