Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban vandaag

Interview /

Lisa Gabriele: 'Ik wenste dat ik niet onder pseudoniem had geschreven'

In de S.E.C.R.E.T.-trilogie maakt Cassie een opwindende ontdekkingstocht die haar nieuw seksueel zelfvertrouwen geven. Ze wordt hierbij geholpen door SECRET, een geheim genootschap van vrouwen. Hebban sprak met L. Marie Adeline over het hebben van een pseudoniem, S.E.C.R.E.T. en feministische erotische literatuur.


Achter de naam L. Marie Adeline gaat de Canadese tv-producer, journalist en auteur Lisa Gabriele schuil. Naast literaire en erotische romans en boeken over personal finance (onder het pseudoniem Kevin O'Leary) schrijft ze ook artikelen en columns voor onder meer de New York Times Magazine, Washington Post en Glamour. Vaak is er een link met populaire cultuur, feminisme, tv en seksualiteit.

 

Waarom heb je ervoor gekozen om de SECRET trilogie te laten verschijnen onder het pseudoniem L. Marie Adeline in plaats van onder je eigen naam Lisa Gabriele?

Ik wenste dat ik een geweldig antwoord op deze vraag had. Mijn boeken zijn erg obsceen, grof en sexy maar ook literair. Daarnaast zijn ze grappig, en dat is atypisch voor de doorsnee erotische roman. Ik was zo trots op het eerste deel, dat tegen de tijd dat het uit kwam, ik wenste dat ik niet onder pseudoniem had geschreven. Ik koos hiervoor omdat ik dacht dat iedere erotica schrijver dat doet. En dat is niet waar, ontdekte ik. Helaas.

In 2013 werd je ware identiteit onthuld. J.K. Rowling was zo boos toen uitkwam dat zij Robert Galbraith was, dat ze de persoon, die verantwoordelijk was voor het lek, aanklaagde. Was je opgelucht of boos toen dit jou overkwam. Hoe reageerde je familie en vrienden toen op het moment dat jouw geheim uitkwam?

Ik was niet echt boos, ik was alleen nog niet klaar met het schrijven van het boek en gedijde goed in de privacy die een pseudoniem geeft. Het was zo rustig. Daarnaast had ik niemand op mijn werk verteld wat ik in mijn vrije tijd deed. Ik wilde enkel controle over het verhaal en over hoe het boek zou uitpakken. Het was uiteindelijk geen big deal. En wat betreft mijn familie: ze stonden volledig achter mij. Ze zijn een ongelooflijk grote steun voor mij, bij wat ik ook doe. Alleen mijn zus flipte een beetje. Ik denk dat ze dacht dat ik een 50 tinten-kloon had geschreven. Ze vond echter de boodschap van SECRET geweldig, over vrouwelijke seksuele vrijheid, schaamteloosheid en aanmoediging.

Als je over erotiek en seksualiteit schrijft dan moet je waarschijnlijk voorbij een bepaald punt op het gebied van schaamte en taboe. Hoe was het voor jou om voorbij dat punt te gaan?

Ik had geen stemmetje in mijn hoofd dat zei: “Je schrijft geen erotica, je schrijft geen genre boeken, je schrijft literaire romans”. Maar toen ik begon met schrijven, nam Cassie, mijn hoofdpersoon het over. Mijn personages zijn een verzameling van de meest geweldige vrouwen die ik ooit heb ontmoet. Iedere schrijver bedenkt op een andere manier de hoofdpersonen, maar vrijwel allemaal delen ze dezelfde ervaring: op bepaald moment tijdens het schrijven zijn je personages krachtig genoeg om te vertellen wat ze willen en dan nemen zij het over. Je hoeft dan enkel achter ze aan te rennen en aantekeningen te maken. Dat is wat er dan gebeurt. De personages in SECRET wilden seks. Heel veel seks. Dus dat hebben we gedaan.

S.E.C.R.E.T. is de naam van een geheim genootschap exclusief voor vrouwen. Wat is de betekenis van de afkorting?

S staat voor Safe. Je moet je veilig voelen om mee te gaan op deze ontdekkingstocht.
E staat voor Erotiek. De fantasie is een  fysieke seksuele fantasie die niet alleen denkbeeldig van aard is.
C staat voor Compleet. De deelnemer wil de fantasie echt tot het einde uitleven.
R staat voor Romantiek. Er komen gevoelens bij kijken. De deelnemer voelt zich gewild en begeerd.
E staat voor Extase. Dat is hoe de vrouw zich na het uitleven van de fantasie en de daad voelt.
T staat voor Transformatie. De deelnemer verandert van binnen fundamenteel na het nemen van deze grote stap op gebied van vertrouwen en moed.  

Hoeveel Cassie schuilt er in jou? En hoeveel van jou in Cassie?


Jeetje, dat heeft nog nooit iemand gevraagd. Ik zou zeggen dat er veel van mij in Cassie is. Net als veel vrouwen weet ik hoe het is om periodes te moeten doorstaan waarin ik mij niet aantrekkelijk voel, of met het ouder worden mijn seksuele zelfvertrouwen voel wegglijden. De meeste erotische romans gaan over jonge vrouwen en jeugdige liefdes. Ik wilde schrijven over 35+ vrouwen en om dat te doen moest ik veel van mijn eigen angsten en seksuele schroom aanboren. Dus daarom kan ik veel elementen van mijzelf vinden in Cassie en de andere vrouwen.

Weet jij of er vrouwen zijn die hun eigen SECRETgenootschap zijn begonnen?

