Advertentie

Hebban vandaag

Algemeen /

Liefdesbrieven aan de boekhandel

door Hebban Crew 16 reacties
Sommige boekhandels zijn om verliefd op te worden! We vroegen lezers om een liefdesbrief te schrijven aan hun favoriete boekhandel. Uit de vele prachtige inzendingen koos de redactie de vijf meest hartverwarmende en herkenbare odes en vandaag, op Valentijnsdag, lees je die in hun geheel op Hebban!

Lieve Boekhandel Veenendaal,

Je weet misschien niet wie ik ben en hoeveel jij voor mij betekent. Maar daar draait Valentijnsdag om. Je liefde verklaren aan iemand die misschien nergens van af weet, die niet weet hoeveel jij eigenlijk een rol speelt in iemands leven. Ik zal je helaas nooit voor mijzelf hebben, daar heb ik me bij neergelegd. Maar dat verandert niets aan mijn liefde voor jou.

Wanneer ik binnenwandel krijg ik dat kriebeltje in mijn buik, ik weet nooit zo goed waar ik als eerst naar moet kijken, alles is zo mooi aan jou, alles ruikt zo lekker, en de voldoening die ik krijg wanneer ik één van jouw boeken in mijn handen houd, die vind ik nergens anders. De lieve mensen in jouw winkel die altijd vriendelijk zijn, altijd bereid zijn te helpen en altijd de boeken netjes inpakken, altijd ervoor zorgen dat jij er mooi bij staat en dat alles keurig netjes staat, verdienen ook allemaal een pijltje van Cupido.

Ik spreek over echte liefde als ik over jou praat, ik heb al zoveel mensen over jou verteld, in de hoop dat zij het net zo voelen als ik. Maar soms snappen mensen het gewoon niet en zeggen ze 'daar heb je haar weer met d'r boeken.' Ze begrijpen het niet hoe betoverend jij bent, wat jij allemaal voor verborgen schatten bewaart. Hoeveel ontsnappingen naar tijdelijke andere levens of werelden jij verbergt.

Ik denk gelijk aan jou wanneer mijn salaris gestort wordt, of wanneer ik eens wat extra's heb. Ik ben gewoon helemaal verslaafd aan jou. En wanneer ik door ziekte jou niet kan bezoeken, heb jij ook nog een geweldige site waar ik wel terecht kan! En die ervoor zorgt dat het prachtige cadeautje de volgende dag bij mij afgeleverd wordt.

Snap je nou hoe verliefd ik op je ben? Dus lieve boekhandel Veenendaal wil jij mijn Valentijn zijn?

Met veel liefde,

Jouw Valentijn (je weet wel Tammy die krullenbol ;)

Tamara Doesburg aan boekhandel Veenendaal

Het waren zeker niet alleen de boeken. We correspondeerden met elkaar. Pennenvrienden noemt men dat zeker? Het was begonnen via een radio annonce. Het bijzondere - maar misschien ook wel wat bizarre - aan die relatie was dat we afgesproken hadden mekaar niet op te zoeken, maar ook geen foto's uit te wisselen. Zekere geen eenvoudige opgave als je het mij vraagt.

Alle onderwerpen kwamen aan bod in onze briefwisseling. Je kunt je geen onderwerp indenken waar wij het niet over gehad hebben. Zo ook over boeken. We bleken inderdaad alle twee bijzondere liefhebbers van boeken te zijn. Wel volledig verschillend van genre. En ZIJ was zeker de meest erudiete van de twee. En weet je over boeken ben je nooit uitgepraat, uitgeschreven bedoel ik natuurlijk.

Om beroepsredenen was ik veel in Brussel en ik maakte van mijn lunchpauzes dikwijls gebruik om rond te neuzen in één van de vele boekhandels die Brussel rijk is. De welbekende Passa Porta, maar die lag iets te ver af voor mijn toch niet zo lange lunchpauzes. Het werd dan ook meestal de Fnac in de Nieuwstraat. En naar mekaar schrijvend kwam ook dat dus aan bod. En wat blijkt? Ja, ook ZIJ spendeert dikwijls haar lunchpauzes in de Fnac Nieuwstraat! Hebben we mekaar daar misschien onbewust ontmoet? Dat kan zeker als je niet weet hoe de andere eruit ziet. We houden beide van boeken, dan gedraag je je zeker anders in een boekhandel dan een toevallige passant. Je ruikt, je tast je streelt boeken.

