Meer dan 4,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban vandaag

Nieuws /

Lize Spit wint eerste Hebban Debuutprijs

door Hebban Crew 14 reacties
‘Het smelt’ van de Vlaamse schrijfster Lize Spit is door de vijftienkoppige jury, bestaande uit de Hebban-redactie, recensenten en boekverkopers, overtuigend verkozen tot winnaar van de Hebban Debuutprijs 2016. Spit kreeg de award gisteravond uitgereikt in een bomvolle Buiksloterkerk tijdens het lezersevent Hebban Live!

In Het smelt is Eva het middelste kind in een disfunctioneel gezin van vijf. In het Vlaamse Bovenmeer worden in 1988 maar drie kinderen geboren, waaronder zijzelf. Met de andere twee, Pim en Laurens, is ze zolang ze zich kan herinneren bevriend. Aan het begin van de zomer in 2002 overlijdt de oudere broer van Pim. Eva wordt die zomer veertien jaar oud. Alle verhoudingen komen op scherp te staan. De vriendschap tussen haar en de jongens eindigt op afschuwelijke wijze en Eva wordt voor de rest van haar leven beschadigd.  

De Vlaamse Lize Spit verovert vanuit het niets in één keer de harten van ontelbare lezers. Ze wist in haar thuisland al de nodige aandacht te vergaren met dit debuut, waarna het virus oversloeg naar de Nederlandse lezers. Met een potentiële verfilming in het verschiet, lag de lat voor deze debutante hoog bij de juryleden. Een intelligent en ingenieus boek, dat de start van een heel interessant oeuvre inluidt.  

‘Het smelt lezen is voortdurende klappen in je gezicht krijgen en aan het eind met een stomp tegen je neus knock-out geslagen worden.’  

Het smelt was de dikste roman die de juryleden van de Hebban Debuutprijs in handen kregen. Spit laat in 480 pagina’s zien hoe omgeving en levensgebeurtenissen vormgeven aan de identiteit van een jonge vrouw. Soms nuchter en onderkoeld, af en toe lekkere plaagstootjes uitdelend waardoor de schrijfstijl smeuïg wordt. De plot wordt op een snelheid van een smeltend ijsblok uitgesponnen en hoofdpersonage Eva reikt de lezer langzaam maar zeker de puzzelstukjes van haar leven aan, die als tactisch opgeworpen hints een mysterieuze sfeer oproepen. Het moge duidelijk zijn: Spit laat de lezer letterlijk in haar roman ‘spitten’ om de waarheid achter de vele gebeurtenissen te achterhalen.  

En als de waarheid eenmaal aan de lezer is geopenbaard, is er geen weg meer terug. Het smelt lezen is voortdurend klappen in je gezicht krijgen en aan het eind met een stomp tegen je neus knock-out geslagen worden.  

Een droomdebuut dat soms letterlijk aanvoelt als een ijskoud bad. Lize Spit is een zegen voor het literaire landschap.

Het smelt van Lize Spit verscheen begin dit jaar bij de jonge uitgeverij Das Mag.    

De Hebban Debuutprijs werd voor het eerst uitgereikt. De andere genomineerden waren Kim van Kooten (Lieveling), Sandra Bernart (Ik zag Menno), Inge van der Krabben (Tot waar we kijken kunnen) en Eric Rozing (De psychiater en het meisje). De nominaties kwamen tot stand door een publieksverkiezing. 

Foto boven artikel: Harry Scholtes Fotografie

 

Meer Lize Spit op Hebban

 Over de auteur

Hebban Crew

2487 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Lize Spit wint eerste Hebban Debuutprijs

 

Gerelateerd

Over

Lize Spit

Lize Spit

Lize Spit (1988) schrijft scenario's, proza en poëzie. Ze publiceerde in verschi...

Overig

Hebban Debuutprijs 2016 | De genomineerden

op 25 juni 2016 door Hebban Crew 53 boeken 21 volgers 2 reacties 10 likes