Advertentie

Hebban vandaag

Nieuws /

Linda Samplonius op shortlist Crimezone Debuutprijs

door Hebban Crew 7 reacties
Een tienkoppige jury heeft afgelopen zaterdag vijf van de zes nominaties voor de Crimezone Debuutprijs bepaald. Deze week stellen we dagelijks een auteur voor die op de shortlist staat. Vandaag is dat Linda Samplonius. Zij maakt met 'Koelcel' kans op de thrillerprijs die eind oktober wordt uitgereikt.

Voor de Hebban Crimezone Debuutprijs werden vijfendertig thrillers ingezonden. De Crimezone Club van Tien, waarin tien meer dan enthousiaste thrillerfans en ambassadeurs van het genre zitting hebben, vormt evenals vorig jaar de jury.

Elk boek werd door minstens drie juryleden gelezen. Op basis van de scores van de Club van Tien is een top 15 samengesteld. Vijf hiervan hebben direct een plek op de shortlist veroverd. Uit de tien overige titels mag de lezer een zesde finalist nomineren. Dat zal gebeuren tijdens een tien dagen durende verkiezing die vrijdag 15 augustus losbarst. Op die dag wordt ook de naam van de juryvoorzitter bekendgemaakt. De uitreiking van de prijs is op zondag 26 oktober tijdens het Nederlands Thrillerfestival in Zoetermeer.

Debutante Linda Samplonius (1984) is al jaren bekend met Crimezone. Ze heeft jaren voor de site thrillers gerecenseerd. ''Door het recenseren lees ik heel bewust een boek'', laat ze op deze site weten. ''Tijdens het lezen vraag ik me af wat ik goed vind en waarom: wat maakt deze dialoog zo spannend?''

Samplonius leest graag literaire thrillers, maar beoefent deze tak van sport niet. ''
Ik ben meer van de korte hoofdstukken, eenvoudige zinnen, een vlot verhaal. Een echte whodunit.”  

In Koelcel wordt beginnend fotograaf Sara Beekveld na een personeelsfeest wakker in het bed van haar collega Marcel Grotenbroek. Ze herinnert zich niet hoe ze daar is gekomen, maar voelt aan alles dat ze seks hebben gehad en dat dit niet vrijwillig was. Ze vermoedt dat ze is gedrogeerd en verkracht. Al snel raakt ze geobsedeerd door Marcel en zijn gedragingen. Ze is vastbesloten uit te vinden welk vuil spelletje hij speelt. Dan wordt Marcel dood in zijn douche aangetroffen.

Koelcel  is een debuutthriller om trots op te zijn, oordeelt de Crimezonerecensent-van-dienst. ''Samplonius laat zien dat ze de tijd heeft genomen om kennis te vergaren. Ze heeft niet alleen kennis van het politievak, dankzij haar vriend in de recherche, maar ook van forensische opsporingsprocessen. Soms luguber, maar altijd met het oog op functionaliteit. Daarnaast weet de journaliste precies hoe ze je op het verkeerde been moet zetten.''

Vrouwen en carrière, dat zijn de onderwerpen waar Samplonius zich als freelance tekstschrijver het meest op richt. Voor het tijdschrift Viva stelt ze elk jaar de Viva400-lijst samen, met daarop de 400 meest succesvolle en/of inspirerende vrouwen tot 45 jaar. Uit die lijst is weer de rubriek Werk-Privé ontstaan, waarin Samplonius wekelijks een vrouw interviewt over de balans tussen werk en privé.

Samplonius schrijft ook informatieve teksten voor zakelijke opdrachtgevers. Dit alles doet ze bij het journalistencollectief Bureau Wibaut. Daarnaast heeft ze een fascinatie voor crime en dat mondde dit jaar dus uit in de publicatie van Koelcel.Over de auteur

Hebban Crew

1821 volgers
3 boeken
3 favoriet
Hebban Crew


Reacties op: Linda Samplonius op shortlist Crimezone Debuutprijs

 

Gerelateerd

Over

Linda Samplonius

Linda Samplonius

Linda Samplonius (Son en Breugel, 1984) is auteur en freelance journalist. In 20...