Het werd een spel, een bezetenheid. Zou zij daar, of zij? Spreek ik haar aan en wat dan als het ZIJ niet is? Veel, heel veel later zijn we nog dikwijls samen in de Fnac geweest. Maar helaas, de lokatie van de boekhandel in het shoppingcenter is gewijzigd, en we werken ook niet meer in Brussel. Wel is ZIJ sinds veel jaren mijn echtgenote. Het waren zeker niet alleen de boeken.

Jan Francois aan Passa Porta en Fnac in BrusselLieve boekhandel,

Ik kom al jaren bij je over de vloer, ik zou je vaker willen bezoeken als ik kom. Maar ja ik woon in een klein dorpje en jij bent in de stad. Toch ben en blijf je mijn favoriet. Als ik over de Dracht in Heerenveen loop, heb ik maar één doel en dat is jou bezoeken. Mijn dealer, want zo ben ik je gaan zien.

Hoe dichterbij ik kom, hoe sneller mijn hart begint te kloppen. Ik adem diep in en stap naar binnen. Gelijk voel ik die fijne rustige sfeer waardoor je me altijd op m'n gemak laat voelen. Ik kijk mijn ogen uit, je hebt zoveel te bieden. Ik kan uren ronddwalen. Ik voel me net weer een klein kind in een snoepwinkel.

Ik weet precies waar ik moet zijn, rechtdoor en dan het hoekje om. Tot aan de nok gevulde planken met Young Adults komen tevoorschijn en ik glimlach in mezelf. Wat word ik toch blij van je. Snel kijk ik tussen al je exemplaren. Alles op mijn 'nog te lezen' lijst heb ik bij jou gevonden. Ik kom dan ook na elk bezoek met een stapel boeken thuis.

Liefde kost een hoop geld maar voor jou heb ik dat over. Gelukkig krijg ik een hoop boekenbon en die ik bij je kan inleveren. Naast het feit dat je weet dat ik een bookjunkie ben, heb je nog een verdieping waar mijn andere passie tot leven komt namelijk tekenen en schilderen. Ik loop graag even bij je naar boven of te zien of je nog iets leuk voor me hebt.

Bepakt, bezakt en met een voldaan gevoel is het tijd om te gaan. Ik kan niet wachten tot ik weer bij je kan zijn. Tot snel Binnert Overdiep!

Liefs, Luthina

Luthina Bles aan Boekhandel Binnert Overdiep in Heerenveen

Lieve Standaard Boekhandel,

Telkens ik een glimp van jou opvang verschijnt een glimlach op mijn mond. Je moet denken dat ik gek ben. Natuurlijk, dolgek op jou! Die eerste warmte die mijn hart vurig op hol doet slaan wanneer ik je betreed op een gure herfstdag.

Behoedzaam schuifel ik over jouw houten vloer, probeer jouw diepe groeven met schuldgevoel te paaien. Groeven die mij zacht kermend laten verstaan dat het weer te lang geleden is. Ik vertrouw op je vergevingsgezindheid, telkens weer. Want je weet, niets liever wil ik doen dan vluchten in jouw wereld, vol passie en verlangens. Jouw onweerstaanbare trap die vanuit de hemel lijkt neer te dalen, smekend gluur ik ernaar. Jouw sierlijk gedraaide leuning, die mij ondeugend aankijkt, Het is alsof je zachtjes fluistert: ‘Nog even liefje, en dan neem ik je mee naar Utopia waar onze fantasie los gaat en jouw handen graaien rond mijn woorden’. Even speel ik jouw spel mee, hard to get weet je wel? Ik loop zogenaamd verveeld langs showbizzpresidenten en keukenerotiek. Je kent me echter veel beter dan dat, en met rassenschrede verdwijnen al snel jouw treden achter en onder mij. Jouw licht bruine tint doet me even pauzeren, hier telt elke voetstap, elke aanraking tussen ons. Jouw gevoelige plekjes zijn in mijn hart gekerfd en wanneer ik verder ga maakt het zacht gekerm plaats voor krakend welbehagen.

