Advertentie

Hebban vandaag

Column /

Lindy's Vegan Challenge #3

door Lindy (Hebban Crew) 4 reacties
De huidige gezondheidstrend heeft veganisme hip gemaakt. Foodblogs met uitsluitend veganistische recepten poppen uit de vruchtbare grond van het wereldwijde web en de mooiste vegan kookboeken vinden gretig aftrek. Hebban-redacteur Lindy daagt zichzelf uit en gaat in oktober de Vegan Challenge aan. Op Hebban deelt ze deze maand haar ervaringen én tips!


Inspiratie en vraagtekens  

De vermoedens die ik had zijn waarheid geworden. Je kunt nog zó veel eten als veganist. Afgelopen zondag ging ik mee met een Vegan Hot Spot Tour door mijn stad Utrecht. Hoewel ik mijn woonplaats redelijk goed ken, ontdekte ik tijdens de tour een groot aantal winkels, restaurants en cafés waar veganistische maaltijden of dranken worden aangeboden, of in ieder geval tot de mogelijkheden behoren.   

Naast de bekende vegan opties bij bijvoorbeeld Bagels&Beans en CROP, de fantastische maaltijden en gebakjes bij Gys (die sinds deze zomer een tweede filiaal heeft) en de plantaardige taartjes én yoghurt bij Yoghurt Barn werd me verteld waar ik de Dutch Weed Burger van Lisette Kreischer kan eten (Aperetivo), waar je vegan chocolade en in de zomer softijs kunt halen (S.E.M. Super Eko Markt) en bij welke cafés je koffie met plantaardige melk kunt drinken (o.a. Bar Beton, Kafé België, Brandmeesters).  

De Tour begon bij De Oude Muntkelder, een pannenkoekenrestaurant waar het tegen een toeslag van een euro mogelijk is een veganistische pannenkoek te bestellen.  Gemaakt van enkel bloem en soyamelk en belegd met voornamelijk fruittoppings is die helemaal veganproof.  

Hoewel ik van tevoren geen idee had wat ik moest verwachten bleek het een ontzettend leuke middag. Tja, veganisten zijn ook gewoon mensen. Ongeveer de helft van onze groep van twintig deed deze maand mee aan de challenge, de rest was al langer – soms zelfs jaren – veganist en hen vroeg ik dan ook het hemd van het lijf. Het was bijzonder om hun ervaringen te horen, naar hun ideeën over veganisme te luisteren. Het werd me nog maar eens duidelijk dat veganisme een way of life is, die haar oorsprong vindt in het idee dat de mens het dier niet als product mag zien of gebruiken en dat je door het vermijden van dierlijke producten ook nog eens de planeet helpt.  

Toch gaat iedere veganist op zijn of haar manier met die levensstijl om. De uitdaging deze maand ligt ‘m voor mij vooral in buitenshuis eten, of dat nu in een restaurant is of bij vrienden en familie (zie ook mijn vorige column). Op mijn vraag hoe anderen daarmee omgaan, werd heel verschillend gereageerd. Iemand gaf aan alleen met vrienden en familie te eten op voorwaarde dat iedereen een plantaardige maaltijd zou nuttigen, anderen waren tevreden als hun gezelschap vegetarisch at of als zij zelf maar een veganistische maaltijd tot hun beschikking hadden.  

Het is iets waar ik de afgelopen dagen over heb nagedacht. In hoeverre kun je van andere mensen verwachten dat ze in jouw levensstijl meegaan? Is het voldoende als ze respect tonen ten opzichte van jouw eetgedrag en leefwijze? En hoe uit dat respect zich dan? En op welke manier treed je mensen tegemoet die niet vegan zijn? Het antwoord op mijn vraag wat mijn tourgenoten het lastigste vinden van veganistisch zijn werd dan ook beantwoord met: ‘Dat andere mensen het niet zijn.’ Met een knipoog, maar er zit een geniepige kern van waarheid in. En op die manier bracht de zondagmiddag me niet alleen waardevolle informatie, maar riep het ook vragen op.  

Veertien dagen na de start van de Vegan Challenge kan ik echter zeggen dat er nog zo veel recepten, restaurants en cafés zijn die ik uit wil proberen, dat dat nooit meer in oktober gaat lukken. Maar zoals het er nu naar uitziet, zal ik het plantaardige dieet op de eerste dag van november ook niet zomaar loslaten. Ik voel me er goed bij en kom niets tekort.  

De kou heeft haar intrede gedaan in Nederland en vooral het boek Plant Power van Lisette Kreischer, dat is ingedeeld op de vier seizoenen, dient nu als inspiratie. Aankomende week staan de ingrediënten voor de ‘snert met vegan knakworst’ op mijn boodschappenlijstje, en dan kan ik de overgebleven worstjes mooi gebruiken voor de snack der snacks: de veganistische hotdog.  

Ook de ‘herfstchocolaatjes’ staan nog op mijn to-do-list, maar aankomend weekend staat eerst het maken van Vegadutchie’s zoete aardappelbrownie met kokosslagroom op het programma. Ik heb al niet-veganistische testers gevonden. Verwacht hun strenge, maar rechtvaardige oordeel in mijn volgende column. Je merkt al, als veganist kun je echt níks meer eten….    

Meer lezen?
Lindy's Vegan Challenge #1: Dertig dagen vegan
Lindy's Vegan Challenge #2: Snacken zonder schuldgevoel

Wil je meer weten over veganisme? Op Hebban Culinair lees je een dossier met meer achtergrondinformatie over deze levensstijl. Hier vind je een artikel en lijst met veganistische kookboeken. 

Volg mijn Vegan Challenge hier op Hebban, en bekijk mijn maaltijden via foto’s op Instagram (@Letterwereld).  



Over de auteur

Lindy (Hebban Crew)

765 volgers
394 boeken
7 favoriet
Hebban Crew


Reacties op: Lindy's Vegan Challenge #3

 

Gerelateerd

Over

Lisette Kreischer

Lisette Kreischer

Lisette Kreischer is expert op het gebied van groen, bewust leven en genieten. M...

Overig

Veganistische kookboeken

op 27 september 2015 door Hebban Crew 55 boeken 4 volgers 1 reactie 1 like
Gesponsorde boeken