Advertentie

Hebban vandaag

Column /

Lindy's Vegan Challenge #2

De huidige gezondheidstrend heeft veganisme hip gemaakt. Foodblogs met uitsluitend veganistische recepten poppen uit de vruchtbare grond van het wereldwijde web en de mooiste vegan kookboeken vinden gretig aftrek. Hebban-redacteur Lindy daagt zichzelf uit en gaat in oktober de Vegan Challenge aan. Op Hebban deelt ze deze maand haar ervaringen én tips!


Snacken zonder schuldgevoel

Een week na de start van de Vegan Challenge. Status: helemaal okay. Enige bijwerking: de onvermijdelijke en voorspelde vraag wat je als veganist dan allemaal nog mag eten. Veel, kan ik je na zeven dagen vertellen.  

Mijn dagen waren gevuld met ontbijtjes van havermout met vers fruit, gedroogde vruchten en zaden en pitten. Voor de lunch maakte ik zelf havermout-speltcake, een vullende groene smoothie of dikbelegde rijstwafels. ’s Avonds at ik vaak rijst of gekruide aardappelen met véél groenten, bonen en soms een vleesvervanger. Door de dag heen snackte ik fruit, dadels, gedroogde vijgen.  

Door die gezonde, maar lekkere snackalternatieven heb ik doordeweeks al maanden geen behoefte aan zoete ‘troep’. Maar ook als vegan is een sinnersnack binnen handbereik. Wist je dat oreo’s (de originele) helemaal okay zijn om te eten? Sommige varianten van Tony Chocolonely trouwens ook (de karamel-zeezout helaas weer net niet). Ook het merk Billy’s Farm verkoopt heerlijke koekjes en andere producten met het Vegan-keurmerk. En wat dacht je van (de meeste) tortilla chips? Die nam ik afgelopen weekend dan ook mee naar een verjaardag. Want ja, dat was het eerste sociale event in mijn challengemaand.  

Mentaal had ik me al voorbereid: iedereen aan de mango- en abrikozenbavaroise, terwijl ik met groene ogen toekeek. Dat zou me niet overkomen. Gelukkig vond ik bij de Sissy Boy (of all places) de veganistische koek van het merk Lenny & Larry. Mijn Pumpkin Complete Cookie (vrij van conserveermiddelen en met natuurlijke ingrediënten) smaakte als een gevulde koek. Helemaal prima dus. Het groene poppetje bleef weg. Ook toen de traditionele Hollandse schaal met blokjes kaas en worst op tafel kwam. Ik knabbelde tevreden aan mijn nachos.  

Het volgende sociale event op mijn agenda deze week was een werklunch/overleg. Ik werd uitgenodigd bij café Anne & Max in Utrecht. Een blik op de online menukaart vertelde me dat ze daar biologische en verantwoorde gerechten serveerden, maar dat maar een enkel broodje ook veganistisch was. Gelukkig houd ik enorm van humus en avocado, dus ook dat ‘probleem’ was getackeld.  

De grootste uitdaging zit ‘m dus vooral in de etentjes buiten de deur. Binnenshuis en in de supermarkt is het grootste verschil met mijn eerdere eetgewoontes met name dat ik de etiketten en ingrediëntenlijst van producten nog beter moet controleren. Was ik er eerst van overtuigd dat mijn volkoren wraps helemaal vegan waren, zitten er toch wat e-nummers in. Een zoektocht op internet levert geen duidelijkheid op of die van dierlijke oorsprong zijn. Toch maar een maandje in het keukenkastje laten liggen dus.  

De oplossing bestaat uit zoveel mogelijk vers kopen en bereiden, het gevolg is vooral een creatiever gebruik van alles wat al in huis is. Vlees miste ik sowieso al niet, maar ik kan me voorstellen dat het voor alleseters een stuk moeilijker is om hun gerechten te ‘veganiseren’. De beste tip die ik kan geven: probeer dat niet. Kijk op een andere manier naar je eten, ga niet uit van vlees of andere dierlijke producten als het uitgangspunt van je maaltijd, maar begin bij groenten en aardappelen en bedenk hoe je die met bonen, peulen en vooral veel kruiden kunt omtoveren tot een heerlijk gerecht.  

Wil je echt een agv-tje op zijn tijd, dan zijn er inmiddels enorm veel fantastische vleesvervangers te verkrijgen, ook in de gewone supermarkt. Op de momenten dat je een broodje hamburger cravet is er dus altijd een prima en net zo lekker alternatief te vinden. (Wel even opletten of ze niet alleen vegetarisch, maar ook veganistisch zijn).   

Een ander hoogtepuntje afgelopen weekend was de gezellige Veggie Fair op Landgoed Zonheuvel in Doorn. Zonnig was het zeker. Op de markt waren naast de Nederlandse Vereniging voor Veganisme en andere organisaties ook vele vegan ondernemers aanwezig om hun producten onder de aandacht te brengen. Ook de perfecte gelegenheid om je argwanende of bezorgde (en dus goedbedoelende) ouders, partner of vrienden mee naar toe te nemen. Hun bezorgdheid of je nog wel genoeg en vooral lekker kunt eten als veganist verdwijnt als sneeuw voor de zon op een event waar de heerlijkste vegan cupcakes, chocoladerepen, cakes en andere snacks gepresenteerd worden. En: overal mocht geproefd worden! Zonder schuldgevoel.  

Op naar een nieuwe week, met aankomend weekend een Vegan Hot Spot Tour door Utrecht, én tijd voor het uitproberen van een paar nieuwe recepten (ik blader mijn kookboeken nog eens door).

Wil je meer weten over veganisme? Op Hebban Culinair lees je een dossier met meer achtergrondinformatie over deze levensstijl.  

Volg mijn Vegan Challenge hier op Hebban, en bekijk mijn maaltijden via foto’s op Instagram (@Letterwereld).      Over de auteur

Lindy (Hebban Crew)

765 volgers
385 boeken
7 favoriet
Hebban Crew


Reacties op: Lindy's Vegan Challenge #2

 

Gerelateerd

Overig

Veganistische kookboeken

op 27 september 2015 door Hebban Crew 55 boeken 4 volgers 1 reactie 1 like
Gesponsorde boeken