Hebban vandaag

Listmania /

Luitingh Fantasy - het wordt een goed fantasyjaar

door Hebban Crew 15 reacties
Vind jij het wel eens lastig om je volgende favoriete fantasyserie te vinden? In dit artikel zetten we op een rijtje welke reeksen van Uitgeverij Luitingh-Sijthoff je niet mag missen. Ben je helemaal fantasyfan? Doe dan ook mee aan de Elfia-winactie!

In beschrijvingen van series wordt telkens uitgegaan van het eerste deel, om spoilers te vermijden. Klik op de naam van de auteur om alle boeken in een reeks te vinden.

Het Lied van het Gebroken Zand

Bradley P. Beaulieu

Op 20 mei verschijnt Een Sluier der Speren, het derde deel van Beaulieu's lijvige fantasyreeks Het Lied van het Gebroken Zand. Robin Hobb adviseert je op deze trein te springen, want 'de rit belooft ademloos te worden'.

Sharakhai, de grote stad van de woestijn, het middelpunt van commercie en cultuur, wordt al eeuwenlang geregeerd door twaalf koningen – wreed, meedogenloos, machtig en onsterfelijk. Met hun leger van Zilversperen, hun elitegroep Klingmaagden en hun heilige beschermers, de angstaanjagende asirim, behouden de koningen hun positie als onbetwiste, onverslaanbare heren van de woestijn. Er is geen hoop op vrijheid voor wie onder hun juk leven. Zo lijkt het althans, totdat Çeda, een dappere, jonge vrouw uit de westelijke sloppenwijken, de wet van de koningen negeert door naar buiten te gaan op de heilige nacht van Beth Zha’ir. Die nacht leert ze niet alleen meer over haar eigen afkomst, maar ontdekt ze ook de verschrikkelijke waarheid achter de geschiedenis van de koningen. Samen kunnen die geheimen wellicht eindelijk de ijzeren greep van de koningen breken... dat is als ze haar niet eerst vinden.

'Goed geschreven, sfeervol verhaal in een uitstekend uitgewerkte wereld. Dit is epische fantasy zoals het moet: vernieuwend en toch herkenbaar, spannend en meeslepend.' - Hebbanrecensent Martijn

Het Lied van het Gebroken Zand

1. De Twaalf Koningen van Sharakhai

2. Bloed op het Zand

3. Een Sluier der Speren (20 mei)

Bradley Beaulieu is aanwezig op Elfia op 13 en 14 april. Jij kunt zijn eerste boek winnen én vrijkaartjes voor Elfia om hem te ontmoeten.

Ik wil naar Elfia!

De Ziener-trilogie

Anna Stephens

Fantasywereld noemde het een 'Een bruut en pikzwart fantasy-debuut vol duistere goden en gewelddadige strijders.' Anna Stephens serie wordt aangeraden voor lezers van Joe Abercrombie, Mark Lawrence en Scott Lynch. Op 11 april wordt de vertaling van het tweede boek in de serie verwacht, Zwartziel.

Duizend jaar geleden werden de Rode Goden verstoten, en het Mirecese volk vernederd. Nu, vanuit de bergen waarnaar ze werden verbannen, schreeuwt Corvus, de koning van de Mireces, om wraak. Dom is een Wolf, lid van een kleine nederzetting die de grenzen van het nabijgelegen Rilpor bewaakt tegen invallen van de Mireces. Dom is ook vervloekt, want hij heeft een gave waarmee hij angstaanjagende visioenen van de toekomst ontvangt. Als de lijfeigene Rillirin aan de Mireces ontsnapt en ze in het dorp van de Wolven terechtkomt, voorziet Dom het ondenkbare: een verschrikkelijke oorlog tussen Rilpor en de Mireces. Ondertussen aast de listige prins Rivil van Rilpor op de troon. Hij heeft zich bekeerd tot het bloederige geloof van de Mireces en heeft hun beloofd te helpen met hun invasie om zijn vader, de koning, en zijn rechtschapen broer Janus uit de weg te ruimen. Het is nu aan Dom om de Rilporianen te overtuigen van zijn visioenen als ze een kans willen maken de invasie van de Mireces te overleven. Er is oorlog op komst, een oorlog die de wereld bedreigt zoals nooit tevoren.

'Een geslaagde debuutroman die zeer veel goede elementen bevat en zeer zeker het lezen waard is.'- Hebbanrecensent Sjoerd

De Ziener-trilogie

1. De Ziener

2. Zwartziel (11 april)

Anna Stephens is aanwezig op Elfia op 13 en 14 april. Jij kunt haar eerste boek winnen én vrijkaartjes voor Elfia om haar te ontmoeten.

