Hebban vandaag

Interview /

Lorem Ipsum, een tweede leven voor het oude boek

Lorem Ipsum is de start van een heel oud zinnetje dat nog steeds gebruikt wordt om tekstvakken en fonts uit te proberen. Wilma de Boer leende het om haar webshop in tweedehands boeken een naam te geven. Met aan online aanbod van 3048 titels in populaire genres is er voor elke lezer wel iets te vinden. Hebban vroeg Wilma naar de ontstaansgeschiedenis van haar Lorem Ipsum.

Jij bent nog relatief nieuw in het ‘oude boeken’-vak, of niet? Kun je vertellen hoe je carrière je gebracht heeft tot waar je nu staat en met natuurlijk het zonnetje extra op Lorem Ipsum, je webshop voor tweedehands boeken.

Ik ben opgegroeid met boeken en met een bibliotheekpas. Erg veel geld om boeken te kopen was er niet, dus gingen we meestal 2 keer per week naar de biep. Handelen heb ik ook altijd leuk gevonden. Na verschillende omzwervingen kwam ik in de boekwinkel terecht en daar ben ik al jaren full time werkzaam. Lorem Ipsum is ontstaan. Het eerste begin kan ik me niet eens meer herinneren. Ik had gewoon te veel boeken en vind het het leukste wat er is als boeken herlezen worden.

Voor zover ik begrijp, heb je jezelf het vak aangeleerd. Welke wijze lessen heb je geleerd en door welke schande ben jij wijs geworden?

Eigenlijk is het met alles wat je aanpakt het zelfde: 200 procent inzet en een beetje mazzel. Ik heb een enorme inhaalslag gedaan door giga veel te lezen, meestal lees ik zo'n 4 of 5 boeken per week. De inkoop doe ik op gevoel, ik deins er niet voor terug om een partij boeken op te halen als ik er twee uur heen en twee uur terug voor moet rijden. Natuurlijk maak je in het begin fouten. Bijvoorbeeld door enthousiast 6 uur op een markt boeken te verkopen en die zelfde boeken vervolgens niet allemaal van de website te halen… Je zoekt je vervolgens helemaal suf naar een boek dat er al lang niet meer is!

Wat is er nu zo interessant aan dat oude boek? En wat maakt het minstens zo boeiend als al die nieuwe boeken?

Ik zou het om willen draaien: wat is er nou zo interessant aan nieuwe boeken? Er zijn er veeeeel minder van EN uiteindelijk worden dat ook oude boeken.Veel spannender!  

Waarom moeten mensen absoluut op de webshop van Lorem Ipsum kijken? Waar is jouw assortiment sterk in?

Mijn motto is dat ik op zoek ben naar een tweede of derde leven voor mijn boeken. Zodat ze telkens weer herlezen worden. Ik houd daarom bewust de prijs laag en dat kan omdat ik geen ruimte hoef te huren. Ik heb geen personeel, doe alles alleen. Met andere woorden: de drempel ligt laag.  

Je hebt nu ruim 3000 boeken op Boekwinkeltjes.nl staan en dat is nog niet eens je hele aanbod. Noem eens vijf pareltjes uit je huidige assortiment op.

  • Baedeker's Paris and it's environs/routes from London to Paris - inclusief kaarten en routes, een 18e editie uit 1913, waarin onder andere delen van Parijs die later in W.O. I zijn verwoest.
  • My theatre of dreams van Sanne de Boer - een young adult roman geschreven door een wel heel bijzondere auteur, namelijk mijn dochter!
  • Goud Volk, alle delen in cassette - voor de Groningers is dit een musthave. Het is volledig in streektaal geschreven en bevat unieke vondsten en cultureel erfgoed, dat nu op een mooie manier is vastgelegd.
  • David Copperfield van Charles Dickens - Een heel mooi en oude geïllustreerde Nederlandse vertaling van David Copperfield.
  • Groninger Visualia - Stads- en landschapsportretten gemaakt door fotograaf Herbert van Hoogdalem, met teksten van Eric Bos.


Jij hebt geen balie in een winkel. Waar komt jouw voorraad vandaan?

