Hebban vandaag

Column /

Luistervink #3 | Onderweg

door Soraya Vink (crew) 29 reacties
Hebban redacteur Soraya Vink krijgt weleens te horen dat ze bijna in staat zou zijn om een fysiek boek en luisterboek tegelijk te 'lezen'. In haar nieuwe column Luistervink praat ze je maandelijks bij over de laatste ontwikkelingen op het gebied van luisterboeken en geeft ze je nieuwe luistertips. In deze editie aandacht voor het beluisteren van korte verhalen.


Het voordeel van reizen is de extra leestijd die ermee vrij komt. Verloren tijd die je terug kan pakken door te verdwijnen in een verhaal. Mijn gezicht ontwaar je niet snel tussen reizigers als ik met mijn neus in een boek zit, maar ik wissel graag af met een luisterboek. Het buitensluiten van prikkels en je laten meevoeren door een stem, is juist in die vroege ochtenduren een goed begin van de dag.

Een vaak gehoord argument is dat een luisterboek zorgt voor een drempel bij nieuwe gebruikers. 'Kun je echt zoveel uur naar een boek luisteren?' tot 'Maar ik kan me echt niet concentreren als ik alleen kan luisteren!'. Geef niet direct op, als je jezelf herkent in een van deze kreten, er is een manier om toch in die 'flow' te komen. Start met het luisteren van korte verhalen. 

Groot voordeel van het luisteren van een kort verhaal is de lengte. Waar het nog moeilijk kan zijn om na je reistijd de opname middenin een hoofdstuk stop te zetten omdat de bestemming is bereikt, is het bij korte verhalen veel makkelijker om een afgerond verhaal tot je te nemen. Stippel je een reis uit, dan zou je ervoor kunnen kiezen om je luisterboek af te stemmen hierop. Ook de variatie, bijvoorbeeld bij het luisteren van een verhalenbundel, maakt dat je niet te lang blijft hangen in een universum. 

Onlangs luisterde ik naar Amsterdam Noir, een spannende verhalenbundel die werd samengesteld door Josh Pachter en René Appel. Uitstekend voorgelezen door Frank Rigter, wiens stemgeluid het duistere randje in de verhalen nog wat extra aanzet. De verhalen met als verbindende setting Amsterdam zijn geschreven door Karin Amatmoekrim, René Appel, Josh Pachter, Abdelkader Benali, Michael Berg, Walter van den Berg, Hanna Bervoets, Theo Capel, Loes den Hollander, Murat Isik, Mensje van Keulen, Herman Koch, Max van Olden, Christine Otten, Anneloes Timmerije en Simon de Waal. Tof is de samenstelling van auteurs waardoor verhalen ook interessante invalshoeken krijgen en een breed palet aan spanning weergeven. Spanning die onder je huid kruipt, spanning door de explosieve scènes of spanning door de manier waarop iets verteld wordt. 

Is spanning helemaal je ding, dan zal de volgende luisterboekentip je ook bevallen. Zelf ben ik een liefhebber van de boeken van Annejet van der Zijl. De overgave waarmee ze zich toelegt op onderzoek voor haar boeken is bewonderenswaardig. Voordat ze haar literaire carrière begon, werkte Van der Zijl als misdaadverslaggeefster. In de verhalenbundel Moord in de Bloedstraat, voorgelezen door Carine Crutzen, is de menselijke kant achter deze verhalen de rode draad. Speciaal voor deze bundel selecteerde en bewerkte ze de tien mooiste en aangrijpendste reconstructies uit haar ‘criminele carrière’.  

Pas je op dat je met een van deze luisterboeken niet een donker steegje inloopt. Dat is het enige 'nadeel' van luisterboeken; het échte leven probeert zich soms te bemoeien terwijl jij figuurlijk meewandelt in een andere wereld.

Welke verhalenbundel kun jij aanraden of luisterde je onlangs? Deel het in een reactie onder dit artikel!


Meer luistertips voor luisterboeken met korte verhalen?Soraya Vink (1992) is redacteur bij Hebban.nl en auteur (Persona, 2018). Gekscherend wordt weleens gezegd dat ze een verborgen voorraad aan tijd heeft waardoor ze extra letters, woorden, zinnen en hoofdstukken tot zich kan nemen als ze zelf niet schrijft. In haar column Luistervink neemt ze je mee in de wondere wereld van het luisterboek.

Kijk voor meer artikelen over luisterboeken op het speciale kanaal op Hebban of lees een van de eerdere afleveringen:Over de auteur

Soraya Vink (crew)

6 volgers
0 boeken
0 favorieten


Reacties op: Luistervink #3 | Onderweg

 

Gerelateerd


Gesponsorde boeken