Hebban vandaag

Listmania /

Lezend leren koken

(Gezonde) voeding en koken zijn trendy. Kookboeken voor kinderen zijn niet nieuw, maar inmiddels is er nog een manier om kids in aanraking te laten komen met de geheimen uit de keuken: het fictieve kookverhaal.


Een goede relatie met voeding begint al thuis. Uiteindelijk hebben ouders een grote invloed op het eetpatroon van hun kinderen. Zij bepalen wat de pot schaft en wat er in de broodtrommel meegaat naar school. Als kinderen gezond leren eten, is de kans groter dat ze dat hun leven lang blijven doen.  

Het Voedingscentrum publiceerde in augustus van dit jaar de resultaten van een onderzoek naar de behoeften van ouders aan informatievoorziening over voeding voor hun kinderen. Welke vragen hebben ouders van kinderen die binnenkort naar de basisschool gaan of daar net op zitten?  

Uit de resultaten blijkt dat het lastig kan zijn om de voedselinname van kinderen in de hand te hebben en te houden. Zo blijkt uit het onderzoek dat een op de vijf ouders (19% van de ondervraagden) vindt dat de ongezonde traktaties op school een belemmering vormen bij het aanleren van een gezond eetpatroon.  

Dat is geen onbekend probleem. Zo strijdt tv-chef Jamie Oliver al enige tijd tegen het ongezonde voedsel dat in Engeland en Amerika op scholen geserveerd wordt. Zijn Food Revolution probeert mensen bewuster te maken van hun eetgewoonten en het effect daarvan op hun kinderen. Lessen in voedingsleer zouden weer verplichte kost op scholen moeten worden.  

Toch is de grootste stap thuis te maken. Hoe vroeger kinderen met de keuken in aanraking komen, hoe leuker ze koken en voeding zullen vinden. Daardoor zullen ze bewuster over voedsel nadenken en er mee omgaan. Een leuke manier om kinderen te leren over koken is door het vooral zelf te doen. Maar hoe inspireer je kinderen om die – misschien toch wat spannende – keuken in te stappen? Door erover te lezen!

Kookverhalen

Er zijn inmiddels verschillende kinderboeken verschenen waarin een fictief verhaal afgewisseld wordt met lekkere en leuke recepten om zelf uit te proberen. Het in oktober verschenen Koken voor de keizer doet dat bijvoorbeeld. In het kinderboekendebuut van Marloes Morshuis moet de elfjarige Mick koken voor zijn leven. Zeven dagen lang moet hij iets maken wat keizer Linus I van het eiland Minelotte lekker vindt. Er is een klein probleempje: de keizer lust niets. Hebbanrecensente Katy Hurkmans vindt dat de opzet van het boek een beetje aan de sprookjes van Duizend-en-een-nacht doet denken: ‘Het hoofdpersonage vertelt geen verhalen aan de keizer, maar elke dag moet Mick wel een gerecht klaarmaken om ervoor te zorgen dat hij zelf niet wordt verbannen.’ Achterin het boek staan de recepten van alle gerechten die Mick heeft gemaakt, maar het boek is ‘zeker ook de moeite waard voor kinderen die minder geboeid zijn door koken, maar wel houden van een bewogen verhaal.’ Geschikt voor kinderen vanaf 10 jaar.  

Ook het in september gepubliceerde De keukenprins van Mocano van Mathilda Masters & Georgien Overwater combineert een fictief verhaal met eenvoudige recepten. Het boek, met de vele humoristische tekeningen een aanrader voor liefhebbers van ‘De waanzinnige boomhut’-serie, gaat over de wees Max. Hij woont in een gigantische keuken. En het is niet zomaar een keuken, maar een gevangeniskeuken. Via deze link kun je maar liefst 55 pagina’s van het 250 bladzijden tellende boek lezen.  

Ook echte chefkoks verbinden hun naam aan een kinderboek. Op kookavontuur met Jonnie en Therese Boer van Marij M. Sloothaak is zo’n voorbeeld. Kinderen vanaf een jaar of acht worden in het boek meegenomen op een dag van sterrenkok (restaurant De Librije) en zijn vrouw. De twee bereiden een belangrijk etentje voor en tussendoor deelt Jonnie twaalf recepten en leert Therese hoe je de tafel moet dekken en wat goede tafelmanieren zijn. Verder wordt het verhaal aangevuld met allerlei interessante eet- en kookweetjes. Het boek vormt het eerste deel in de ‘Op avontuur’-reeks, waarin onlangs het tweede boek verscheen: Op goochelavontuur met de familie Kazàn.  

Ook de populaire muis Geronimo Stilton heeft de weg naar de keuken gevonden. De titel van deel 64 in de muizenissige reeks voor kinderen vanaf een jaar of zeven is Wie wordt de nieuwe meesterchef? Uiteraard doet Geronimo mee aan een kookwedstrijd, waarin niet alles op rolletjes loopt. Het verhaal staat boordevol tips en kookweetjes en eindigt met een flink aantal recepten, waaronder spaghetti met muizenkeutels….  

Voor jongere kinderen vanaf vier jaar is er het grappige Vlaamse verhalenkookboek Kooksprookjes dat jonge kinderen stimuleert om allerlei groenten en fruit te proeven. Aan de hand van personages als Warre Wortel, Benny Banaan, Kobe Komkommer en Cindy Citroen worden de kinderen meegenomen in Kooksprookjesland. De recepten zijn gezond en simpel en de verhalen bieden veel (voor-)leesplezier.    

Bronnen:  
Nu.nl  
Onderzoek Voedingscentrum / Motivaction  
Food Revolution Day Over de auteur

Lindy (Hebban Crew)

770 volgers
399 boeken
7 favoriet
Hebban Crew


Reacties op: Lezend leren koken

 

Gerelateerd


Gesponsorde boeken