Meer dan 5,6 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban vandaag

Listmania /

Lijstjestiendaagse | Top 10 boekverfilmingen van 2023

door Hebban Crew 5 reacties
We sluiten het jaar 2023 feestelijk af op Hebban met de Lijstjestiendaagse. Van 22 tot en met 31 december is er een dagelijks lijstenfestijn te vinden vol boekentips en feitjes, dus doe alvast je inspiratie op voor 2024. Vandaag delen we de top 10 boekverfilmingen van 2023.

Dit jaar hebben we uitgekeken naar heel wat boekverfilmingen. Bijna maandelijks lichtten we nieuwe en opkomende adaptaties van wereldberoemde en minder bekende titels uit. Lees jij eerst het boek of raak je geïnspireerd het op te pakken dankzij die prachtige verfilming? De top 10 boekverfilmingen van dit jaar vind je in willekeurige volgorde hieronder.

Top 10 boekverfilmingen

1.

Lessen in chemie

Bonnie Garmus, vertaald door Eefje Bosch

Elizabeth Zott is een briljante scheikundige, maar helaas voor haar dromen en ambities een vrouw in de jaren zestig. Nadat ze ontslagen is van haar eigen lab, begint ze een kookshow op televisie om vrouwen te onderwijzen in scheikunde. Het boek was een wereldwijd succes en de filmrechten waren al snel verkocht. De verfilming kun je bekijken op Apple TV+.

Bekijk de trailer

2.

A haunting in Venice

Agatha Christie, vertaald door H.H. de Bie-De Both

Regisseur Kenneth Branagh bewerkte de geliefde misdaadklassieker De versierde bezemsteel van Agatha Christie tot bioscoopfilm. Hercule Poirot, een Belgische detective, probeert na een desastreus kinderfeestje de puzzelstukjes op de juiste plaats te krijgen om een kindermoordenaar te vinden. De film is nu te streamen op Disney+.

Bekijk de trailer

3.

Als je het licht niet kunt zien

Anthony Doerr, vertaald door Eefje Bosch

Als je het licht niet kunt zien speelt zich af tijdens de Tweede Wereldoorlog en volgt zowel Marie-Laure, een blind meisje dat met haar vader in Frankrijk woont, als Werner Pfennig, die met zijn jongere zusje in Duitsland woont. Wanneer Werner een radio vindt, raken hun levens met elkaar verweven en moeten ze samen nazi-Duitsland zien te overleven. In 2015 won Anthony Doerr de Pulitzer Prijs met de roman. Dit jaar werd het boek bewerkt tot een vierdelige serie die is te streamen op Netflix.

Bekijk de trailer

4.

Het smelt

Lize Spit

Jaren na de dramatische gebeurtenissen uit haar jeugd met haar twee beste vrienden Tim en Laurens, besluit Eva terug te keren naar haar geboortedorp. Ze is van plan om de twee ter verantwoording te roepen voor het drama van al die jaren geleden. De verfilming van Het smelt ging in november dit jaar in première en is (nog) niet online te streamen, maar wel te koop op dvd en blu-ray.

Bekijk de trailer

5.

Daisy Jones & the Six

Taylor Jenkins Reid, vertaald door Lette Vos

Daisy Jones heeft maar één wens: wereldberoemde zangeres worden. Wanneer haar manager haar introduceert bij de band The Six, schrijven Daisy en frontman Billy samen een hitsingle die inslaat als een bom. Hun samenwerking is de sleutel naar succes. Ondertussen spatten de vonken tussen Daisy en Billy er vanaf, maar Billy is getrouwd. Net als in het boek is de bewerking in de stijl van een interview, dat verhaalt over de opkomst en ondergang van de legendarische band. Alle tien afleveringen zijn te streamen op Prime Video.

Bekijk de trailer

6.

De ballade van slangen en zangvogels

Suzanne Collins, vertaald door Maria Postema

Deze langverwachte prequel van Suzanne Collins' 'Hongerspelen'-trilogie vertelt het verhaal van President Snow. In aanloop naar de tiende editie van de jaarlijkse Hongerspelen wordt Coriolanus Snow aangewezen als mentor van tribuut Lucy. Zorgen dat zij de Hongerspelen wint, is de enige kans op roem en rijkdom voor Snows familie. Maar wat gebeurt er als hij haar gaat zien als meer dan alleen een pion in een spel? De film is nu nog te zien in de bioscoop en zal binnenkort te huur en te koop zijn via Prime Video of Apple TV+.

Bekijk de trailer

7.

WIL

Jeroen Olyslaegers

In het bezette Antwerpen van de Tweede Wereldoorlog moet Wilfried Wils, dichter in wording maar vooralsnog hulpagent, overleven tussen twee werelden. Zijn vriend Lode is een waaghals die zijn nek uitsteekt voor joden, maar zijn mentor wil juist alle joden vernietigen. Jaren later vertelt hij zijn verhaal aan een van zijn nakomelingen. De verfilming is binnenkort op Netflix te streamen, maar ondertussen kun je de film ook kopen op dvd of blu-ray.

Bekijk de trailer

8.

Een man die Ove heet

Frederik Backman, vertaald door Edith Sybesma

Ove is negenenvijftig jaar oud en staat bekend als 'de bittere buurman'. Elke ochtend loopt hij een inspectierondje in zijn buurt. Hij verzet fietsen en controleert de inhoud van afvalbakken. Maar achter deze pedante façade schuilt een verdrietig verhaal. Als de pas gearriveerde overburen per ongeluk zijn brievenbus pletten, is dat het begin van een komisch en hartverwarmend verhaal over onverwachte vriendschap. Tom Hanks vertolkt de rol van Ove in deze verfilming die nu te streamen is op Netflix.

Bekijk de trailer

9.

The night agent

Matthew Quirk, vertaald door Linda Broeder & David Orthel

FBI-agent Peter Sutherland werkt in de crisiskamer van het Witte Huis. Een telefoontje stort hem in het hart van een complot dat al jaren in de maak is, waarbij een Russische spion tot het hoogste niveau van de Amerikaanse overheid is doorgedrongen. Wie in het Witte Huis is nog te vertrouwen? De thriller is verfilmd als tiendelige serie die te zien is op Netflix.

Bekijk de trailer

10.

Rood, wit & koningsblauw

Casey McQuiston, vertaald door Erica Disco

Het verhaal volgt Alex, de zoon van de president van Amerika, en Henry, prins van Engeland. Hun ontmoeting op een feest eindigt in een fiasco, waardoor ze moeten samenwerken om hun imago's te redden. De twee hebben meteen een vurige hekel aan elkaar, maar hoe meer tijd ze samen doorbrengen, hoe meer ze op elkaar gesteld raken. Het boek werd in 2020 een grote BoekTok-sensatie en de verfilming werd dit jaar uitgebracht op Prime Video.

Bekijk de trailerOver de auteur

Hebban Crew

2562 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Lijstjestiendaagse | Top 10 boekverfilmingen van 2023

 

Gerelateerd