Meer dan 4,7 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban vandaag

Leesclubs /

'Leven met een leugen' is het Leesclubboek van het Jaar 2019

door Hebban Crew 32 reacties
Hebban organiseerde vorig jaar meer dan 100 online leesclubs met in totaal meer dan 1.500 lezers! 'Leven met een leugen' van Wendy Brokers haalde de hoogste eindscore en is hiermee het Hebban Leesclubboek van het Jaar 2019. 'Alle lezers waren onder de indruk van de wijze waarop Wendy haar personages wist neer te zetten.' Een terechte winnaar voor 2019!

De Hebban Leesclub Top 10 van 2019

1. Leven met een leugen van Wendy Brokers
2. Het dwaallicht van Willem Elsschot
3. Het schaduwjaar van Kim Liggett
4. Het vuur in mij van Erin Stewart
5. Ik mis je van Gillian King
6. Alles is nu van Amy Giles
7. Meer dan ooit van Marina Folkers
8. Anne van Hans Faber 
9. Het schooltje van Auschwitz van Mario Escobar
10. Wilder van Rebecca Yarros

De gemiddelde eindcijfers liepen uiteen van 2,4 sterren tot 4,7 sterren. 

Wendy Brokers

Wendy Brokers is moeder van vijf kinderen en tot ze van haar schrijfwerk kan leven, is ze daarnaast ook verpleegkundige Neonatologie Geboortezorg. Ze heeft intussen alweer 3 feelgoodromans en een novelle op haar naam staan en zelfs een spannende Young Adult thriller, die ook maar liefst 67 keer een 5 ***** waardering wist te scoren. Haar boek Baguette met jam voor twee (109 keer 5 *****) staat ook in de Hebban 1000.

Sinds eind augustus schrijft ze een dagelijks vervolgverhaal op haar Facebookpagina, een los te lezen vervolg op Baguette met jam voor twee en Leven met een leugen. Ben je fan van auteurs als Jackie van Laren en Charlotte de Monchy? Dan is het zeker de moeite waard om ook aan Wendy Brokers' romans te snuffelen. Niet alleen vind je romantiek en feelgood, de diepgang ontbreekt ook zeker niet.

Lees hier de sneak preview

Auteur op bezoek

Met Nederlandstalige auteurs is het bijzonder gezellig als ze komen aanschuiven bij de leesclub van hun boek. Zo kunnen ze vragen beantwoorden en krijgen ze directe feedback op verschillende aspecten van hun boek. Ze werd in de leesclub van Leven met een leugen onder andere de cover en titel besproken, plot en setting, was er uitgebreid ruimte voor de personages en Brokers schrijfwijze. In een speciaal topic in de leesclub konden de deelnemers vragen aan haar stellen, zoals:

Waar haal jij je inspiratie vandaan?

'Mijn inspiratie komt overal en nergens vandaan. Ik vind het wel eens lastig uit te leggen hoe dat werkt. Ik kan op de fiets zitten en iets zien of een gesprek opvangen tussen mensen en dan gaat mijn brein aan de haal met me! Meestal is dat later totaal niet meer te herleiden naar de oorspronkelijke gebeurtenis, maar dat kleine gegeven gaat gewoon een eigen leven leiden!'

Neem een kijkje in de leesclub

Het leesclubverslag

Het leesclubverslag is geschreven door leesclubcoördinator Marieke.

Er werd lekker gediscussieerd in de leesclub, en geen enkel aspect van het boek bleef onbesproken. Zo werden ook de titel en cover volledig ontleed als volwaardig deel van het boek. Met name de cover staat bij feelgoodromans veel meer centraal dan dat bij de meeste andere genres het geval is. 

'Maar de afbeeldingen blijven tot het einde toe een mysterie, een schommel met bloemen en een slinger van hartjes? Daarbij is het is een zonnige cover en het boek start met een lang stuk in een ingesneeuwde skihut. Uiteindelijk valt alles op zijn plek,' schrijft Marieke in het verslag.

