Hebban vandaag

Leesclubs /

Leon & Juliette: lees mee met het Boekenweekgeschenk

door Hebban Crew 19 reacties
Volgende week begint de Boekenweek 2020, de leukste week van het jaar in boekenland! Van 7 tot en met 15 maart krijg je het Boekenweekgeschenk cadeau van je boekhandelaar bij aankoop van €15 aan Nederlandstalige boeken. Het thema 'Rebellen en dwarsdenkers' past bij het echtpaar dat centraal staat in 'Leon & Juliette'. Wij kunnen je alvast een zeer exclusieve sneak preview aanbieden!

Annejet van der Zijl (1962) werkte tien jaar als journalist bij het opinieblad HP/De Tijd. Hier specialiseerde ze zich in literaire geschiedschrijving en portretten, wat we naar hartenlust haar boeken terugvinden. Ze debuteerde in 1998 met Jagtlust, schreef Anna over Annie M.G. Schmidt, portretteerde prins Bernhard in Bernhard. Een verborgen geschiedenis en Allene Tew in De Amerikaanse prinsesHaar grote doorbraak beleefde ze in 2004 met de roman Sonny Boy.

Leon & Juliette

Het thema van de Boekenweek dit jaar, 'Rebellen en dwarsdenkers', is de biografe op het lijf geschreven. In al haar boeken zien we de liefde terugkomen voor het portretteren van mensen die tegen de stroom in gingen en bijzondere levens hebben geleid. Dat zij het Boekenweekgeschenk 2020 schrijft, is dan ook zeker niet uit de lucht komen vallen.

Voor het verhaal liet ze zich inspireren door een echtpaar dat ze opgetekend vond in het boekje Geerbron en haar bewoners. Geerbron, een buitenplaats in Monster, werd bewoond door de familie Herckenrath. In Leon & Juliette volgen we een zoon uit dit gezin en vinden we mooie parallellen met Sonny Boy. Een liefde tussen verschillende afkomsten, een wereld die op het punt staat in oorlog uit te breken en de individuele moed van mensen die elkaar liefhebben.

Het verhaal

De plaats was Charleston, het jaar was 1820. Hij was een jonge Nederlander die zijn verarmde vaderland was ontvlucht om fortuin te maken in de Nieuwe Wereld. Zij was een zwart meisje in een samenleving waar iemand zoals zij niet meer waard was dan een onmondig stuk vee dat naar believen gekocht en gebruikt kon worden. Dát hij haar kocht was dus niet zo vreemd. Deden blanke mannen dat toen niet vaker met slavinnen die hun wel aanstonden?

Wat er daarna gebeurde was in de ogen van de wereld om hen heen echter zo schandalig en zelfs illegaal dat het alles in gevaar bracht - zelfs hun leven en dat van hun kinderen. Toen hadden ze nog maar één keuze... In Leon & Juliette reconstrueert Annejet van der Zijl een waargebeurde negentiende-eeuwse liefdesgeschiedenis die alles trotseerde, tot de vergetelheid aan toe.

Sneak preview

Op deze primeur zijn we buitengewoon trots: we mogen alvast een kleine sneak preview vrijgeven van het Boekenweekgeschenk 2020! Wil jij als een van de eersten kunnen lezen hoe Leon & Juliette begint, een week voor de Boekenweek daadwerkelijk start? Klik op de knop:

Lees hier een sneak preview van Leon & Juliette

Leesclub

Natuurlijk organiseren we op Hebban ook een leesclub rondom het Boekenweekgeschenk. Koop jij tijdens de Boekenweek voor minstens 15 euro aan Nederlandstalige boeken? Dan krijg je het geschenk daar gratis bij*. Wil je graag met andere lezers praten over deze bijzondere liefdesgeschiedenis? Neem dan een kijkje in de Leon & Juliette-leesclub en stel jezelf alvast voor!

Naar de Leon & Juliette-leesclub!

Neem alvast een kijkje op het speciaal ingerichte Boekenweekkanaal

De Boekenweek 2020 heeft als thema 'Rebellen en dwarsdenkers' en loopt van zaterdag 7 t/m zondag 15 maart. 

*Het boekenweekgeschenk is beschikbaar bij deelnemende boekhandels en zo lang de voorraad strekt. Neem contact op met je lokale boekhandel of zij meedoen met de Boekenweek 2020.

Kijk jij al uit naar het verhaal van Leon & Juliette?Over de auteur

Hebban Crew

2343 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Leon & Juliette: lees mee met het Boekenweekgeschenk

 

Gerelateerd

Over

Annejet van der Zijl

Annejet van der Zijl

Annejet van der Zijl (1962) studeerde in Amsterdam en Londen. Ze werkte tie...

Hebban Spots

Leon & Juliette

25 volgers

Welkom bij de leesclub rond 'Leon & Juliette', het Boekenweekgeschenk 2020 van Annejet van der Zijl. Onze hashtag is #hebbanleesclub. Heb je een vraag over deze leesclub, mail dan naar:...