Ik wil naar Elfia!

De Gebroken Aarde

N.K. Jemisin

Ze won er drie Hugo Awards op een rij mee. Dat was nog niet eerder gebeurd, met een trilogie een drietal awards op rij binnenhalen. Nederlandstalige lezers kunnen nu ook genieten van de reeks. Op 4 april verschijnt het tweede deel, een mooi moment om deel 1 op te sporen.

In Het Vijfde Seizoen volgen we drie vrouwen met een speciale gave die de natuur kunnen beïnvloeden, maar ook aardbevingen kunnen veroorzaken. Damaya, een jong meisje dat wordt getraind om het Koninkrijk te dienen; Syenite, een ambitieuze jonge vrouw die zich verplicht moet voortplanten met haar verbitterde en angstaanjagende mentor; en Essun, een moeder die op zoek is naar de vader die haar zoontje vermoordde en hun dochter ontvoerde vlak nadat een nieuw Seizoen een diepe kloof door het land trok.

'De vernieuwende vertelstijl, de constante scherpte die je als lezer moet hebben, het zorgvuldig opgebouwde verhaal en de indrukwekkende wereld waarin het verhaal speelt maken het lezen van Het Vijfde Seizoen tot een genot.' - Hebbanrecensent Sjoerd

De Gebroken Aarde

1. Het Vijfde Seizoen

2. De Obeliskpoort (4 april)

Een Lied van IJs en Vuur (ook wel: Game of Thrones)

George R.R. Martin

In november verscheen Vuur en Bloed, een nieuw boek van George R.R. Martin, maar niet het langverwachte Winds of Winter, zesde boek van Het Lied van IJs en Vuur. Vuur en Bloed is het eerste deel in een tweedelige historische beschrijving van de opkomst en ondergang van het huis Targaryen van Westeros. Het speelt zich drie eeuwen voor de avonturen van onze Stark-helden en hun vrienden af. Dit boek is als kennismaking met de reeks niet geschikt, dus pak het vooral op als je de serie hebt gezien of gelezen. Ken je de serie niet of alleen van tv (op 14 april start het achtste en laatste seizoen!) dan is Het spel der tronen jouw keuze. Denk niet dat je het verhaal al kent als je de serie hebt gezien ...

Een tikje verwarrend: de serie bevat momenteel vijf boeken, met nog twee titels verwacht. In Nederland zijn deze vijf boeken in zeven delen verschenen (vanwege de omvang).

Ver voorbij de machtige ijsmuur die de noordgrens van het koninkrijk sinds mensenheugenis beschermt, roert zich een lang vergeten vijand. Maar ieders blik is naar het zuiden gericht, naar het hof waar de machtige Lannisters sterke spelers zijn. Immers, de macht van de koning is tanende, zijn Hand is onder verdachte omstandigheden aan zijn eind gekomen, velen zijn uit op eigen gewin. Toch zijn er nog trouwe onderdanen. De Starks van Winterfell bijvoorbeeld, hard en onverzettelijk als hun bevroren domein. Als de koning Eddard Stark tegen diens zin benoemt tot zijn nieuwe Hand, worden zowel hij als zijn familie betrokken bij de meest omvattende machtsstrijd ooit, het levensgevaarlijke spel der tronen.

Een Lied van IJs en Vuur

1. Het spel der tronen

2. De strijd der koningen

3. Een storm van zwaarden (in twee delen uitgegeven)

3.1 Staal en sneeuw

3.2 Bloed en goud

4. Een feestmaal voor kraaien

5. Een dans met draken (in twee delen uitgegeven)

5.1 Oude vetes, nieuwe strijd

5.2 Zwaarden tegen draken

Draconis Memoria

Anthony Ryan

Nieuwe epische fantasyseries met delen zo dik als bakstenen, daar hebben we altijd wel zin in. Maar niet elke serie is goed genoeg om je per boek 700 bladzijden lang geboeid te houden. Het vuur van de draak, het eerste deel van Anthony Ryans nieuwe reeks Draconis Memoria, kan dat volgens de Hebban Scifi & Fantasy Club wel. Het boek scoorde een unanieme 'hot!' in de Hot or Not-bespreking. De in Schotland geboren Anthony Ryan debuteerde in 2013 in Nederland met zijn fantasytrilogie In de schaduw van de raaf. Word je enthousiast van deze auteur, dan kun je je verheugen op twee volledige (en omvangrijke) trilogieën.

