Advertentie

Hebban vandaag

Nieuws /

LonCon: recap donderdag en vooruitblik

LonCon, de World Science Fiction Convention is van start gegaan.

Floris Kleijne gaf vannacht al een eerste indruk, nu gaan we over tot de orde van de dag. Hebban Fantasy redacteur Martijn Lindeboom had flink wat vertraging, dus heeft van de eerste dag alleen een indruk van het conventiecentrum meegekregen. Maar verslaggevers Boukje Balder en Esther Scherpenisse hebben wel hun indrukken opgeschreven:

Boukje: "Na een lange reis met veel overstappen, en een hele lange registratierij te hebben doorstaan, medelander Floris Kleijne getroffen en met hem zeker tien minuten van Speculative Biology bijgewoond. Mijn aliens en planten in The Wan (de roman die volgend jaar wordt uitgegeven) lijken aardig te kloppen.
Zag Rik Raven langslopen, heb even Aliette de Bodard (Villa Diodati medelid) begroet.
LONcon is groot, heel groot. Niet te vergelijken met het toch vrij intieme World Fantasy in Brighton, waar je iedereen vanzelf tegen het lijf loopt.
Ik heb allerlei afspraken lopen, maar ik wil nog veel meer mensen vinden en ik heb al gemerkt dat dat niet vanzelf zal gaan....
Vandaag meer!"

En Esther Scherpenisse schrijft: "Gedaan:
- Toespraak over Young Adult boeken van uitgever David Fickling, die uiteindelijk niet ging over YA maar over boeken in het algemeen en wat hij vond van de publishing industry.
Meegenomen uit dit onderdeel: "It's readers that need debuts - not publishers."

- panel over de stand van zaken van het korte verhaal aan de hand van een aantal vragen. Panelleden waren allemaal redacteuren van korte verhalen (waaronder Hugowinnares Ellen Datlow) en schrijvers ervan en soms waren ze beide (Simon Ings).

Meegenomen uit dit onderdeel: scheidslijnen tussen genres vervagen, en dat is prima. Als een verhaal maar interessant is, wordt het wel gelezen. Dat is wel steeds lastiger omdat er zo veel en op zo veel verschillende manieren wordt aangeboden. Maar een goede redacteur staat altijd open voor een goed verhaal.

Highlight: het moment dat we bijna dachten Neil Gaiman te zien. Maar het was hem toch niet."

Esther schrijft binnenkort een uitgebreider stuk over redactie en korte verhalen naar aanleiding van deze panels, dat verwachting op onze zustersite van de Paul Harland Prijs zal verschijnen.

Programma voor vandaag (vrijdag): te veel om op te noemen, maar we gaan in elk geval naar voorleessessies van George R.R. Martin en Jeff Vandermeer. We houden jullie op de hoogte!Over de auteur

Martijn Lindeboom

435 volgers
685 boeken
21 favoriet
Hebban Crew


Reacties op: LonCon: recap donderdag en vooruitblik