'Wat bij meerdere lezers naar voren komt is dat in de titel wordt gesproken over leugens, maar dat het eigenlijk meer geheimen betreft. Janneke zegt: "Ik zag het ook niet echt als leugens, maar als geheimen, of feiten die verzwegen worden. Dat is volgens mij niet helemaal liegen."

Wendy vult vanaf haar vakantiebestemming aan: "Voor mij was dit de enige passende titel. Niet alleen 'bekt' hij lekker, maar de titel is geschreven vanuit Sofie. En Sofie heeft gelogen over de avond dat Twan verongelukte. Ze heeft al die jaren geweten wat er precies is gebeurd, maar door angst en schuldgevoel gezegd dat zij er geen herinnering aan had."'

Brokers schuwt de diepgang niet in haar boek. Zo worden er confronterende scènes geschreven en maken de hoofdpersonages heftige keuzes. Hun ontwikkeling wordt voortgedreven door een grote afwezige; een overledene van wie ze de dood nog niet hebben verwerkt. Marieke: 'Het boek gaat voornamelijk over Jelle en Sofie, maar ook Nate en Lize uit Baguette met jam voor twee hebben een speciale plek in dit boek. En dan is er ook nog Twan, die niet fysiek aanwezig is, maar wel een grote stempel op het verhaal drukt.' 

'Krista: Twan viel uiteraard op door zijn áfwezigheid en nadrukkelijke áánwezigheid in het leven van zijn vrienden.'

Het eindoordeel

Uiteindelijk sloot de leesclub af met een gemiddelde eindwaardering van 4,7 sterren! Natuurlijk werd er in deze lezersrecensies ook volop besproken wat er zo mooi was aan Leven met een leugen. Leesclubcoördinator Marieke lichtte in haar eindverslag een aantal quotes uit die het boek treffend weten te omschrijven en het enthousiasme van de leesclubdeelnemers weerspiegelen:

Quinty: 'Een geweldig boek met goede personages, opbouw en schrijfstijl.' Lees hier de volledige recensie.

Loraine: 'Leven met een leugen is een heerlijke feelgood met de nodige diepgang. Een echte aanrader voor iedereen!' Lees hier de volledige recensie.

Helma: 'Door de humoristische afwisseling met de heftige gebeurtenissen en de gedegen opbouw van het verhaal weet Wendy me keer op keer weer te verrassen. Dit en het superromantisch eind, waarmee de illustratie op de cover eindelijk duidelijk wordt, zijn de ingrediënten voor een heerlijke feelgood roman. Verwacht geen zoetsappig verhaal, want Leven met een leugen is door de heftige gebeurtenissen zoveel meer dan dat.' Lees hier de volledige recensie.

De boeken van WendyMeer over het Leesclubboek van het Jaar:

  

De Week van de Leesclub

De tweede editie van de Week van de Leesclub vindt plaats van 25 t/m 31 januari 2020 en wordt georganiseerd door Senia. Het doel van deze campagne is te laten zien hoe leuk en waardevol het is om te lezen, sámen te lezen en met elkaar in gesprek te gaan over boeken.

Meer informatie vind je op de website van Senia. Lutterzand Literair Festival organiseert op 26 februari de eerste Landelijke Leesclub Dag. Klik hier voor meer informatie en kaarten.Over de auteur

Hebban Crew

2483 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: 'Leven met een leugen' is het Leesclubboek van het Jaar 2019

 

Gerelateerd

Over

Wendy Brokers

Wendy Brokers

Moeder van vijf, verpleegkundige Neonatologie Geboortezorg en auteur (tot nu toe...

Overig

Hebban Leesclub Hall of Fame 2019

op 11 februari 2019 door Hebban Crew 79 boeken 23 volgers 0 reacties

Hebban Spots

Leven met een leugen

28 volgers

Welkom bij de leesclub rond Leven met een leugen, een roman van Wendy Brokers (Uitgeverij Boekerij). Onze hashtag is #hebbanleesclub. Heb je een vraag over deze leesclub, mail dan naar:...