Al decennialang worden de landen van de IJzerschip Handelsmaatschappij verdedigd door Bloedgezegenden – mannen en vrouwen die in staat zijn de krachten uit het bloed van wilde draken te sturen. De loyaliteit van elitespionnen en huurmoordenaars hebben ervoor gezorgd dat de Handelsmaatschappij nu een van de grootste machten in de wereld is. Maar er dreigt een crisis. De drakenbloedlijnen worden steeds zwakker, en een oorlog met het Corvantijnse Keizerrijk lijkt onvermijdelijk. De enige hoop voor de Handelsmaatschappij ligt in de mythe van een legendarische Witte Draak wiens krachtige bloed misschien wel het tij van de oorlog kan doen keren – als hij al bestaat. De taak om dit legendarische beest te vinden, ligt in de handen van Cleemond Torkreek, een kruimeldief en ongeregistreerde Bloedgezegende. Cleemond heeft door de jaren heen een hoop kostbare zaken in zijn handen gehad (veel daarvan illegaal), maar niets zoiets waardevols als de toekomst van de complete IJzerschip Handelsmaatschappij.

'Het minste wat men van Anthony Ryan kan zeggen, is dat hij bijzonder boeiend schrijft.' - Hebbanrecensent Marvin

In de Schaduw van de Raaf (compleet)

1. Vaelin Al Sorna

2. De torenheer

3. De vuurkoningin

Draconis Memoria (compleet)

1. Het Vuur van de Draak

2. Het Legioen van Vlammen

3. Het Keizerrijk van As

De sprookjes van Naomi Novik

Naomi Novik

Na de vermakelijke historische drakenserie Temeraire is Naomi Novik standalones gaan schrijven. Na soms ellenlange series die maar geen einde lijken te hebben, is een los boek ook wel eens fijn om te lezen. Zeker in de kwaliteit die Novik aflevert. Ben je dol op sprookjes, dan zijn Ontworteld en Zilvergaren onmisbaar in je boekenkast. De boeken zijn in prachtige, bij elkaar passende vormgeving uitgebracht, maar inhoudelijk vormen ze geen reeks. Ben je een enorme Repelsteeltje-fan, dan pak je natuurlijk Zilvergaren op. Las je graag Juliet Marillier, dan wil je nu door met Naomi Novik. En smaakt het genre dan nóg naar meer, zoek dan ook even de boeken van Katherine Arden op.

Miryem stamt af van een lange lijn van geldschieters… Helaas is haar vader daar niet zo goed in. Hij heeft het familiefortuin, waaronder de bruidsschat van Miryems moeder, bijna volledig uitgeleend. Bovendien heeft haar vader er moeite mee om het geld weer te innen, waardoor het gezin in bittere armoede leeft. Miryem besluit zelf de touwtjes in handen te nemen en gaat op pad om het geld op te halen dat de dorpelingen haar familie verschuldigd zijn. Als haar grootvader haar vervolgens een zak met stuivers leent, brengt ze die gevuld met zilvergeld terug, om het in te wisselen voor gouden munten. Maar haar talent om van zilver goud te maken levert Miryem meer problemen op dan haar lief is – zeker als ze te maken krijgt met de kwaadaardige wezens die rondspoken in het woud. Hun koning heeft kennis genomen van haar reputatie, en die reputatie wil hij uitbuiten om redenen die Miryem een raadsel zijn.

Standalones

* Ontworteld

* Zilvergaren

Nimmernacht

Jay Kristoff

Hebban is gek op Jay Kristoff. Niet alleen ontvingen beide delen in de Nimmernacht-serie al de volle 5*-waardering. Hebbanrecensent Marvin kon bijna niet stoppen met aanbevelen:

'De plot, die zich in dit eerste boek voornamelijk concentreert rond Mia’s bloederige opleiding tot Kling, is enorm vol en gevarieerd en bevat meer dan voldoende originele elementen en onverwachte wendingen om zelfs de meest doorwinterde fantasylezer blijvend te boeien en nieuwsgierig te maken naar het vervolg. Kristoff beschrijft alles ook opvallend beeldend en speelt zelfs met de plaatsing van woorden om dat voor elkaar te krijgen. Het is afwachten of hij dit niveau kan aanhouden, maar als Jay Kristoff deze variatie en kwaliteit ook in de volgende twee delen bevestigt, dan mag deze reeks in de shortlist voor de prijs ‘beste fantasytrilogie van dit decennium’.'

Nimmernacht won in 2018 de Hebban Scifi & Fantasy Club Prijs en het vervolg Godsgraf kon op gejubel rekenen in Het Oordeel van de Hebban Scifi & Fantasy Club. Deze reeks is buitengewoon geschikt voor lezers, van jong tot oud, die zichzelf niet per se een fantasyliefhebber achten.

