Meer dan 5,5 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban vandaag

Listmania /

Maak kennis met de vakjury van de Goeken Prijs 2023

door Hebban Crew 9 reacties
De Goeken Prijs is dé schrijfwedstrijd voor spannende verhalen, genoemd naar de schrijver achter thrillersensatie Suzanne Vermeer: Paul Goeken. De voorselectie buigt zich al sinds de deadline op 5 maart over de inzendingen en volgende week gaan de beste 15 verhalen naar de finalejury. Naast de winnaar van de Zilveren Strop 2022, bestaat de jury uit vier boekenvakkers die Goeken goed kenden.

De Goeken Prijs 2023 is een schrijfwedstrijd voor spannende verhalen, de opvolger van de Zilveren Strop-schrijfwedstrijd die we de afgelopen twee jaar hebben georganiseerd in samenwerking met de Stichting Gouden Strop. De Prijs is vernoemd naar Paul Goeken, de thrillerauteur die ook schuilging achter het pseudoniem Suzanne Vermeer. Het is een uitdaging voor zowel nieuwe auteurs, ervaren thrillerschrijvers als auteurs die het spannende genre willen uitproberen. De ingezonden verhalen worden beoordeeld door een finalejury, die zich hieronder aan jullie voorstelt.

De finalejury


Sander Verheijen
Hoofdredacteur Hebban

Ik ben Sander, sinds 2014 chef Hebban en daarvoor onder andere werkzaam als hoofdredacteur (en oprichter) van thrillersite Crimezone.nl en acquirerend redacteur thrillers. Inmiddels timmer ik rustig maar gestaag aan de weg als thrillerauteur. In de eerste schrijfwedstrijd voor spannende verhalen (toen nog onder de naam Zilveren Strop) zat ik al eens in de jury. Ik vind het bijzonder om nog eens plaats te nemen in de jury nu de prijs vernoemd is naar mijn overleden vriend Paul Goeken. Dat ik dat nu samen mag doen met onder anderen Steven Maat, zijn uitgever, Kim Moelands, ooit mijn rechterhand én co-auteur bij Crimezone, en Eric Herni, vriend van het eerste uur, maakt het voor mij nog bijzonderder. Ik heb er dan ook echt zin in!


Kim Moelands
Auteur

In 2008 debuteerde ik met de autobiografische roman Ademloos. Toen dat boek meteen een bestseller werd, kreeg ik de smaak te pakken en werd ik fulltime auteur. Er volgden nog een autobiografisch boek (Grenzeloos), drie thrillers (Weerloos, Verdieping X, De vrouw in de spiegel) en een roman (Schaduwleven). Met de thriller De vrouw in de spiegel won ik in 2015 de Crimezone Award en werd ik genomineerd voor de Diamanten Kogel. Voorafgaand aan mijn eigen schrijfcarrière schreef ik voor LINDA.Magazine en was ik recensent en uiteindelijk hoofdredacteur van Crimezone.nl. Samen met Crimezone oprichter Sander Verheijen stelde ik twee naslagwerken samen over het thrillergenre. Na Crimezone heb ik nog een tijd gerecenseerd en auteurs geïnterviewd voor de website Ezzulia. Eric Herni was de oprichter en hoofdredacteur en ik maakte deel uit van de hoofdredactie. In 2006 en 2008 was ik jurylid voor de Gouden Strop, de prijs voor het beste Nederlandstalige misdaadboek.

Ik vind het een eer om deel te mogen uitmaken van de jury van de Goeken Prijs, die vernoemd is naar de overleden auteur Paul Goeken die ook schuilging achter het pseudoniem Suzanne Vermeer. Paul was een goede vriend van mij en ik vind het heel mooi dat zijn herinnering op deze manier levend wordt gehouden. Hij had het zelf prachtig gevonden en verdient het zó! Ik ben ontzettend benieuwd naar de inzendingen. Zelf vind ik korte verhalen schrijven moeilijker dan het schrijven van een heel boek. Het is een enorme uitdaging om in een beperkt aantal woorden een mooie plotlijn én een goede spanningsboog te verwerken die ook nog eens eindigt met een onverwachte twist. Een Nederlandse auteur die ik daar echt een kei in vind is Esther Verhoef. Wie weet vinden we tussen de inzendingen voor de Goeken Prijs wel een nieuwe Esther. Ik heb er heel veel zin in om de verhalen te lezen!

Auteursafbeelding: © Keke Keukelaar via Kim Moelands


Marjolein van der Gaag
Auteur en oud-winnaar Zilveren Strop

Als journalist werkte ik jarenlang voor de nieuwsredactie van De Telegraaf, waarbij ik de meest bizarre situaties tegenkwam. Een leerkracht, die op een school in Den Haag werd doodgeschoten door een leerling en het drama op Koninginnedag in Apeldoorn in 2009 herinner ik me nog als de dag van gisteren. Ik ben altijd al geboeid geweest door misdaad, niet direct de georganiseerde criminaliteit, maar juist de schokkende dingen die eigenlijk iedereen kunnen overkomen.

