Advertentie

Hebban vandaag

Nieuws /

Literaire prijs voor Vargas Llosa valt slecht bij Dominicaanse machthebbers

Politici en wetenschappers in de Dominicaanse Republiek zijn ontstemd over de literaire prijs die is toegekend aan de Peruaanse schrijver Mario Vargas Llosa. De Nobelprijswinnaar heeft zich in het verleden in niet al te lovende woorden over het Caribische land uitgelaten.

Een groep van Dominicaanse en buitenlandse academici heeft Mario Vargas Llosa de Pedro Henríquez Ureña-prijs toegekend. De uitreiking van deze literaire onderscheiding is in april.

Maar de Dominicaanse minister Gustavo Montalvo liet weten de toekenning van de prijs onterecht te vinden gezien de opmerkingen die de schrijver in het verleden over het land heeft gemaakt. Vargas Llosa is uiterst kritisch over een omstreden rechterlijke uitspraak over immigratie uit 2013. Als gevolg daarvan werd duizenden mensen die geboren waren in de Dominicaanse Republiek hun nationaliteit ontnomen. De meerderheid van deze mensen is van Haïtiaanse origine. In een artikel in de Spaanse krant El Pais bestempelde Vargas Llosa de rechterlijke bepaling als  'een wettelijke dwaling', die volgens hem geïnspireerd leek te zijn op de maatregelen uit het Hitler-tijdperk waarin Joden de Duitse nationaliteit werd afgepakt. 

Montalvo benadrukte dat hij niet Vargas Llosa's literaire kwaliteiten in twijfel trok, maar dat het niet paste om hem met een prijs te geven vanwege zijn 'agressieve en valse commentaren op de wetgeving in het land'. De minister noemde de houding van Vargas Llosa tegenover de Dominicaanse Republiek 'weinig respectvol en offensief'.

Kort nadat Vargas Llosa's artikel was gepubliceerd, gingen veel Dominicanen uit protest de straat op. Ze verbrandden exemplaren van zijn boek Het feest van de Bok, dat gebaseerd is op het regime van dictator Rafael Trujillo die de Dominicaanse Republiek dertig jaar lang in zijn greep hield. In mei 1961 werd Trujillo vermoord.  

In een reactie liet Mario Vargas Llosa weten vereerd te zijn met de prijs. 'Het feit dat, ondanks wat er gebeurd is, ik deze onderscheiding krijg, laat zien dat de democratische, tolerante en open geest gelukkig de boventoon voert in dit land', aldus de auteur in een brief aan de Dominicaanse minister van Cultuur.

Bron: The Guardian


Over de auteur

Hebban Crew

2124 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Literaire prijs voor Vargas Llosa valt slecht bij Dominicaanse machthebbers

 

Gerelateerd

Over

Mario Vargas Llosa

Mario Vargas Llosa

Mario Vargas Llosa (Peru, 1936) is een van de belangrijkste Zuid-Amerikaanse sch...

Gesponsorde boeken