Advertentie

Hebban vandaag

Listmania /

Luxe boekcadeaus voor Kerstmis: Jeugd en YA

door Lindy (Hebban Crew) 2 reacties
Nu Sinterklaas weer vertrokken is, richt de boekhandel haar pijlen op de klanten die elkaar met kerst verwennen met mooie boeken. En niet zomaar mooi: de meest luxe uitgaven en prachtige cadeauboxen zien het levenslicht en zijn dus niet alleen feestelijk ingepakt een genot voor het oog. Hebban selecteerde de mooiste cadeauboeken voor onder de boom. Deze week: een selectie voor de jeugd!


Het wonder van jou en je biljoenen bewoners is het vervolg op de populaire bestseller Het raadsel van alles wat leeft. Opnieuw met een prachtig vormgegeven kaft en binnenwerk, mede door de grappige illustraties van Floor Rieder, die nog vaker in deze lijst getipt zal worden. In het boek leert schrijver en kinderboekenambassadeur Jan Paul Schutten kinderen allerlei interessante weetjes over het menselijk lichaam, zoals de lengte van de bloedvaten: ‘Als je die allemaal aan elkaar vast zou plakken, dan kreeg je een draad die twee keer om de aarde past.’ Volkskrant zei afgelopen weekend in een recensie: ‘Floor Rieder heeft de tekeningen gemaakt. Hele mooie. En dan blijken de verhalen van Jan Paul ook nog eens enorm grappig. Daarom verdient dit boek vijf sterren. Of misschien zelfs wel zes (van de vijf).’   


Eindeloos kijken

In Tijdlijn maakt de lezer/ kijker een adembenemende reis door de wereldgeschiedenis. Het boek toont in kijkplaten alle grote gebeurtenissen uit de geschiedenis: van de oerknal en de dinosaurussen tot mobiele telefoons, social media en het liedje ‘Happy’ van Pharrell Williams. Alles komt aan bod. Peter Goes tekende alle platen in dit kijkboek, waardoor ons verleden als een doorlopend verhaal te bekijken en bewonderen is. ‘Ik kom tot rust door dieper en dieper in een tekening te graven,’ vertelde hij onlangs in een interview op Hebban. Een prettig en eindeloos kijkboek dat boeiend is van begin tot eind, vond Hebbanrecensent Koen Driessens. Voor kinderen vanaf vier jaar.  

De gele ballon van Charlotte Dematons is niet meer zo nieuw, maar veroverde wel al de hele wereld en blijft dus een prachtig cadeau. Het is een woordenloos wereldzoekboek en dus geschikt voor kinderen van nul tot zes. Een boek waarin telkens weer iets nieuws te ontdekken valt: Dematons laat in haar tekeningen alle uithoeken van de wereld zien, waarop telkens een paar kleine elementen terugkomen. Overal zien we bijvoorbeeld een klein blauw autootje, een vliegend tapijt en natuurlijk een gele ballon opduiken. Bovendien komen o.a. Niels Holgersson, Pippi Langkous en vele andere bekende figuren uit de (kinder)literatuur op de pagina’s voor. Een boek dat vele malen opnieuw bekeken kan worden.  

Gebundeld presentje

In Holland staat een huis is een oer-Hollands boek. De voorleesbundel is gevuld met bekende liedjes, beroemde Nederlandse figuren en verhalen over typisch Nederlandse onderwerpen als schaatsen, hagelslag en Koningsdag. Met dit boek biedt je je kind een ideale basis al het gaat om de Nederlandse jeugdliteratuur; het biedt een verzameling teksten en illustraties van o.a. Annie M.G. Schmidt, Fiep Westendorp, Dick Bruna, Harmen van Straaten en Max Velthuijs.  

Een andere prachtige voorleesbundel is het boek Grimm, dat, je raadt het al, de vele sprookjes van de gebroeders Grimm bevat. Het gebonden boek telt 558 pagina’s en natuurlijk begint en eindigt ieder verhaal met de beroemde woorden ‘Er was eens…’ en ‘En ze leefden nog lang en gelukkig.’ Voor deze uitgave maakte de eerdergenoemde Charlotte Dematons honderden illustraties: op elke pagina is een tekening van haar hand te zien. Ria van Hengel maakte een geheel nieuwe vertaling van de complete oorspronkelijke Duitse uitgave. Grimm is in deze uitgave al tien jaar op de markt en niet voor niets: een prachtig boek dat niet mag ontbreken in de kinderboekenkast.  

 

Klassiek

Dit jaar was het precies 150 jaar nadat Alice in Wonderland voor het eerst gedrukt werd. Een goede gelegenheid voor een prachtige heruitgave van het werk van Lewis Caroll, in de vertaling van Sofia Engelsman. Het boekomslag (dat verkozen werd tot het mooiste van 2014) en de illustraties van deze jublieumeditie komen van de hand van Floor Rieder. Zij schiep een ‘kleurrijke en dappere Alice,’ vond Volkskrant. Het boek bevat beide verhalen: ‘Alice in Wonderland’ en ‘Alice in Spiegelland’. Zelf lezen vanaf 10 jaar, voorlezen kan vanaf acht jaar.  

Een boek dat onlangs opnieuw werd uitgegeven - naar aanleiding van het 500ste sterfjaar van Jeroen Bosch - is Op zoek naar Jeroen van de bekende kinderboekenschrijver Paul van Loon. In het boek komt de auteurs tot zijn grote verbazing in de wereld van de bekende schilder Jeroen Bosch terecht. Een wereld vol vreemde wezens en bizarre taferelen. Hoe komt hij nu weer veilig thuis? Maar liefst vijf sterren kreeg het boek van onze Hebbanrecensent: ‘Van Loon laat zijn lezers op zeer eenvoudige en toch boeiende wijze kennismaken met de vreemdste schilder die Nederland ooit heeft gekend. Hij verpakt de geschiedenis in een spannend kinderverhaal. Hij voert ze langs alle belangrijke werken van de schilder en legt het uit. De lezer leert en geniet.’       

