Hebban vandaag

Listmania /

Luxe cadeauboeken voor onder de kerstboom

door Lindy (Hebban Crew) 3 reacties
De donkere dagen rond kerst zijn de perfecte leesdagen. Verwen elkaar met Kerstmis met mooie boeken! De meest luxe uitgaven en prachtige cadeauboxen zien het levenslicht en zijn dus niet alleen feestelijk ingepakt een genot voor het oog. Hebban selecteerde de mooiste cadeaus voor onder de boom.

Om in kerststemming te komen

Een boek om er elk jaar weer bij te pakken is Het groot Kerstverhalenboek. De cover en illustraties zijn van de hand van Floor Rieder, die ook in de jeugdeditie van dit artikel al meerdere malen genoemd werd. Het Groot Kerstverhalenboek werd samengesteld nadat boekhandelaar en schrijfster Mijke Pol merkte dat er in de periode voor kerst veel vraag is naar kerstverhalen. Het resultaat is een bundeling literaire kerstverhalen, columns en gedichten die de lezer volgens de inleiding ‘zal ontroeren en ook laat lachen.’ Er zijn bijdragen opgenomen van o.a. Tommy Wierenga, Marion Pauw, Thomas Verbogt, Daan Heerma van Voss, Ingmar Heytze en Maartje Wortel.    Echt luxe

Een bontje voor de open haard en een schapenvachtje om je boek. Voor een luttele 250,- heb je de limited edition van Bloedboek van Dimitri Verhulst in handen. Met de roman, die overigens ook gewoon als hardcover verkrijgbaar is, keerde Verhulst terug naar de bijbel. Het is een hervertelling van de eerste vijf bijbelboeken Genesis, Exodus, Leviticus, Numeri en Deuteronomium. In zeer moderne, Vlaamse, taal geeft Verhulst het eeuwenoude verhaal een nieuwe vorm. ‘Ondanks dat je al die geschiedenissen ooit misschien al hebt gehoord, of verplicht hebt moeten lezen, blijven ze boeien. Niet zozeer (meer) vanuit religieus oogpunt, maar door de verhaaltechnische aspecten. De Bijbel als een verdomd goed geschreven boek,’ zegt Guus Bauer in zijn recensie voor Tzum.  

Hebban-recensent Guy Doms gaat daarin mee in zijn bespreking: 'Stilistisch behoort Dimitri Verhulst tot de absolute top in ons taalgebied.' Maar hij waarschuwt ook: 'Zijn roman is goed voor een aantal uurtjes dolkomisch leesplezier, waarin je op een originele wijze opnieuw kennis kunt maken met het werk van de Schriftgeleerden. Maar neem dit boek en Verhulst zelf vooral niet te ernstig!'  

Dimitri Verhulst is de 71e die de eerste vijf Bijbelboeken heeft vertaald, om die reden verschijnt de luxe editie in een eenmalige oplage van 71 exemplaren. Ze zijn gebonden in schapenvacht met rood-op-snee en leeslint, Arabisch genummerd en gesigneerd door de auteur. Een exemplaar is te bestellen via de boekhandel of door een e-mail te sturen naar de uitgever.   Magische uitgaven

Vorig jaar werden verschillende romans van de Britse schrijver David Mitchell in een bijzondere uitgave gedrukt door uitgeverij Nieuw Amsterdam. Tijdmeters, De niet verhoorde gebeden van Jacob de Zoet en Wolkenatlas verschenen in luxe-editie, voorzien van een lenticulair (een bewegend plaatje), een unieke met de hand gestempelde tekening van David Mitchell, een leeslint, goudfolies en een halflinnen omslag. Maar ook de inhoud laat niets te wensen over. Zo schreef Ellen IJzerman in haar Hebban-recensie: ‘Wie al eerder boeken van David Mitchell heeft gelezen, weet dat hij een fabuleuze verteller is en dat hij in staat is om op terloopse, volkomen geloofwaardige wijze fantastische en magische gebeurtenissen te verwerken in zijn verhalen.’ Mooi van binnen en van buiten dus!  

Begin december verscheen een gebonden cadeau-editie van De alchemist van Paulo Coelho. In Egypte ontmoet de Spaanse herder Santiago na veel omzwervingen ontmoet de alchemist, die over grote spirituele wijsheid beschikt. Hij adviseert de jongen: `Luister naar je hart. Dat kent alles, omdat het afkomstig is van de ziel van de wereld en daar ooit naar zal terugkeren (… ) Waar je hart is, is ook je schat.’ De uitgave van deze sprookjesachtige klassieker is extra feestelijk: dit boek is gebonden, bevat een nieuw voorwoord van de auteur en veel illustraties van de Franse kunstenaar Moebius. Voor wie nog niet bekend is met het werk van Paulo Coelho, is deze editie de ideale kennismaking, maar ook voor liefhebbers van Coelho is deze luxe editie een waardevolle toevoeging aan de boekenkast.  Salontafelboeken

Vrouwen en kleren is een prachtig salontafelboek om tentoon te stellen, maar ook om af en toe in te bladeren en de stukken te lezen die in het oog springen. Het boek is het resultaat van een enquête bestaande uit 50 vragen die naar meer dan zeshonderd vrouwen gestuurd werd. Het 486 pagina’s tellende boek staat bomvol foto's, interviews, persoonlijke getuigenissen en illustraties van de vrouwen die vol enthousiasme hun antwoorden op de vragen deelden. Het biedt zo niet alleen een mooi mozaïek van de betekenis van kleding voor verschillende vrouwen (beroemde en anoniem, gelovig en ongelovig, getrouwd en single, jong en oud, van verschillende afkomst), maar toont ook hoe het voor hen allemaal een instrument kan zijn om de wereld aan te kunnen. Een prachtig cadeau voor iedere mode- en kunstminnende vrouw!       

