Advertentie

Hebban vandaag

Nieuws /

Luyendijks portret van bankwereld best verkochte boek van 2015

'Dit kan niet waar zijn' van Joris Luyendijk is met 306.866 exemplaren het best verkochte boek van 2015. Het boek staat bovenaan in de CPNB Top 100 2015 die vandaag op de boekenbeurs Vers voor de Pers in de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) is bekendgemaakt.

Dit kan niet waar zijn is het ontluisterende verslag van een onderzoek naar de financiële sector in Londen. In mei 2011 kreeg Joris Luyendijk van hoofdredacteur Alan Rusbridger van The Guardian het aanbod om middels een blog zijn lezers op de hoogte te houden van het wel en wee van de financiële wereld. Het boek werd een groot commercieel succes en bekroond met de NS Publieksprijs 2015.

Vorig jaar was Kieft van Michiel van Egmond het best verkochte boek en ook winnaar van de NS Publieksprijs. Op de tweede plaats staat de thriller Het meisje in de trein, het debuut van Paula Hawkins met 162.518 exemplaren. Het non-fictieboek Gouden jaren van Annegreet van Bergen staat met 159.510 verkochte boeken op de derde plek. In 2015 is in totaal voor 498,4 miljoen euro aan boeken verkocht. In de vandaag voor het eerst gepubliceerde Top 100 Meest Uitgeleende Boeken, via de openbare bibliotheken, is het kinderboek het meest geleende genre met 46%.

Uit de cijfers van KVB-SMB/GfK blijkt dat de omzet in 2015 een stijging zag van 3,5% vergeleken bij die van 2014. Het is het eerste jaar sinds 2008 dat de omzet van de boekenverkoop weer substantieel stijgt. De Kerstperiode was een van de beste perioden van het jaar: er werd 15% meer omgezet dan tijdens de kerstperiode 2014. 

Er zijn 39 miljoen boeken over de toonbank gegaan in 2015, een stijging van 4,8% ten opzichte van 2014. De genoemde cijfers zijn inclusief omzet en afzet in e-boeken, welke in afzet een aandeel van 6,5% hebben (in 2014 was dit 5,4%). Opvallend voor 2015 is het aantal titels dat over de moeder of ouders van een auteur gaat: Op 1 Ik kom terug van Adriaan van Dis, gevolgd door Magdalena van Maarten ’t HartMa van Hugo BorstMijn moeder zei altijd van Jaap Toorenaar en Margje van Jan Siebelink.

Bibliotheek
Dat de openbare bibliotheek de plek is waar de jeugd zich verdiept in verhalen is overduidelijk: 46% van de titels in de Top 100 Meest Uitgeleende Boeken zijn kinderboeken. De boeken uit de serie Het leven van een loser van de Amerikaanse Jeff Kinney zijn de meest uitgeleende boeken in de openbare bibliotheken van Nederland. De boeken van Kinney bezetten maar liefst de gehele Top 6; met op 1 Geen paniek!, gevolgd door Niet te doen!, Zwaar de Klos!Bekijk het Maar!Een hondenleven en op 6 Het leven van een loser.

Ook spannende boeken van Nederlandse thrillerschrijfsters worden veel uitgeleend via de openbare bibliotheken. De Kraamhulp van Esther Verhoef volgt op 7, Simone van der Vlugt bezet met Vraag niet waarom de 10de plaats en Loes den Hollander met Voorbedacht de 11e. Spannende boeken staan op de 2e plaats qua uitleningen met 40%.

De meest uitgeleende auteur is Paul van Loon, hij heeft 10 titels in de Top 100, gevolgd door Jeff Kinney (9) en Suzanne Vermeer (8). In 2015 zijn er in totaal 72 miljoen papieren boeken uitgeleend aan leden van de openbare bibliotheken en werden er 1.605.649 e-books geleend.

Boekenweekgeschenk
Schrijfster Esther Gerritsen heeft vandaag op Vers voor de Pers in de OBA het eerste exemplaar ontvangen van Broer, het Boekenweekgeschenk dat zij schreef voor de komende Boekenweek. Het komt uit in een oplage van 655.235 papieren exemplaren en is daarnaast als e-boek en luisterboek beschikbaar. Broer wordt tijdens de Boekenweek bij besteding van € 12,50 aan Nederlandstalige boeken cadeau gedaan door de boekhandel.

Van het Boekenweekessay van David Van Reybrouck, getiteld Zink, werd het eerste exemplaar uitgereikt aan Thomas Walter van de Duitse Ambassade. De 81e Boekenweek loopt van 12 tot en met 20 maart en heeft Duitsland als thema, onder het motto Was ich noch zu sagen hätte…

De 81e Boekenweek trapt op vrijdag 11 maart af met het 65e Boekenbal. In het eerste weekend van de Boekenweek houdt een aantal Duitse auteurs een tournee langs boekhandels en bibliotheken. Het Boekenbal voor Lezers vindt dit jaar in Nijmegen plaats. Traditiegetrouw kan op zondag 20 maart per trein gratis worden gereisd op vertoon van het Boekenweekgeschenk.

Bron: CPNBOver de auteur

Hebban Crew

2128 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Luyendijks portret van bankwereld best verkochte boek van 2015

 

Gerelateerd

Over

Esther Gerritsen

Esther Gerritsen

Esther Gerritsen (1972) schrijft romans, columns en scenario’s voor tv en film...

Gesponsorde boeken