Advertentie

Hebban vandaag

Listmania /

Libris Literatuur Prijs 2018 - schrijf je nu in voor de exclusieve leesclubs!

door Hebban Crew 47 reacties
De zes boeken op de shortlist van de Libris Literatuur Prijs 2018 zijn bekend! Op Hebban gaan we met elk genomineerd boek een exclusieve online leesclub organiseren en daarvoor kun je je nú inschrijven. Ontdek snel welke titels de shortlist hebben gehaald en hoe je je kunt aanmelden.

De shortlist

  • De pelikaan van Martin Michael Driessen
  • En we noemen hem van Marjolijn van Heemstra
  • Wees onzichtbaar van Murat Isik
  • Peachez, een romance van Ilja Leonard Pfeijffer
  • Aantekeningen over het verplaatsen van obelisken van Arjen van Veelen
  • De heilige Rita van Tommy Wieringa


De bekendmaking van de winnaar van de Libris Literatuur Prijs 2018 is op 7 mei.

Naar het Libris Literatuur Prijs-kanaal op Hebban

Doe mee! 

Om je aan te kunnen melden voor en deel te kunnen nemen aan de Libris Literatuur Prijs Leesclub heb je niet veel nodig. Een registratie op Hebban, zin om te lezen en plezier in het bespreken van een boek met andere lezers. Heb je nog geen Hebbanaccount, maak er dan hier (gratis en snel) een aan. 

Uit alle inzenders voor een titel kiezen we 50 lezers, die van Libris het boek zullen ontvangen. Geef bij je inschrijving aan of je voorkeur uitgaat naar een boek of ebook. Ben je niet geselecteerd of heb je het boek zelf al in huis liggen (of zelfs al gelezen) dan kun je altijd aanschuiven met een eigen exemplaar. Hoe meer zielen, hoe meer vreugde! 

Meer weten over online leesclubs op Hebban? Hier lees je er alles over! 

De pelikaan van Martin Michael Driessen

Andrej is postbode in een slaperig stadje aan de Adriatische kust in communistisch Joegoslavië. Josip is verantwoordelijk voor de kabeltrein naar het heldenmonument boven op de heuvel. Hij is ongelukkig getrouwd en houdt er een minnares op na. Amateurfotograaf Andrej weet beelden van een amoureuze ontmoeting vast te leggen en begint Josip ermee te chanteren. Kort hierna ontdekt Josip dat postbode Andrej brieven open stoomt en geld steelt. Om aan de verwachtingen van zijn onbekende chanteur te voldoen begint hij op zijn beurt Andrej te chanteren. Intussen kabbelt de blauwe zee rustig door.

Met een gedegen blik op beider geestesgesteldheid en met empathie zet Martin Michael Driessen zijn hoofdpersonen vast in een parabel van wederzijdse gebondenheid. Deze roman toont tegen een achtergrond van kapitalistisch hoogstandjes als gokken en knevelarij in laat-communistische Joegoslavië Driessens ongeëvenaarde vermogen alledaags leven te verheffen tot opwindende literatuur.

Schrijf je in!

En we noemen hem van Marjolijn van Heemstra

Een zwangerschap in het teken van de Oorlog

Op haar achttiende besluit Marjolijn van Heemstra: wanneer ze ooit een zoon krijgt, draagt hij de naam en zegelring van oudoom en verzetsheld Frans Julius Johan, in de familie beter bekend als 'Bommenneef'.

Jaren later is de eerste zoon op komst en groeien de twijfels. Wie was deze schimmige man voor wie de oorlog nooit geëindigd is en die op Sinterklaasavond 1946 'een bommetje' legde? Kan ze haar zoon wel opzadelen met de geschiedenis die met deze naam gepaard gaat? En we noemen hem is een indrukwekkende zoektocht, op de grens tussen waarheid en mythe.

Schrijf je in!

Wees onzichtbaar van Murat Isik

Wees onzichtbaar van Murat Isik is een grootse epische roman over de wanhopige strijd van een gezin tegen een tirannieke vader en een prachtige coming of age van een sensitieve jongen die opgroeit in een onveilige wereld, gebaseerd op Murat Isiks eigen jeugd. Maar het is ook een schitterende en kleurrijke ode aan de Bijlmer. De Bijlmermeer, begin jaren tachtig. De vijfjarige Turkse Metin komt met zijn ouders en zus naar Nederland. Het gezin gaat in de flat Fleerde wonen. Vader is een werkloze communist die overdag boeken van Marx leest en zich ’s avonds bezat met vrienden. Thuis is hij vaak gewelddadig en dan siddert het hele gezin. Metin vreest hem en maakt zich onzichtbaar. Maar langzaam – als de kinderen ouder worden en de moeder emancipeert – groeit het verzet tegen de vader. Ondertussen verandert de Bijlmer ook. Bedoeld als vooruitstrevende wijk verwordt het tot een gevreesd getto met veel criminaliteit en hordes junks. Op een zondagavond in 1992 boort een Boeing 747 zich in de flat Kruitberg. Tientallen bewoners komen om. In de weken daarna lopen op Metins middelbare school de raciale spanningen op. De Bijlmer verandert in de jaren daarna definitief: ondanks fysiek verzet van activistische bewoners worden veel flats gesloopt, waaronder die van Metin. Van Murat Isik verscheen eerder Verloren grond, waarmee hij de Bronzen Uil Publieksprijs won en genomineerd werd voor de Academica Literatuurprijs. 