Ze is voorbestemd om koninkrijken te vernietigen, en toch is Mia Corvere nog maar tien jaar oud als ze noodgedwongen, na het verlies van haar familie, haar eerste les in de dood krijgt. Zes jaar later zet het kind dat is opgegroeid in de schaduwen haar eerste stappen in de buitenwereld om een belofte waar te maken – de belofte die ze zichzelf deed op de dag dat ze alles verloor. Maar Mia’s vijanden zijn machtige figuren, en de kans dat ze bij hen in de buurt kan komen is erg klein. Dus als ze wraak wil nemen, moet Mia zelf een wapen worden dat haar gelijke niet kent. Ze moet zichzelf bewijzen tussen de dodelijkste jongens en meisjes van haar opleiding aan de Rode Kerk. Een school waar moordenaars, leugenaars en demonen de dienst uitmaken, en zelfs de leraren het op je voorzien hebben. Gelukkig is Mia niet zomaar een student. De schaduwen houden van haar... en ze nemen al haar angsten weg.

Nimmernacht

1. Nimmernacht

2. Godsgraf

De Kronieken van Nicci

Terry Goodkind

Van Terry Goodkind kennen we De Wetten van de Magie, een (schijnbaar) eindeloze serie die uiteindelijk toch een afsluiting kende met een vijftiende boek, Oorlogshart. Wie 15 vuistdikke romans een beetje te veel van het goede vindt om alsnog in te beginnen, maakt nu een nieuwe kans met De Kronieken van Nicci, waarin een bekende uit de Wetten-reeks haar eigen kronieken krijgt.

Ooit was ze luitenant in het leger van de verschrikkelijke Keizer Jagang en stond ze bekend als de Maîtresse van de Dood en de Slavenkoningin. De dodelijke Nicci wist zelfs Richard Rahl te vangen, en probeerde hem te overtuigen van de juistheid van de Imperiale Orde van Jagang. Maar het was Richard die Nicci bekeerde, en in de jaren die volgden diende ze Richard en Kahlan als een van hun dierbaarste vrienden – en een van hun dodelijkste beschermers. Nu de heerschappij van Richard en Kahlan eindelijk is gestabiliseerd, trekt Nicci erop uit om haar eigen avonturen te beleven en de vrede van het D'Haraanse Rijk te verspreiden. Maar dan moet ze wel eerst de wereldvreemde profeet Nathan uit de problemen houden...

'Goodkind geeft de fantasyliefhebber precies waar deze van houdt: de spelers in het verhaal mogen groeien terwijl hun achtergrond steeds meer wordt uitgebouwd, en de plaatsen waar Nathan, Nicci en Brannon halt houden, zijn kleurrijk en worden heel nauwgezet uitgewerkt en beschreven.' - Hebbanrecensent Marvin

De Kronieken van Nicci

1. Maîtresse van de Dood

2. De Sluier van de Eeuwigheid

3. Het Leger van Steen (juli 2019)

Marvels Superhelden

In de superheldengekte die momenteel in de bioscopen woedt, kan de boekenwereld niet achterblijven. We halen de wereldredders terug naar het papier, waar ze oorspronkelijk als comics zijn ontstaan. Nu in romanvorm te lezen is een historie van de Black Panther, een vete tussen Captain America en Iron Man in Civil War en, nog komende, avonturen rond het Avengers-team en Spider-Man. Het zijn hervertellingen van comics en zijn niet gelijk aan de bekende films. Ben je dus een enorme Marvel filmfan, dan kun je gerust (juist!) deze boeken oppakken om nóg meer te ontdekken over je helden.

* Wie is de Black Panther?

* Civil War (verschijnt morgen)

* Avengers - Iedereen wil de wereld overnemen (juni 2019)

* Spider-man - Eeuwig jong (september 2019)

En meer ...

De evergreens

Tussen al dit nieuw geweld zijn er ook klassiekers te vinden, die nog steeds meer dan de moeite waard zijn. Deze series zijn afgerond, compleet én leverbaar.

Robin Hobb

De Boeken van Fitz en de Nar (3 boeken, compleet) - Helaas zijn niet alle series meer leverbaar, maar de Fitz-series nog wel (De Zieners is met drie boeken ook nog volledig leverbaar). Hobb is een geweldige auteur en niet voor niets de lieveling van elke fantasylezer.
 
