Advertentie

Hebban vandaag

Listmania /

Lezers over 2014 - Luna: 'Ik kreeg het bijna benauwd van het leven van Betje'

door Leesdame 2 reacties


Hebban is een site voor én door lezers. We vroegen actieve Hebban-lezers om hun top 5 van 2014 met ons te delen.  Vandaag boekblogger Luna, ook wel bekend als Leesdame. Ze las dit jaar bijna 70 boeken.

Even voorstellen...

Ik ben Luna, ben dit jaar begonnen aan het derde decennium van mijn leven. De meeste mensen kennen mij waarschijnlijk als boekblogger. Dat doe ik sinds 2011 op mijn blog Leesdame, maar daarvoor deed ik het al her en der op andere sites. Afgelopen jaar las ik voornamelijk veel boeken van Nederlandse en Vlaamse auteurs, daar ligt ook echt mijn voorkeur. Ik vind dat wij hier in Nederland hele goeie schrijvers hebben en dat er in elk genre wel een juweel te vinden is, als je maar goed zoekt. Ik lees vrijwel alleen op mijn e-reader, ben echt fan van digitale boeken. Naast lezen hou ik van films en series, van shoppen en dan vooral bij drogisterijen. Ik ben een kattenmens, maar ik kan het ook goed vinden met een lieve labrador.  Tijdens het lezen en bloggen eet ik graag tosti's, daar mag je me 's nachts voor wakker maken.  Ik heb bijna 70 boeken gelezen dit jaar en dat uiteenlopend qua genres. Ik heb hieruit vijf verschillende boeken uitgekozen die mij het meest zijn bijgebleven. 'Het land' van Aukelien Weverling

Het lijkt een zangerig en kabbelend verhaal over het leven op het platteland. En dat is het beslist niet.  Het verhaal is heel venijnig, sarcastisch en gaf me na afloop een ongemakkelijk gevoel. Het verhaal gaat over Betje en zij woont op een boerderij. Het leven in het dorp is heel isolerend en iedereen kent iedereen. De schrijfstijl is heel bijzonder in een zogenaamde jij-vorm. 'Het land' gaat over eenzaamheid, verstikking en bekrompenheid bij een dorpsgemeenschap. Iets wat uiteindelijk leidt tot waanzin bij de jeugd als er een nieuw  gezin in het dorp komt wonen. Ik vond het verhaal erg dicht op mijn huid zitten, kreeg het bijna benauwd van het leven van Betje. Ik merkte aan alles dat ze helemaal niet gelukkig was.

'Mijn leven op stelten' van Krista Bracke

Dit is een waargebeurd verhaal van een Vlaamse radiopresentatrice en producer. Krista leidt een normaal leven, maar wordt plotseling doodziek. Een legeraanval van streptokokken neemt haar lichaam over. Haar beide onderbenen, haar hand en vingers worden ernstig aangetast door deze ziekte en ze kan niet eens zelfstandig ademen. Na weken liggen en afwachten moet Krista revalideren, letterlijk op stelten zoals ze het zelf noemt. Kunstbenen, een prothese als hand. Zelfs een boterham smeren is al een opgave. Ze schrijft op rustige wijze over haar herstelproces, maar ook over hoe haar vrienden met haar omgingen en anders tegen haar gingen doen. 'Mijn leven op stelten' is een krachtig verhaal en Krista laat zien dat je met positief denken en wilskracht heel ver komt. Wat ze ook heeft meegemaakt, Krista is een mooi mens, was erg stil van het verhaal.

'Het Marktplaatsmeisje' van Carlijn Vis

'Het marktplaatsmeisje' is een heel erg leuk boek, maar stemt ook tot nadenken. Op Marktplaats lijken we heel erg makkelijk te zijn. We kunnen vaak heel moeilijk doen over privacy in social media. Maar op Marktplaats zetten we rustig foto's waarbij je op de achtergrond de helft van je woonkamer ziet. En geïnteresseerden krijgen zonder probleem je adres om de handel bij je thuis op te halen, terwijl we bij online vriendschappen lang blijven twijfelen voordat we ons adres geven. Dat bedacht Anna ook. Ze is office manager, zeer punctueel en regelt de verhuizing van het kantoor waar ze werkt. Ze raakt geobsedeerd door Marktplaats en gebruikt het om mannen te zoeken. Anna is een heel leuk personage. Ze voelt zich eenzaam, maar is ook heel ondernemend en positief gestemd. Ik vloog door dit boek heen en vond het hele Marktplaats-thema heel origineel.

'De kick' van Helen Vreeswijk

'De kick' is een ya-thriller. Een ya-thriller van Helen Vreeswijk heeft vaak een duidelijke boodschap. En dit keer gaat haar thriller over groepsdruk, vandalisme, agressie en hoe waterdun de grens is tussen kattenkwaad en zware criminaliteit. De vier jongens in het boek laten zich inspireren door gewelddadige actiefilms, waarin helden wraak nemen op hun vijanden. Om de beurt mogen de jongens wraak nemen op een bepaald persoon. Ze willen elkaar duidelijk overtreffen en uiteraard loopt dit dan ook gigantisch verkeerd. Ik vond het een schokkend verhaal, met extreme situaties. Maar is de werkelijkheid niet ook extreem? Juist door het uitvergroten van diverse situaties open je wel de ogen van de lezers. Helen probeert ook de privélevens van de jongens te omschrijven, je voelt angst en twijfel, maar even later gaan ze vrolijk mee in hun wandaden. Ze laten zich duidelijk leiden door groepsdruk. Ik vind de boeken van Helen Vreeswijk spannend en op een niet-storende manier ook educatief. 

'Vrij spel' van Linda Jansma

Linda Jansma is één van mijn favoriete thrillerschrijfsters. Ze wordt steeds beter en dit is echt haar beste boek naar mijn mening. In dit verhaal gaat het over gevaarlijke (jeugd)bendes, die nergens voor terugdeinzen. De familie Overmars speelt de centrale rol in deze thriller. Dochter Emma is slachtoffer van een brute groepsverkrachting. Haar moeder Gwen ziet hoe haar dochter lijdt. Nick, de vader van Emma, werkt bij de politie. Tijdens de nachtdienst staat hij oog in oog met één van verkrachters en hij trekt zijn dienstwapen... Daarna begint de thriller pas echt. De politie onderzoekt of Nick terecht heeft geschoten, de bende zint op wraak omdat hun maatje doodgeschoten is en Emma probeert haar eigen zorgeloze leven terug te winnen, want dus ook niet echt lukt. Het is een rauw verhaal, maar wel met de gemoedelijkheid van een lief gezin. Ik kon niet stoppen met 'Vrij Spel', het kroop onder mijn huid, hield me vast tot het einde en nog steeds zou ik verder willen lezen, maar het boek is helaas al uit.Over de auteur

Leesdame

383 volgers
1028 boeken
98 favoriet


Reacties op: Lezers over 2014 - Luna: 'Ik kreeg het bijna benauwd van het leven van Betje'

 

Gerelateerd

Gesponsorde boeken