Toen ik in 2010 met mijn jonge gezin voor een jaar naar Suriname vertrok, kreeg ik ineens tijd om te schrijven. Daar ontstond mijn eerste thriller Gevaarlijk spel. Later schreef ik Palm Village, waar het verhaal zich afspeelt in Suriname, en Neerslag. Inmiddels had ik auteur Marcella Kleine leren kennen en onze klik was zo goed dat we de handen ineen sloegen en zo ontstonden de thriller HELS en de verhalenbundel Eindbestemming.

De laatste jaren kwam ik door een carrièreswitch naar het onderwijs nauwelijks meer aan schrijven toe. Het was Marcella die mij wees op de Zilveren Strop schrijfwedstrijd. Misschien moest ik toch nog eens wat proberen. Zoals bekend werd dat een succes. Ik kreeg veel enthousiaste reacties op mijn winnende verhaal 'Onder de waterspiegel' met als klap op de vuurpijl interesse van het Amerikaanse Ellery Queen Mystery Magazine, waarin de vertaling inmiddels is verschenen. En dat alles heeft mij weer een boost gegeven om door te gaan met schrijven, wat heel wat makkelijker gaat nu ik inmiddels geen leerkracht meer ben, maar persvoorlichter.

Ik vind het leuk en tevens een eer dat ik nu in de jury van de Goeken Prijs mag plaatsnemen. Ik ben heel benieuwd naar alle verhalen.


Eric Herni
Boekhandel Almere-Haven

Ik heb mijn hele leven in boekwinkels gewerkt. Ooit in relatief kleine stadswinkels maar vanaf 1987 als manager van de drie ontzettend drukke kiosken op het Centraal Station van Amsterdam. In die tijd schreef ik recensies voor onder andere Crimezone en begon ik samen met Kim Moelands de boekenwebsite Ezzulia. Rond 1994 ging ik naar Schiphol waar ik bijna twintig jaar verantwoordelijk was voor de achttien boekwinkels voor en achter de douane. In die tijd raakte ik ook goed bevriend met Paul Goeken, naar wie deze verhalenprijs is vernoemd. Inmiddels ben ik alweer tien jaar eigenaar van mijn eigen boekwinkel in Almere-Haven.

Ik lees veel boeken en genres door elkaar. Romans, thrillers, fantasy en jeugdboeken. Ook biografieën van muzikanten lees ik graag. Favoriete auteurs zijn vooral Haruki Murakami, Cormac McCarthy, Michael Connelly, George Pelecanos, Wilbur Smith, Michael Robotham, Robin Hobb, Elvin Post, Peter de Zwaan en Kent Haruf. Van de nieuwere lichting spreekt vooral S.A. Cosby mij enorm aan.

Sinds een jaar of vier schrijf ik iedere week een column over mijn boekwinkel en het boekenvak welke op LinkedIn, Boekblad en Hebban worden geplaatst. Ik woon samen met Astrid, heb drie kinderen en twee kleindochters. Veel mooier kan het niet worden. Daarnaast ben ik er trots op om samen met Kim, Sander en Steven in de jury van de eerste Paul Goeken Award te mogen zitten.


Steven Maat
Uitgever spannende boeken bij A.W. Bruna

Van lezen je beroep maken, dat is niet verkeerd. Al ruim 25 jaar ben ik werkzaam bij A.W. Bruna Uitgevers, sinds begin van deze eeuw als uitgever van de spannende boeken. A.W. Bruna heeft een prachtige traditie op het gebied van thrillers en detectives: van Georges Simenon, Ian Fleming, Sjöwall en Wahlöö, Frederick Forsyth en Ira Levin, tot John Grisham, David Baldacci, Elizabeth George en Tom Clancy. Ik heb die lijn mogen voortzetten en samen met de redacteuren in mijn team een nieuwe generatie auteurs aan ons fonds mogen toevoegen, zoals Jens Lapidus, Paula Hawkins, Deon Meyer, Suzanne Vermeer, Cilla en Rolf Börjlind, en niet te vergeten Terry Hayes. Wat wij graag willen laten zien is hoe breed en veelzijdig het genre is, met intrigerende, fantastische, maatschappijkritische en bloedstillende thrillers, detectives en mysteries van over heel de wereld.

De prijsuitreiking

De uitreiking van de Goeken Prijs vindt plaats tijdens de Avond van het Spannende Boek op 25 mei 2023, waar ook de Hebban Thrillerprijs, de Gouden Strop en de Schaduwprijs worden uitgereikt. De kaartverkoop is inmiddels gestart en deelnemers aan de Goeken Prijs krijgen 50% korting. De Avond van het Spannende Boek is de feestelijke aftrap van de Thriller Weken van 26 mei tot en met 18 juni.Over de auteur

Hebban Crew

2554 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Maak kennis met de vakjury van de Goeken Prijs 2023