Advertentie

Hebban vandaag

Nieuws /

Libris Literatuurprijs naar Adriaan van Dis

Adriaan van Dis heeft de Libris Literatuurprijs 2015 gewonnen met zijn roman 'Ik kom terug'. Dat heeft juryvoorzitter Wim Pijbes vanavond bekendgemaakt tijdens een galadiner in het Amstel hotel in Amsterdam.

Naast Adriaan van Dis maakten Esther Gerritsen (Roxy), Gustaaf Peek (Godin, held), Kees 't Hart (Teatro Olimpico), Niña Weijers (De consequenties) en Peter Terrin (Monte Carlo) kans op de prestigieuze literatuurprijs. Van Dis kreeg een cheque van 50.000 euro en een bronzen legpenning mee naar huis.

Volgens de vakjury schreef Van Dis een 'uitzonderlijke roman, die op tragikomische wijze naar de kern van het menszijn graaft'. Bij de uitreiking bedankte de schrijver onder meer de andere genomineerden: "Ik heb zo veel ervaring in verliezen. Jullie mogen me tot twaalf uur haten, en daarna, gun het me eventjes." Voor de uitreiking vertelde Van Dis aan het programma Nieuwsuur nog dat hij speciaal had geoefend op een 'verliezersglimlach'.

In Ik kom terug krijgt een schrijver een voorstel van zijn 98-jarige moeder om een deal te sluiten: zij vertelt hem haar levensverhaal en in ruil bezorgt hij haar de pillen die een zachte dood garanderen.

Vorig jaar won Ilja Leonard Pfeijffer de Libris Literatuurprijs voor zijn boek La Superba. Met de AKO Literatuurprijs wordt de Libris Literatuurprijs gezien als de belangrijkste onderscheiding voor literair werk.


Over de auteur

Hebban Crew

2128 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Libris Literatuurprijs naar Adriaan van Dis

 

Gerelateerd

Over

Adriaan van Dis

Adriaan van Dis

Adriaan van Dis (1946) is schrijver, journalist en televisiepresentator. Hij gro...

Gesponsorde boeken