Oh my god, ik krijg voortdurend berichten van vrouwen die dreigen hun eigen genootschap op te richten en ik zou het GEWELDIG vinden als iemand dat zou doen. Ik houd je op de hoogte. Ondertussen zijn er wel een paar vrouwen die hun eigen armbandjes maken en een daarvan heeft er honderden verkocht via Etsy.com. Ze zijn beeldig.

In 2013 schreef je een interessant artikel over feminisme en erotische literatuur. Beschouw jij SECRET als feministische erotische literatuur? Waarom? Is Cassie een feminist?

Ik wil dat vrouwen in staat zijn om seks te hebben, zo veel en zo vaak, met wie ze maar willen zonder het stigma en de schaamte die ze nog steeds achtervolgt en waar mannen aan lijken te ontsnappen. Zelf vandaag de dag als je kijkt naar tv-programma’s zoals De Bachelorette, verbaast het mij dat het als schandalig wordt beschouwd als een volwassen vrouw seks heeft met verschillende mannen waar ze mee uitgaat en die zij test of ze geschikt zijn om mee te trouwen. Mijn personages hebben veel seks met verschillende mannen. Soms worden ze verliefd, Soms niet. En ja, als dat SECRET feministische erotische literatuur maakt, fantastisch. En ik leg dat niet verder uit. Ik zeg niet het is feministisch maar toch sexy. Feministen zijn volgens mij ongelooflijk sexy. Een vrouw die gelijkwaardig is aan een man, die vecht voor dezelfde zaak als een man, die zichzelf kan onderhouden, van zichzelf houdt is volgens mij ongelooflijk sexy. Cassie groeit hier naar toe, dat is haar doel, om macht te hebben, om onafhankelijk te zijn, om seksueel zelfvertrouwen te hebben. Zodra ze dat heeft worden de keuzes die ze maakt wat betreft haar partners veel gezonder en vruchtbaarder. Als gevolg hiervan wordt de seks ook steeds beter en beter. Dat is een weinig bediscussieerd bijproduct van het feminisme. Beter seks voor iedereen.

Welke boeken lees je graag? Heb je een favoriet genre. Wat is het laatste boek dat je las?

Ik ben een omnivoor op het gebied van boeken. Ik houd van alles…hedendaagse romans die verrassen. Ik ben dol op Waar is Bernadette? van Maria Semple, dit boek is mij echt bijgebleven. Ik herlees mijn favorieten. Iedere paar jaar moet ik nodig een bezoek brengen aan Wuthering Heights, het boek over een van de meest giftige relaties in de geschiedenis. Er is iets geks/verbazingwekkends aan de wederzijdse obsessie van Heathcliff en Cathy die al begint in hun kindertijd. Onlangs las ik met plezier de komische autobiografieën van vrouwen zoals Lena Dunham en Amy Poehler. Ik kijk al uit naar de autobiografie van Tig Notaro (Mathilde "Tig" O'Callaghan Notaro is een Amerikaanse stand-up komiek en acteur, haar memoires verschijnen later dit jaar, red.) En naar het nieuwe boek van Elizabeth Gilbert over creativiteit: Big Magic: Creative Living Beyond Fear. Kan niet wachten. Maar ik moet nu weer een tandje bijschakelen om weer aan het schrijven te gaan en heb een flinke zet nodig.
Het laatste boek dat ik las was Mijn man en mijn minnaars van Robin Rinaldi, die een jaar pauze nam van haar huwelijk en deed ervaring op met wilde seks en nieuwe minnaars. Het is moedig en eerlijk, ik vond het prachtig.

Zijn de dromen die je als kind had werkelijkheid geworden? Heb je nog steeds dromen?

Ja, ik kan het nog steeds niet geloven dat DIT mijn leven is. Ik doe wat ik het liefste doe. Ik schrijf, ik maak tv-programma’s en ik ben bezig met drie bewerkingen van drie boeken van mij, waaronder SECRET. Het is te gek. Maar wat ik het liefste doe is huizen verbouwen. En ik hoop dat ik dat kan gaan doen in het volgende hoofdstuk van mijn leven. ‘s Ochtends schrijven en ‘s middags huizen verbouwen en verkopen. Het is mijn passie en dat is niet zo vreemd. Ik ben de dochter van een aannemer. Het is het enige waar mijn broer en ik over praten met elkaar. Op een dag gaan we een familiebedrijf beginnen!

Wat kunnen we in de nabije toekomst van jou verwachten? E.L. Jamies schreef een vierde roman in de 50 tinten reeks. Denk jij ook aan een vierde roman vanuit het perspectief van de man?

Op dit moment schrijf ik het meest voor de tv. Mijn roman, The Almost Archer Sisters, is opgepikt om te worden verfilmd. Ik hoop dat ik het scenario mag schrijven.
En ja, er wordt gesproken over een prequel op SECRET. Veel mensen zijn nieuwsgierig naar de oorsprong van het genootschap en Mathilde. We zullen het zien.
Daarnaast voel ik de kriebels om te beginnen aan een nieuwe roman. Ik heb de hoofdlijnen op papier en ben klaar om van start te gaan, maar ik moet er tijd voor zien te vinden. Ik wil het niet langer uitstellen.

Wat is jouw motto in het leven?

It’s not about me. It’s about the work.

 Over de auteur

Natascha van der Stelt

471 volgers
945 boeken
20 favoriet
Auteur


Reacties op: Lisa Gabriele: 'Ik wenste dat ik niet onder pseudoniem had geschreven'

 

Gerelateerd

Over

L. Marie Adeline

L. Marie Adeline

L. Marie Adeline is het pseudoniem van de Canadese tv-producer, auteur en journa...