Advertentie

Hebban vandaag

Nieuws /

Lize Spit verkoopt filmrechten debuutroman

Het gaat als een tierelier met Lize Spit. Binnen twee maanden tijd zijn al tienduizenden exemplaren van haar debuutroman 'Het smelt' verkocht. En nu heeft de Vlaamse schrijfster ook al de filmrechten van het boek weten te slijten.

Het productiehuis Menuet is de gelukkige die de filmrechten heeft verworven, zo melden Lize Spit en Das Mag Uitgevers. Menuet maakte eerder De helaasheid der dingen, Daens en recent Café Derby en Belgica

Na onderhandelingen met meerdere geïnteresseerden werd gekozen voor Menuet. Producent Dirk Impens was van meet af aan enthousiast over het boek en zag onmiddellijk het filmisch potentieel ervan, zegt hij. 'Het smelt van Lize Spit is niet alleen literair sterk, maar heeft alles in zich wat een goeie film moet hebben: rake observaties en herkenbare personages, een beklijvend drama en een groot thema, een voelbare spanning en een gezonde dosis zelfrelativering. Lize heeft een roman geschreven die je bij je nekvel grijpt. Hier passen enkel felicitaties en oprechte dank voor het vertrouwen.'

Het smelt gaat over de jonge Eva, die met een blok ijs in haar kofferbak terugreist naar haar geboortedorp. Laverend tussen heden en verleden wordt langzaam duidelijk waarom. Spit beschrijft vlijmscherp maar liefdevol een ongelukkige jeugd samen met dorpsgenoten Laurens en Pim. Vrienden die zij niet zelf gekozen heeft, maar die de enige waren van haar leeftijd. Als de drie pubers worden, ontstaat door opspelende hormonen een kloof tussen de vrienden.

Het smelt kwam uit in januari en werd direct een bestseller in Vlaanderen. Inmiddels zijn er meer dan 40.000 exemplaren van verkocht en voert het boek al wekenlang de Belgische bestsellerlijsten aan. De vertaalrechten van Het smelt werden al verkocht aan uitgeverijen in Denemarken, Duitsland, Frankrijk, Noorwegen en Spanje.

Hoewel Lize Spit afgestudeerd scenarist is, kiest zij er nadrukkelijk voor het scenario voor de verfilming uit handen te geven. 'Je moet niet denken: hoe ga ik dit boek verfilmen. Je moet opnieuw met een wit blad beginnen', zegt ze in een interview in De Morgen.

(auteursfoto: Jelle Sluyts)Over de auteur

Hebban Crew

2128 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Lize Spit verkoopt filmrechten debuutroman

 

Gerelateerd

Over

Lize Spit

Lize Spit

Lize Spit (1988) woont in Brussel. Ze schrijft scenario’s, proza en poëzie.Ze...

Gesponsorde boeken