Schrijf je in!


Peachez, een romance
van Ilja Leonard Pfeijffer

Voor Peachez, een romance heeft Ilja Leonard Pfeijffer zich gebaseerd op een waargebeurd verhaal: dat van een professor in Amerika die verliefd wordt op een fotomodel dat hij surfend op het internet leert kennen en voor wie hij een alles overstijgende liefde gaat koesteren die zijn leven overhoophaalt. Uiteindelijk blijkt zijn liefde te zijn gegrond op een fantasie. Maar geldt dat niet in wezen voor alle liefdesrelaties?
Peachez, een romance behandelt het moderne fenomeen van catfishing en zo ook het eeuwige thema van de zoektocht naar geluk in de liefde, maar het is ook een filosofische roman die leest als een thriller.

Schrijf je in!

Aantekeningen over het verplaatsen van obelisken van Arjen van Veelen

Een jonge schrijver reist af naar Alexandrië met in zijn koffer de boeken van zijn overleden vriend Tomas. Hij wil deze boeken vereeuwigen door ze in een kast in de beroemde Bibliotheek van Alexandrië te zetten. Tegelijk gaat hij op zoek naar de tombe van Alexander de Grote, over wie hij al langer een biografie wil schrijven.
Tijdens zijn zwerftochten door deze stad duiken allerlei herinneringen op aan Tomas, die er als een schim blijkt rond te waren.
Arjen van Veelen zoekt in deze prachtige essayistische roman naar moderne manieren om betekenis te geven aan het leven en aan de dood. Tegen de achtergrond van een klassieke stad, het Vlaamse platteland en de achterbuurten van Amerika schept hij een persoonlijk monument voor een verloren vriendschap.

Schrijf je in!

De heilige Rita van Tommy Wieringa

Bijna vijftig jaar woont Paul Krüzen met zijn vader in een Saksische spookboerderij buiten Mariënveen, een vergeten dorp aan de grens. Eens zorgde zijn vader voor hem, nu zorgt hij voor zijn vader. Lang geleden stortte een Russische piloot neer in het maisveld achter hun huis. Dit zette een keten van gebeurtenissen in werking waarvan ze nooit volledig zijn bekomen. Na de Rus kwamen de Chinezen, die het café en de snackbar in het dorp overnamen, daarna volgde de rest van de wereld. Met hen kwam ook de onzekerheid. Het verzet bestaat uit het beschimpen van de Chinezen en de aanschaf van meer bewakingscamera’s. Voor de betaalde liefde steekt Paul Krüzen de grens over. In het bordeel raakt hij verzeild in een conflict dat hem dwingt de verscholen positie te verlaten die hij in het leven heeft gekozen. Van dit dorp en deze mensen is Rita, patrones van de hopeloze gevallen, de beschermheilige.
De heilige Rita is een schitterende en ontroerende roman over een vader en een zoon, en over de nieuwe tijd in een traditioneel grensdorp.

Schrijf je in!Over de auteur

Hebban Crew

2128 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Libris Literatuur Prijs 2018 - schrijf je nu in voor de exclusieve leesclubs!

 

Gerelateerd

Hebban Spots

De Pelikaan

43 volgers

Welkom bij de leesclub rond De pelikaan, de roman van Martin Michael Driessen (Van Oorschot). De pelikaan staat op de shortlist voor de Libris Literatuur Prijs 2018. Op Hebban organiseren we met alle...

Peachez, een romance

48 volgers

Welkom bij de leesclub rond Peachez, een romance, een roman van Ilja Leonard Pfeijffer (De Arbeiderspers). Peachez staat op de shortlist voor de Libris Literatuur Prijs 2018. Op Hebban organiseren we...

De heilige Rita

54 volgers

Welkom bij de leesclub rond De heilige Rita, de roman van Tommy Wieringa (De Bezige Bij). De heilige Rita staat op de shortlist voor de Libris Literatuur Prijs 2018. Op Hebban organiseren we met alle...

Wees onzichtbaar

61 volgers

Welkom bij de leesclub rond Wees onzichtbaar, de roman van Murat Isik (Ambo|Anthos). Wees onzichtbaar staat op de shortlist voor de Libris Literatuur Prijs 2018. Op Hebban organiseren we met alle zes...

Aantekeningen over het verplaatsen van obelisken

32 volgers

Welkom bij de leesclub rond Aantekeningen over het verplaatsen van obelisken, de roman van Arjen van Veelen (De Bezige Bij). Dit debuut staat op de shortlist voor de Libris Literatuur Prijs 2018. Op...

En we noemen hem

40 volgers

Welkom bij de leesclub rond En we noemen hem, de roman van Marjolijn van Heemstra (Dag Mag). En we noemen hem staat op de shortlist voor de Libris Literatuur Prijs 2018. Op Hebban organiseren we met...

Gesponsorde boeken