Hebban vandaag

Column /

Liefde zonder vlinders

Merel van Groningen ondervond de sluwe werkwijze van loverboys aan den lijve en schreef in haar boeken over die ervaringen. Inmiddels houdt ze zich bezig met een educatief project om jongeren voor te lichten. De schok was groot toen ze merkte dat die behoefte er inmiddels ook is onder kinderen van jongere leeftijd. In haar nieuwste boek ‘Liefde zonder vlinders’ luidt ze de noodklok.


Bijna zes jaar heeft het geduurd voordat mijn derde nieuwe boek Liefde zonder vlinders verscheen. Ik ben dan wel auteur van diverse boeken, maar geen echte schrijfster van beroep. In die boeken deelde ik, nadat ik dacht dat de tijd er rijp voor was, mijn ervaringen met seksueel misbruik door een loverboy en later door een hulpverlener met de lezers.

Mijn eerste boek Misleid werd een enorm succes en wordt nog steeds gelezen door jongeren. Het is in hun taal en belevingswereld geschreven. Dat wilde ik graag bereiken en mede daardoor duurde het zeven jaar om het boek te kunnen schrijven. Het werd vertaald in het buitenland en kreeg daarom de titel En plotseling ben je van hem.

Met een A4-tje en het boek onder mijn arm bezocht ik daarna scholen en sprak jongeren over de loverboy-problematiek en leerde ze de methodiek waarmee deze sluwe jongens werkten. De kracht van het verhaal zit ‘m erin dat het tijdloos is. Er wordt weleens gesproken over de werkwijze van nu, maar een loverboy is een methodiek en geen persoon. Om dit te kunnen begrijpen heb ik samen met o.a. de politie het MvG-project ontwikkeld. Daarin is ook weer mijn eerste boek in twee thema`s verwerkt. Het wordt door scholen, instellingen en jeugdwerkers ingezet om met hun jongeren aan de slag te gaan.

Bij dit project hoort de voorlichtingsfilm ‘Ware liefde’, waarin de acteurs van o.a. Goede Tijden, Slechte Tijden meespelen. Hij is trouwens ook geregisseerd door een oud-GTST-producent. Het verhaal is door Alex van Galen geschreven, ook geen onbekende in de tv-wereld en het schrijversvak. Toen wij met hem in gesprek gingen, zei hij tegen mij: “Merel, je moet de verhalen die je tijdens jouw voorlichtingen van jongeren hoort die in seksuele problemen zitten, in een boek bundelen.”

Ik was verbaasd over zijn woorden. Ik dacht dat iedereen wel wist hoe onze jongeren door het hebben van laagdrempelige seks in de problemen kwamen. Ik deed er daarom ook niets mee. Maar toen ik een paar jaar later voorlichting in groep 8 gaf en een jongen mij vroeg waarom domme meisjes hem wilden pijpen, viel mijn mond pas echt open. Nu was het voor mij tijd om een nieuw boek te gaan schrijven. Ik moest de noodklok luiden, mensen laten weten dat onze jongeren steeds jonger seksueel in de problemen komen en dat bijvoorbeeld ‘sexting’ al in groep 6 voorkomt.

Ik besloot acht verhalen op te schrijven die het meest voorkomen. Verhalen die gaan over eerwraak, loverboys, verkrachtingen, sexting en ruilsex om pesten te stoppen. Moeders die hun verhaal doen over hun dochters die verkracht worden door hun vriendjes. Hele gezinnen worden hierdoor ontwricht. Heftige verhalen dus. Maar het boek heeft uiteindelijk ook iets moois bereikt. Jongeren die zichzelf herkennen na het lezen hebben ook de weg naar hulpverlening gevonden. Het blijkt namelijk uit onderzoek dat jongeren die seksueel misbruikt zijn, 21 weken nodig hebben om dat naar buiten te brengen. Vaak vertellen ze hun verhaal aan een naaste vriend. Dat vond ik echt schokkend, zo jong en dan zo eenzaam.

Daarom heeft een aantal experts waaronder de politie, hulpverleningsinstanties en de politiek een steentje bijgedragen en hun expertise gegeven op de verhalen, zodat het handvaten geeft voor het vragen van hulp of om seksueel misbruik te voorkomen. Jongeren zouden dit boek moeten lezen om te realiseren wat ze een ander aandoen en dat ze de macht en de keuze hebben om dit te stoppen, maar ouders zouden zeker hun ogen niet moeten sluiten en denken dat het bij een ander kind gebeurt, want geloof mij: het is dichterbij dan je denkt.

Liefde zonder vlinders heeft ook bijgedragen aan het voorstel van Tweede Kamerlid Marith Volp om Buro Halt in te schakelen bij verspreiden van sexting. In het hoofdstuk sexting kan je lezen hoe ik op het idee kwam en dit ook daarna met haar heb besproken. Ze was ooit bij een voorlichting van mij waar een meisje vertelde dat ze slachtoffer was van sexting. Ik was dan ook enorm blij dat ze mijn voorstel aannam en naar buiten bracht.

Als ik dit zo bedenk, dan heeft Alex van Galen dus niet alleen goeie boeken en mooie progamma`s en films gemaakt.

Hij heeft er ook voor gezorgd dat jongeren die seksueel misbruikt zijn door andere jongeren een stem hebben gekregen en nu in boekvorm ook worden gehoord.

Wat mooi eigenlijk.

Liefs,
Merel


Op Hebban maak je kans op Liefde zonder vlinders. Naar de winactie.Over de auteur

Lindy (Hebban Crew)

765 volgers
385 boeken
7 favoriet
Hebban Crew


Reacties op: Liefde zonder vlinders

Gesponsorde boeken