Onweerstaanbaar glijden mijn ogen over jou, hunkeren mijn handen om jou vast te nemen. Telkens verras je mij , soms met een traan, soms met een glimlach. Niets is ‘standaard’ aan jou, mijn lief! Ja, zo mag ik jou noemen, want liefde is wat ik voel. Bij jou is het liefde dat ik ruik, liefde dat ik zie, liefde dat ik proef en liefde,… die ik betaal.

Voor altijd, Basil.

Basil Janssens aan Standaard Boekhandel, Turnhout

Oh, Roojboek, weet dat ik mijn hart aan jou, ín jou verloren ben. Met de opening al, één stap naar binnen, ja, toen... Toen stal je mijn hart, met je titels, je boeken, de harde kaften als verhullende kleding: de bladzijden als ontluikende liefde, de teksten als ons liefdesspel...

Dwalen kan ik er, alle boeken moeten nagelopen zijn, sommigen herken ik, de titel, de schrijver, maar het is, het is... Het is alsof je weet waarnaar ik zoek, waarnaar ik al die tijd heb verlangd, alsof jij als enige ècht begrijpt waarom ik wil lezen, waarom ik zo blij ben dát ik kan lezen. Het wordt normaal gevonden dat men kan lezen, maar het is meer dan dat, naast functioneel, is het een zegen. De taal der liefde staat geschreven, en dat weet jij. Hoe letters woorden vormen, dat versta jij, hoe verhalen je kunnen strelen: dat begrijp jij. Dat verlangen vertaal jij, je verstaat mij.

Het is niet ‘met jou kan ik lezen en schrijven’, nee, het is dóór jou wil ik lezen, en kán ik schrijven. Je kent me beter dan mensen die de blik in mijn donkerblauwe ogen kennen, je kijkt dieper dan ik ooit heb meegemaakt. Ik mag hopen dat ik nooit blind word, want jou wil ik altijd kunnen zien, ik wil door wat jij te bieden hebt, betoverd kunnen worden, want als ik niet meer kan lezen, kan ik nergens meer heen, en dat weet je.

En daarom, mijn Rooj, zal ik altijd mijn ogen naar jou opslaan en zal je altijd die twinkeling in mijn ogen weten te brengen. Dus ik vraag je, blijf bij me, want als ik niet meer naar je toe kan, waar, waar, mijn Rooj kan ik dan nog naar kijken om te zien?

Sanne Kloos aan Roojboek, Venray

Gefeliciteerd Tamara, Jan, Sanne, Basil en Luthina: met jullie brieven wonnen jullie de toepasselijke roman Echte liefde vind je in de boekhandel, plus bijpassend T-shirt.

International Bookstore Day

Nog lang niet uitgeschreven? Op 29 april 2017 vindt de eerste Independent Bookstore Day plaats in Nederland. Dat wordt gevierd met de schrijfwedstrijd 'Schrijf een ode aan jouw boekwinkel'. Hier vind je al diverse odes van onder andere Adriaan van Dis, Ilja Leonard Pfeijffer, Marieke Nijkamp en Mohammed Benzakour. Stuur jouw ode in en maak kans op een jaar lang elke week een gratis boek.   Over de auteur

Hebban Crew

2125 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Liefdesbrieven aan de boekhandel

 

Gerelateerd

Over

Adriaan van Dis

Adriaan van Dis

Adriaan van Dis (1946) is schrijver, journalist en televisiepresentator. Hij gro...

Ilja Leonard Pfeijffer

Ilja Leonard Pfeijffer

Ilja Leonard Pfeijffer (1968) schrijft romans, verhalen, gedichten, columns, ess...

Marieke Nijkamp

Marieke Nijkamp

Marieke Nijkamp is afgestudeerd in de filosofie en in middeleeuwse geschiedenis....

Mohammed Benzakour

Mohammed Benzakour

Mohammed Benzakour (Marokko, 1972) is columnist, dichter en publicist (o.a. NRC ...

Gesponsorde boeken