Robert Jordan

Het Rad des Tijds (14 boeken, compleet) - Een enorme serie, maar zo de moeite waard. Auteur Jordan heeft de serie niet zelf kunnen afronden, maar voordat hij overleed zorgde hij voor een opvolger en voldoende notities om de verhaallijnen een goed vervolg te geven. Auteur Brandon Sanderson (bekend van Mistborn en Elantris) heeft deze moeilijke taak tot een buitengewoon geslaagd einde weten te brengen.
 
Tad Williams

Heugenis, Smart en het Sterrenzwaard (4 boeken, compleet) - Een absolute klassieker die niet mag missen in de boekenkast van een fantasylezer. Met 'bruggenboek' Het Hart van Steen is een vervolg geslagen naar een kersverse reeks, De laatste koning van Osteren Ard, waarin we dertig jaar na dato de avonturen weer oppakken.
 

De Young Adult-reeksen

Pierce Brown

De Rood-trilogie (3 boeken, compleet) - Een razendspannende scifi-trilogie, vol actie, verraad, liefde en kameraadschap. Een rollercoaster die je adrenaline laat stromen. Er is een vervolgtrilogie op in de maak, maar deze Rood-trilogie heeft een keurig, afgerond einde.
 
Jonathan Stroud

Lockwood & Co. (5 boeken, compleet) - In feite boeken voor de oudere jeugd, maar zo leuk en eerlijk gezegd ook zo griezelig dat ze in niets onderdoen voor volwassen titels. Stroud schrijft soepel en intens en staat bekend om zijn heerlijke humor.
 
Jeroen van Unen

De Nachtuilen (11 april verschijnt het derde deel, nog niet compleet) - Jeroen is druk aan het werk met het volgende boek alweer, maar op 11 april mogen wij alvast het derde deel verwelkomen. Een originele Young Adult-serie van eigen bodem.
 

De sciencefiction

Ann Leckie

De Radch-trilogie (3 boeken, compleet) - Sciencefiction zien we niet (meer) vaak verschijnen in vertalingen. Leckie's reeks is ook niet de meest toegankelijke reeks, maar wél de moeite waard. 'Leckie heeft een rijk en fascinerend universum gecreëerd, met haar prachtige cultuurbeschrijvingen, spannende verhaallijnen en iconische hoofdfiguren. Een absolute aanrader.' - Hebbanrecensent Martijn 

De complete series

Andrzej Sapkowski

The Witcher (7 boeken, compleet) - 'Sapkowski gebruikt de legendes van zijn geboorteland Polen, past ze aan waar nodig en schetst hiermee een donkere wereld waarin monsters, demonen en tovenaars een belangrijke rol spelen in het dagelijks leven.' De boeken zijn de inspiratie geweest voor de game The Witcher, die nu weer klaar wordt gestoomd voor een verfilming met Henry Cavill in de rol van Geralt.
 
Richard Schwartz

De Godenoorlogen (3 boeken) - Een vervolg op de Askir-reeks en de aanbeveling is dan ook eerst die boeken te lezen.
 
Michael J. Sullivan

De Openbaringen van Riyria (6 boeken, compleet) - 'Sullivan heeft een prachtig avonturenboek geschreven dat mikt op het vermaken van zijn lezers. Iets dat goed lukt.' - Hebbanrecensent Tanja 

Jon Skovron

Het Koninkrijk der Stormen (3 boeken, compleet) - 'Onverschrokken krijgers, een wrede bendeoorlog, piraten, een legertje uit de dood verrezen kinderen, een verstoten transgender, huurmoorden, verminkte magiërs en politieke spelletjes.'
 
Brian Staveley

De Keizertrilogie (3 boeken, compleet) - 'Het bloed van de keizer is zeker een aanrader voor liefhebbers van epische fantasy. Maar ook lezers die meer van andere fantasygenres houden zullen veel goeds in het boek vinden.' - Hebbanrecensent Sarah 

Markus Heitz

De dwergen (5 boeken, compleet)
De Legenden van de Alfen (4 boeken, compleet)
De Donkere Tijd (6 boeken, compleet)
 
Bernhard Hennen

De Elfen (5 boeken, compleet)
De Drakenelfen (10 boeken, compleet)

 

Giveaway

Wil je meer zien en ontdekken? Doe mee aan de winactie voor twee Elfia-kaartjes en de start van een goede fantasyserie!Over de auteur

Hebban Crew

2369 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Luitingh Fantasy - het wordt een goed fantasyjaar

 

Gerelateerd

Over

Anna Stephens

Anna Stephens

Anna Stephens studeerde literatuur en creative writing aan de Open University va...


Gesponsorde boeken