Hebban vandaag

Dossier /

Maand van de Geschiedenis 2015 - Tussen Droom & Daad

Voor de twaalfde keer vindt de Maand van de Geschiedenis plaats. In heel oktober besteden instellingen aandacht aan geschiedenis en in 2015 gebeurt dat in het kader van het thema Tussen Droom & Daad.

De organisatie is in handen van het Nederlands Openluchtmuseum in samenwerking met een groot aantal partnerorganisaties. Op 31 oktober wordt de Maand afgesloten met de Nacht van de Geschiedenis in het Rijksmuseum. Voor dit historisch getinte feestje zijn nog kaarten verkrijgbaar. De organisatie verklaart haar inzet door het te benadrukken dat het van belang is 'gisteren te ontdekken om vandaag te begrijpen'.

Honderden instellingen en boekhandels organiseren in deze maand activiteiten, thema-etalages en lezingen met het oog op thema van dit jaar. Het programma van dit jaar is hier te bekijken, maar lokaal zal er ongetwijfeld in musea, boekhandels en historisch relevante lokaties iets gaande zijn.

Thema: Tussen Droom & Daad
Het thema van dit jaar sluit aan bij het 70-jarig jubileum van de bevrijding van Nederland en de viering van 40 jaar onafhankelijkheid in Suriname. Het thema draait om het verwezenlijken van idealen, van droom tot daad komen en hoe de dromen van vroeger de wereld van vandaag hebben geschapen.

Essay: Ahmed Aboutaleb - Droom en daad
Het bijbehorende essay is geschreven door de burgemeester van Rotterdam, Ahmed Aboutaleb. Hij betoogt dat we veel kunnen leren van zowel dromers als doeners, van de grote denkers uit de geschiedenis en de anonieme lokale helden die zich in de Tweede Wereldoorlog hebben ingezet voor hun medemens. De boodschap die Aboutaleb met dit essay wil overbrengen is: 'We kunnen elkaar helpen de weg te vinden, want de weg van dromen naar daad is de weg van ‘ik’ naar ‘wij’. Van de ‘ik’ die vaak machteloos is tegen de grote problemen, naar de ‘wij’ die veel wegen opent.'

Voor 2,95 is dit essay de hele maand te koop bij boekwinkels.

Libris Geschiedenis Prijs 2015
Op zondag 25 oktober wordt de winnaar van de Libris Geschiedenis Prijs bekend gemaakt. In 2014 won Dik van der Meulen met Koning Willem III, 1817-1890. De kanshebbers voor de Libris Geschiedenis Prijs 2015 zijn:

  • Annegreet van Bergen - Gouden jaren
  • Cees Fasseur - Eigen meester, niemands knecht
  • Ewoud Kieft - Oorlogsenthousiasme
  • Alexander Münninghoff - De stamhouder
  • Laura Starink - De schaduw van de grote broer

Dien je droom in
Wie heel snel kan denken, maar vooral dromen, kan nog meedoen met Be a Nelson Award. Heb je een grote droom, een droom om de wereld een betere plek te maken, dien je plan dan in voor 15 oktober!Over de auteur

Debbie (Hebban Crew)

424 volgers
422 boeken
7 favoriet
Hebban Crew


Reacties op: Maand van de Geschiedenis 2015 - Tussen Droom & Daad

 

Gerelateerd

Overig

Maand van de Geschiedenis 2015 - Tussen Droom & Daad

op 09 oktober 2015 door Hebban Crew 13 boeken 3 volgers 0 reacties 1 like
Gesponsorde boeken