De cover is modern, de verhalen tijdloos. Het boek bevat de complete Kronieken van Narnia van C.S. Lewis. Dat betekent maar liefst zeven delen in een omnibus, die garant staat voor 1184 pagina’s leesplezier. En dat voor maar 25 euro. De verhalen gaan over vier kinderen die tijdens de Tweede Wereldoorlog naar het platteland geëvacueerd worden. Via een kleerkast komen ze echter in het magische land Narnia terecht, waar ze samen met de leeuwenkoning Aslan (zie omslag) de strijd aangaan met de boosaardige Witte Heks. Voor lezers vanaf 10 jaar.  


Cadeauboxen

Minecraft is een computerspel uit 2011 dat in korte tijd ontzettend populair werd. In de game wordt de speler in een geheimzinnige nieuwe wereld gezet waarin hij moet zien te overleven. De speler heeft maar een paar minuten om eten en onderdak te vinden voordat het donker wordt en de monsters tevoorschijn komen. Met 19 miljoen verkochte exemplaren is het het bestverkopende PC-spel aller tijden. Het Minecraft Constructie Handboek vol tips stond vorig jaar in de Bestseller 60. Nu zijn de verschillende handboeken te koop in een mooi vormgegeven slipcase. Voor de spelers van het computerspel, van 4 tot 12 jaar, een musthave!  

Ook voor young adults en YA-liefhebbers zijn er prachtige cadeauboxen te koop van de populairste boekenreeksen.  

Zo is de ‘Divergent’-trilogie van Veronica Roth verkrijgbaar als mooie set. De internationale successerie telt in totaal 1008 pagina’s, voldoende om de kerstvakantie door te komen! Lees hier het interview dat Hebban begin december met de auteur had.  

Ook de ‘Fallen’-serie van Lauren Kate is als box cadeau te geven. De vier delen Fallen, Kwelling, Passie en Extase zorgen voor 1200 pagina’s leesplezier. Wellicht is het presentje een troost voor diegenen die met smart wachten op de film die in november in première zou gaan, maar helaas werd uitgesteld. Naar verwachting is de verfilming in 2016 in de bioscoop te bewonderen.  

De luxe cadeaubox van ‘De selectie’ van Kiera Cass bevat de populaire trilogie waarin America Singer met tig andere meisjes moet strijden om de begeerde prins Maxon. Met de serie, waarvan meer dan 30.000 exemplaren in Nederland werden verkocht, maak je iedere YA blij die houdt van sprookjesachtige romantiek gecombineerd met een vleugje realiteitszin. Hebbanrecensente Maud: ‘Cass is enorm goed geslaagd in het herkenbaar maken van het hoofdpersonage. Ook al maakt zij de meest ongewone situaties mee, America is een normale jonge vrouw met de dagelijkse strubbelingen die alle jonge lezeressen zullen herkennen.’  

Voor liefhebbers van de Griekse mythologie is ook de ‘Godinnentest’-trilogie van Aimée Carter verkrijgbaar in één box. Daarin moet Kate een test ondergaan die nog geen enkel meisje overleefd heeft. Maar áls ze slaagt, kan ze onsterfelijk worden. Een sprookjesachtig verhaal waarin de Griekse mythen tot leven komen en de romantiek uiteraard niet ontbreekt.  

Feestje voor Twilight

Het is tien jaar geleden dat Twilight van Stephenie Meyer verscheen en het young adult-genre zich voorgoed in de boekhandel wist te nestelen. Voor de tiende verjaardag van het boek verscheen een speciale jubileumeditie, waarin naast het oorspronkelijke verhaal ook een herschreven versie van Twilight te vinden is. Onder de titel Leven en dood geeft Meyer het verhaal van een heel andere kant vorm: ze veranderde namelijk het geslacht van haar hoofdpersonen en verschillende bijpersonages: Bella is nu Beau(fort) Swan en Edward is Edythe Cullen. Wat betekent dat een gewone jongen verliefd wordt op een vrouwelijke vampier. Aan de lezer de keus of hij met het oorspronkelijke verhaal of de aangepaste versie begint in deze omkeereditie! Zeker is dat de ontvanger met dit cadeau een prachtig gebonden exemplaar met stofomslag van ruim zevenhonderd pagina’s in handen krijgt.


De genoemde cadeauboeken zijn o.a. verkrijgbaar bij Bruna.nl:
Het wonder van jou en je biljoenen bewoners (isbn 9789025752026)
Het raadsel van alles wat leeft (isbn 9789025753467)
Tijdlijn (isbn 9789401426282)
De gele ballon (isbn 9789047704812)
In Holland staat een huis (isbn 9789025868611)
Grimm (isbn 9789056375287)
Alice in Wonderland (isbn 9789025759179) 
Op zoek naar Jeroen (isbn 9789025868772)
Kronieken van Narnia (isbn 9789043525916) 
Minecraft Handboeken in slipcase (isbn 9789030500834) 
'Divergent'-cadeaubox (isbn 9789000346288) 
'Fallen'-cadeaubox (isbn 9789000327652) 
'De Selectie'-cadeaubox (isbn 9789000314669) 
'Godinnentest'-cadeaubox (isbn 9789402702606) 
       

 Over de auteur

Lindy (Hebban Crew)

763 volgers
384 boeken
7 favoriet
Hebban Crew


Reacties op: Luxe boekcadeaus voor Kerstmis: Jeugd en YA

 

Gerelateerd

Gesponsorde boeken