Advertentie

Hebban vandaag

Kort nieuws /

Lutjelollum en Grutte Pier in nieuwe Friese encyclopedie

door Hebban Crew
In 1958 verscheen de laatste Friese encyclopedie. Hoog tijd voor een nieuwe versie, dachten de initiatiefnemers van de Nieuwe Friese Encyclopedie die vandaag is gepresenteerd.

Aan de encyclopedie is zeven jaar gewerkt door twaalf deelvakredacteuren en zo'n tweehonderd schrijvers. Het leverde 3.150 bladzijdes op, verdeeld over vier delen van in totaal 7,5 kilo. Bekende Friese termen en personen zijn in het boek opgenomen, zoals de Elfstedentorcht, fierljeppen, Hans Wiegel, Epke Zonderland, Doutzen Kroes en oranjekoek. Maar ook van minder bekende woorden zoals aaisykjen, Grutte Pier, Lutjelollum en bûter, brea en griene tsiis, hebben een plekje gekregen in de Nieuwe Encyclopedie van Fryslân.

Voor de encyclopedie werd 1,5 miljoen euro uitgetrokken, twee derde daarvan was afkomstig van sponsors. Uitgangspunt was de Friese Encyclopedie uit 1958. 'Die geldt als de beste regionale encyclopedie van Nederland', zegt hoofdredacteur Meindert Schroor op NOS.nl. 'De opdracht was om dat minstens te evenaren. Ik denk dat we daar ruimschoots in zijn geslaagd.'

Bron: NOS

Afbeelding: Encyclopediefryslan.frl Over de auteur

Hebban Crew

2128 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Lutjelollum en Grutte Pier in nieuwe Friese encyclopedie

 

Gesponsorde boeken