Meer dan 5,5 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban vandaag

Nieuws /

Lex Noteboom wint met 'De Man met Duizend Gezichten' de Hebban Thrillerprijs 2024

door Hebban Crew 39 reacties
Zojuist werd op in het NPO Radio 1 Journaal bekendgemaakt dat Lex Noteboom de Hebban Thrillerprijs 2024 heeft gewonnen. De vakjury koos unaniem voor zijn debuut 'De Man met Duizend Gezichten'. Meteen na de uitzending kreeg hij de award uit handen van Hebban-hoofdredacteur Sander Verheijen. De bekendmaking van de vijfde Hebban Thrillerprijs is de feestelijke aftrap van de #Hebban10jaar Tiendaagse, die tot en met woensdag 29 mei - de Dag van de Lezer - duurt.

De Hebban Thrillerprijs is geen publieksprijs maar een lezersjuryprijs, naar voorbeeld van de Hebban Debuutprijs. De longlist van vijftien titels, waaronder een door de lezerscommunity genomineerde wildcard, werd gelezen door meer dan honderd ervaren thrillerlezers. Uit hun beoordelingen werd een shortlist van vijf boeken samengesteld die naar een professionele vakjury gingen, bestaande uit boekverkopers, recensenten en redacteuren van Hebban. De vakjury koos met overweldigende meerderheid de winnaar van de Hebban Thrillerprijs 2024: De Man met Duizend Gezichten van Lex Noteboom.

De andere genomineerden op de shortlist waren Esther Verhoef met Alter ego, Angelique Haak met Afgeschreven, Lex Noteboom met De Man met Duizend Gezichten, Bernice Berkleef met Vinex en Sofie Delporte met Ik kan je redden. Delporte werd door Hebban-lezers via de wildcardverkiezing de longlist in gestemd.

'Twee debuten, vier vrouwen en een man, een Vlaamse auteur en verschenen bij vijf verschillende uitgevers. Slechts één boek speelt zich voor een aanzienlijk deel af buiten Nederland. Angelique Haak werd voor de derde keer genomineerd. De vijf boeken op de shortlist werden de afgelopen maanden gewogen door de vakjury, bestaande uit boekverkopers, Hebban-redacteuren en -recensenten. Zij beoordeelden de titels op de shortlist op spanning, plot, schrijfstijl en originaliteit.

De vakjury is zeer positief over het leesplezier dat ze hebben beleefd aan de shortlist. Er werd bij elke genomineerde titel een fijne schrijfstijl bespeurd en er konden waardevolle, positieve punten worden benoemd. De woorden ‘hoog niveau’ voor de kwaliteit van de gehele shortlist dit jaar zijn meerdere keren gevallen. De vijf thrillers laten een mooie doorsnede van verschillende socio-economische klassen zien, van het permanent bewonen van een vakantiepark tot een burgerlijke vinexwijk en van een hardwerkende rechercheur in de middenklasse tot een chef van een glamoureus sterrenrestaurant of een lid van een rijke en oppermachtige politieke familie.

Het viel de jury op dat drie van de vijf verhalen sterke gelijkenissen vertonen, genreclichés meer regel dan uitzondering zijn en vrouwelijke (hoofd)personages met regelmaat neergezet worden als zwak, passief, hysterisch of neurotisch. Ze slikken slaap- en kalmeringspillen, kunnen niet met alcohol omgaan, zijn opgenomen geweest, verdenken zichzelf, zijn een speelbal van omgevingsfactoren, bieden amper weerstand en komen niet voor zichzelf op. De vakjury wil auteurs dan ook echt oproepen hun vrouwelijke (hoofd)personages mee de 21e eeuw in te nemen. Ook blijft vreemdgaan een terugkerend thema in deze thrillers. De auteurs mijden het gebruik van toeval en clichés niet. In twee gevallen bleek de dader het verrassende duveltje uit het doosje te zijn en zo deed de ‘ploepdader’ als term haar intrede tijdens het juryoverleg.

De Hebban Thrillerprijs 2024 werd vanmorgen vroeg aan Lex Noteboom uitgereikt door hoofdredacteur Sander Verheijen in de Radio 1 studio in Hilversum.

Eén thriller steeg met kop en schouders uit boven de rest. Een verrassend debuut waarin een angstig realistisch beeld geschetst wordt van een propagandaoorlog die gebruikmaakt van deepfake-technologie. Deze ambitieus opgezette thriller heeft een complex plot dat een scherpe geest vereist om volledig te ontwarren. De jury omschreef het verhaal als ‘vernieuwend’, ‘verrassend’ en ‘intelligent’ en koos dan ook unaniem voor De Man met Duizend Gezichten van Lex Noteboom als winnaar van de Hebban Thrillerprijs 2024. Het is de eerste keer dat een debutant de prijs in ontvangst mag nemen.' - Vakjury Hebban Thrillerprijs 2024

Lees het juryrapport

De Man met Duizend Gezichten

Michelle staat op het punt om met haar man Daniel en hun gezin op vakantie te gaan, als ze te horen krijgen dat Daniels tweelingbroer is verongelukt. Vigo Lechkov was de president van Kazichië en Daniel keert voor het eerst in twintig jaar terug naar zijn geboorteland om bij de begrafenis te zijn. Daar aangekomen ziet Michelle algauw dat haar man onder druk wordt gezet om zijn broer op te volgen als president. Ze wil zelf zo snel mogelijk terug naar Amsterdam, maar dat blijkt niet eenvoudig.

In het oosten van de voormalige Sovjetstaat is een rebellenleider opgestaan die het volk verenigt in een opstand tegen het regime. Niemand weet wie hij is of hoe hij aan zijn middelen komt, maar hij heeft een rebellenleger achter zich en pleegt aanslagen. Terwijl de Russische geheime dienst en de CIA zich met het conflict bemoeien, en Michelle alles op alles zet om haar gezin veilig thuis te krijgen, gaat Daniel de strijd aan met de ongrijpbare rebel, die bekendstaat als de Man met Duizend Gezichten.

Lex Noteboom

Lex Noteboom (1987) won voor zijn audiodramapodcast The Deca Tapes de grootste prijs voor digitale creativiteit in Europa: een Lovie Award. Hij werkte drie jaar aan zijn eerste boek, De Man met Duizend Gezichten, waarvoor hij ook een aanverwante audiodramapodcast maakte, De Vrouw met Duizend Gezichten, die zich in dezelfde wereld afspeelt. De vertaalrechten van Notebooms debuut zijn al verkocht aan een Britse uitgeverij.


Fotobewerking: Edo Draaijer van The Unemployed Chefs

Eerdere winnaars

#Hebban10jaar Tiendaagse

Hebban bestaat in mei tien jaar! Dat vieren we van 20 tot en met 29 mei met een tiendaagse vol nieuwe en bekende geliefde ingrediënten waaronder hoogtepunten van tien jaar Hebban, de bekendmaking van de Hebban 1000 en heel veel leuke winacties. Ook organiseren we op onze verjaardag, woensdag 29 mei, de allereerste Dag van de Lezer, waarop we jou in het zonnetje zetten.

Naar de TiendaagseOver de auteur

Hebban Crew

2554 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Lex Noteboom wint met 'De Man met Duizend Gezichten' de Hebban Thrillerprijs 2024

 

Gerelateerd

Over

Lex Noteboom

Lex Noteboom

Lex Noteboom (1987) studeerde moderne geschiedenis aan de Universiteit van Amste...