Advertentie

Hebban vandaag

Boek&nieuws /

Maart roert zijn staart

Gekantelde vrachtwagens, omgewaaide bomen en geannuleerde vluchten. Op de laatste dag van maart kondigt het KNMI code oranje en geel af. Hebban Vandaag zeeft, bekijkt, leest het nieuws en zoekt er, al dan niet met een knipoog, een passend boek bij.

Zware tot zéér zware windstoten zorgen vandaag voor veel verkeershinder. Er rijden minder treinen, snelwegen worden deels afgesloten door omgewaaide vrachtwagens en op Schiphol werden zo'n 80 vluchten geannuleerd als gevolg van de harde wind. Ook stond er in de ochtendspits 350 kilometer file, terwijl dat op een normale dinsdagochtend ongeveer 150 kilometer is.

Vooral het noorden des lands krijgt de wind van voren. Windstoten kunnen daar een snelheid van 120 kilometer per uur bereiken. Het KNMI gaf in Friesland, Groningen en Drenthe dan ook code oranje af. Voor de rest van het land geldt code geel.

Hebban zocht en vond een boek voor lezers die de storm niet schuwen en geïnteresseerd zijn in ons winderige, natte Nederlandse klimaat:

Duizend jaar weer, wind en water in de Lage Landen - Jan Buisman

In Duizend jaar weer, wind en water in de Lage Landen geeft Jan Buisman een indrukwekkend en zeer gedetailleerd overzicht van het weer in de noordelijke en zuidelijke Nederlanden door de eeuwen heen. De jaren 1751 tot 1800 zijn uiterst bewogen, niet alleen door de vele natuurrampen (veel watersnoden), maar ook door oorlogen en vooral door de inval van de Fransen in België en Nederland, die een langdurige bezetting inleidde. Bij al die rampen en oorlogen, bijvoorbeeld in 1799 in Noord-Holland, speelde het weer een belangrijke rol. In toenemende mate zijn de gegevens over het weer uit allerlei bronnen bekend. Jan Buisman blijft onnavolgbaar in het tot leven brengen van de feiten.

Lees hier meer Hebban Vandaag nieuws.

Bron: nrc.nl
Foto: omroepflevoland.nlOver de auteur

Daphne van Rijssel (crew)

1 volger
0 boeken
0 favorieten


Reacties op: Maart roert zijn staart

 

Gerelateerd

Gesponsorde boeken