Een boek in dezelfde categorie (‘af en toe bladeren en lezen’) is het boek Brieven van belang dat is samengesteld door Shaun Usher. Vijf jaar geleden begon hij met het verzamelen van brieven van beroemde, beruchte, maar ook minder bekende mensen. Na de succesvolle online plaatsing verscheen de brievenverzameling in boekvorm. ‘Gelukkig bevat Brieven van belang niet alleen maar serieuze en sentimentele brieven, maar ook grappige en aandoenlijke,’ schreef Hebbanredacteur Daphne van Rijssel. ‘Een boek dat je op een willekeurige pagina kunt openslaan om je te laten verrassen door een emotionele, grappige of indrukwekkende brief. Brieven waar je van kunt leren. Of die je simpelweg herinneren aan de charme van het brieven schrijven an sich. Een boek dat niet mag ontbreken in je boekenkast!’  

Ook Downton Abbey – een terugblik is een ultiem bladerboek. De tv-serie over de adellijke familie Crawley en hun bedienden eindigt dit najaar met het zesde en laatste seizoen. Voor iedere fan is er dit boek, waarin schrijfster Jessica Fellowes (de nicht van regisseur Julian Fellowes) de lezer meeneemt over het landgoed, maar dat ook interviews biedt met de hoofdrolspelers. Het boek is rijk geïllustreerd met foto's van de locaties, spelers, filmset en meer.  

Om je aan te verlekkeren

Voor de kookliefhebber is de Larousse Kookencyclopedie wellicht het ultieme presentje. Sinds 1938 is het de culinaire Franse klassieker die nu in een luxe uitvoering verkrijgbaar is. De drie in linnen gebonden kookboeken zitten in een linnen cassette. De boeken bevatten maar liefst 2250 recepten, waarvan 500 van de allerbeste koks ter wereld. Voor 75 euro geef je deze set cadeau.  

De Zilveren Lepel is het bestverkochte Italiaanse kookboek van de afgelopen 65 jaar. De laatste editie van dit standaardwerk telt bijna 1.500 pagina’s. Het bevat meer dan 2.000 authentieke recepten en 400 nieuwe foto’s en een uitgebreide uitleg over kooktermen en keukengerei en een register waarin gezocht kan worden op ingrediënt, gang, Italiaanse en Nederlandse receptnaam. 45 euro kost deze dikkerd. Er is nu echter ook een budgetvriendelijke serie op de markt gebracht: De Zilveren Lepel Kookschool. In ieder boek - Pasta, Pizza en Dolci (met zoete gerechten) - vind je ruim 75 nieuwe basisrecepten met stap-voor-stapfoto's, technieken en informatie over ingrediënten.  

Op zoek naar een cadeau voor de liefhebber van de Hollandse keuken? Geef dan Kleine geschiedenis van de Nederlandse keuken van Jacques Meerman cadeau. De auteur en culinair vertaler dook de archieven in en laat in dit boek zien hoe onze gastronomische traditie in de loop van de eeuwen gevormd is door wereldse invloeden. Onze keuken is flink beïnvloed door andere culturen, bovendien bepaalden de politieke en economische situatie voor een groot deel wat we eten en aten. Het boek - ook verkrijgbaar als paperback, maar als hardback het mooiste om cadeau te geven - is naast informatief ook rijk geïllustreerd.  

Werelden om in te verdwijnen   
Fans van Game of Thrones doe je vast een plezier met de prachtige, rijk geillustreerde uitgave van De wereld van ijs en vuur. Het bevat een allesomvattende beschrijving van de geschiedenis van de Zeven Koninkrijken, met levendige verslagen van de epische veldslagen, bittere rivaliteiten en uitdagende opstanden die voorafgingen aan Het Lied van IJs en Vuur en natuurlijk de tv-serie Game of Thrones. Het biedt fictieve kennis, wetenschappelijke beschouwingen, erfstukken en volksverhalen van de bewoners van de koninkrijken en het GoT-universum. Met meer dan 170 full-colour illustraties op dik en glanzend papier een musthave voor de die-hard fan van George R.R. Martin.    


De genoemde cadeauboeken zijn o.a. verkrijgbaar bij Bruna.nl:

Het groot Kerstverhalenboek (isbn 9789460681561) 
Wolkenatlas (isbn 9789046818336) 
Tijdmeters (isbn 9789046818350) 
De niet verhoorde gebeden van Jacob de Zoet (isbn 9789046818343) 
De alchemist (isbn 9789029505031) 
Vrouwen en kleren (isbn 9789048826186)
Brieven van belang (isbn 9789057597473)
Downton Abbey – een terugblik (isbn 9789021560670) 
Zilveren lepel (isbn 9789000309757) 
Larousse Kookencyclopedie (isbn 9789021558981) 
De wereld van ijs en vuur (isbn 9789024567164)        

Giveaway

Wil jij jezelf of een dierbare verwennen met Het groot Kerstverhalenboek ? Wij maken een tiental lezers blij met een exemplaar! Doe gauw mee met de giveaway!Over de auteur

Lindy (Hebban Crew)

763 volgers
384 boeken
7 favoriet
Hebban Crew


Reacties op: Luxe cadeauboeken voor onder de kerstboom

Gesponsorde boeken