Ik heb eigenlijk drie bronnen waar ik uit put: 1. internet; 2. Engeland; 3. Via mond tot mond reclame.  

Wat vind je van het huidige boekenklimaat in Nederland en wat zou je willen zien veranderen? Met de focus op het oude boek natuurlijk.

We krabbelen weer wat uit het dal, de economie gaat weer wat beter. Plus de verkoop van E-books lijkt niet uit te gaan groeien tot waar we allemaal bang voor waren en rekening mee hielden. Ik vrees voor de antiquariaatwinkels, vooral die genen die niet online te vinden zijn of daar niet goed in kunnen concurreren. Het aanbod op internet is overweldigend en dit is voor iedereen toegankelijk. De achteruitgang is al te merken op boekenmarkten en het steeds kleiner wordende aantal boekenmarkten. Zeer spijtig.  

Hoe zou je mensen een tweedehands boekenwinkel in willen lokken, als het enthousiaste nieuwe boekenkopers zijn die hun neus een beetje optrekken als je ‘tweedehands’ roept?

Door de beleving van geur, aanbod en rust die deze winkels uitademen.  

Zou je graag een eigen tweedehands winkeltje willen beginnen, met inkoop op de balie en rondstruinende mensen in plaats van alleen de webshop?

Dat is mijn ultieme wens! Waarom denk je dat ik dubbele loten koop van diverse loterijen? Bij mijn weten is er niet ergens een suikeroom of toverfee waar ik op kan rekenen, dus is mijn hoop op het winnende lot gevestigd…  

Wat is het meest vreemde of bijzondere dat je ooit hebt meegemaakt bij Lorem Ipsum?

Wanneer ik een partij boeken heb ingekocht hoop ik op mooie citaten of inscripties. Ik verzamel de mooisten, heb er een speciale kast voor gekocht. Een hele mooie vond ik in een boek van Joost Zwagerman, getiteld Het jongensmeisje. Het gaat zo: 'Je bent zo mooi, anders dan wij. Natuurlijk niet meer of niet minder, maar zo mooi anders. We zouden je nooit anders willen. Het gedicht is van Hans Andreus.

Wat is je meest geweldige inkoopvondst geweest? En je grootste inkoopblunder?

De geweldigste vondst was helemaal in het begin, toen ik nog klein inkocht bij “Ome Jan”, een stoffige vieze loods ergens achteraf in een klein dorpje. Ik wilde al afrekenen en greep nog een stapeltje boekenweekgeschenkjes vast om toe te voegen. Daar zat een hele oude bij (gek genoeg ben ik het jaartal en de auteur vergeten). Maar het speciale was dat alle aanwezige auteurs op dat boekenbal persoonlijk en met eigen pen een handtekening hadden gezet in dat exemplaar. De inkoopblunder moet nog komen...  

Welke geweldige ‘oude boeken’-plekjes ken jij?

Mijn absolute favoriet is de International Bookbarn in Bath, Engeland. Dat is de grootste tweedehands boekenwinkel van Groot-Brittanie. Een echte aanrader! Daarna volgt direct de meest romantische boekwinkel ter wereld: Shakespeare & Company in Parijs. En het antiquariaat van Van der Velde in Leeuwarden mag er ook best wezen.


De ruim 3000 titels die Lorem Ipsum aanbiedt, zijn hier te vinden.

De Week van het Oude Boek op Hebban.nl

Deze week interviewen we de voorzitter van de Bond van handelaren in Oude Boeken (BOB) Vincent van de Vrede, vragen we je naar je 'Oude Boek'-beleving, laten we taxateur Arie Molendijk aan het woord en krijgen we een inkijkje in het werk van handelaren in het oude boek Eric Bol (Boekhandel Broekhuis), Peter Stam (Van der Velde Boeken) en Wilma de Boer (Lorem Ipsum).Over de auteur

Debbie (Hebban Crew)

941 volgers
410 boeken
7 favoriet
Hebban Crew


Reacties op: Lorem Ipsum, een tweede leven voor het oude boek

Gesponsorde boeken