Advertentie

Hebban vandaag

Nieuws /

Lekkere trek na lezen over eten?!

door Diana Mom 1 reactie
Ik weet het nog goed. ‘Pak allemaal je Basisboek kooktechnieken erbij.’ Regelmatig werd dit tijdens de theorieles koken op de middelbare hotelschool gezegd. Het boek was saai. Interessant, vol nuttige informatie, maar echt enthousiast om te gaan koken werd je er niet van. Die tijd lijkt met de culinaire romans voorbij.

Kookboeken scoorden altijd al hoog bij voornamelijk dames. Niks was leuker dan een mooi kookboek in je keuken zetten en elke dag een nieuw gerecht te kiezen. Maar, de enige ontspanning die het gaf, was de ontspanning van het koken en het eten daarna opeten. Ook die tijd lijkt met de komst van de culinaire romans voorbij.

Kookboek vs. culinaire roman
Een kookboek ga je niet voor je plezier een avond op de bank van begin tot eind lezen. Een culinaire roman wel. En allebei lijken ze hetzelfde gevoel te veroorzaken. Trek. Lezer over lekker eten, doet ons verlangen naar een heerlijk maal. Zelf overkwam het me bij De taarten van Marie. De kookmomenten zijn zo herkenbaar dat alle onzekerheid verdwijnt. Als Marie de taart kan bakken, kun jij het ook. Ik las het op vakantie in een hotel, dus ik kon niet direct aan de slag, maar de kriebeltjes waren duidelijk voelbaar.

Rommelende maag
Een ding is in ieder geval verstandig. Begin niet aan een culinaire roman als je nog niet gegeten hebt. Trek krijg je ervan. Naast de herkenbare situaties in de keuken van de (vaak) dames, proef je de weelderige smaken van de gerechten die in de verhalen voorkomen. Heerlijk. Zo las ik laatst een verhaal over de beste toetjeskok van Los Angeles. Nadat ik gelezen had dat ze ijs had gemaakt, moest en zou ik naar de ijssalon voor een heerlijk ijsje. En met het verhaal in mijn achterhoofd smaakte het ijsje me nog lekkerder!

Welke culinaire romans zijn momenteel hip?
Verrukkelijk! – Ruth Reichl
Werken voor magazine Delicious! Dat is een droom van Billie Breslin die uitkomt. Ze vindt al snel haar plek op de redactie en is als nieuweling in New York overdonderd door het culinaire leven in de stad. En dan… Delicious wordt opgeheven. Alleen Billie blijft nog even in het lege kantoor. Zij mag de teleurgestelde lezers te woord staan. Onverwachts levert deze saaie klus een bijzondere ontdekking op. In een afgeschermd gedeelte van de bibliotheek brieven uit de Tweede Wereldoorlog, geschreven door de 12-jarige Lulu Swan aan de legendarische chef James Beard. De brieven geven een bijzonder kijkje in de geschiedenis, maar scheppen ook een bijzondere band tussen Billie en Lulu.

De taarten van Marie – Claire Sandy

Marie Dunwood heeft een druk leven. Ze heeft een gezin draaiende te houden, maar ook haar tandartspraktijk moet gerund worden. Als haar buurvrouw Lucy de perfecte taarten maakt, wordt Marie jaloers. Dat kan zij ook! Ze besluit de keuken in te duiken en maakt de meeste lekkere taarten, niet zonder de nodige blunders. Hieromheen wordt het verhaal van Maries gezin en het gezin van Lucy verteld. Mooi en aangrijpend. Maar toch, de kooksituaties en het speciale kooktijdschriftje zorgen voor de ultieme beleving.

Bakken voor je leven - Sarah Vaughan
Als supermarktketen Eaden een bakwedstrijd uitschrijft, stromen de aanmeldingen binnen. In de finale staan vijf deelnemers die elk hun eigen reden hebben om te bakken. Jenny probeert haar lege huis te vullen, Claire wil een beter leven voor haar dochtertje, Mike hoopt zijn kinderen te bereiken na de dood van hun moeder, Vicky wil bewijzen dat ze wél een goede moeder is en Karen wil koste wat het kost perfect zijn in alles wat ze doet.

Piece of Kate - Emily Lichthart

Na een berg vergeefse sollicitaties gooit de 28-jarige Katherina - Kate - Smit het roer om: ze begint een taartenwebshop. Wanneer haar kersverse site getipt wordt door een hippe glossy is deze binnen de kortste keren een grote hit.
Al snel opent Kate ook een echte winkel. Als vervolgens een buitengewoon charmante zakenman in haar zaak wil investeren, lijken al haar wensen uit te komen. Ineens bevindt Kate zich in de wereld van filmfestivals, BN'ers, deftige grachtenpanden en buitenlandse reisjes.

Onweerstaanbaar lekker – Nora Roberts
In Een pikant dessert wordt Summer Lyndon, de kok die de lekkerste desserts ter wereld maakt, door Blake Cocharan, hotelmagnaat, ingehuurd om een van zijn hotels populairder te maken. Summer en Blake lijken elkaar niet te liggen, maar terwijl Summer zich helemaal uitleeft in de keuken van het hotel, wordt Blake steeds meer geïnteresseerd en de bijzondere kokkin, die thuis niets liever eet dan lekkere snacks.
In Kruidje-roer-me-niet volgen we de meesterlijk aantrekkelijke chefkok Carlo Franconi. Publiciteitsagent Juliet Trent komt dit goed uit. Zij moet het boek van Carlo namelijk promoten en samenwerken met een mooie man, vindt ze niet verkeerd. Zeker omdat mooie mannen makkelijk verkopen. Alleen moet ze er dan natuurlijk wel voor zorgen dat ze zelf niet voor zijn charmes vatbaar is…

Als de abrikozen morgen bloeien - Jessica Soffer
De veertienjarige Lorca kan urenlang door kookboeken bladeren, op zoek naar recepten voor haar moeder, die lange dagen maakt als chefkok. Ze schrijft zich in voor de kooklessen van de Iraaks-Joodse Victoria. Lorca hoopt er masgouf te leren bereiden, het lievelingsgerecht van haar moeder, in een laatste poging haar liefde te winnen en te voorkomen dat ze naar kostschool wordt gestuurd. Terwijl het ongelukkige meisje en de eenzame weduwe elkaar vinden in hun liefde voor de Iraakse keuken, beginnen ze te vermoeden dat ze misschien wel familie van elkaar zijn...Over de auteur

Diana Mom

319 volgers
1962 boeken
96 favoriet


Reacties op: Lekkere trek na lezen over eten?!

 

Overig

Culinaire Feelgoodromans

op 21 mei 2015 door Natascha van der Stelt 6 boeken 5 volgers 0 reacties
Gesponsorde boeken