Hebban vandaag

Dossier /

Maestra: opgeklopte hype of onvervalste must-read?

door Soraya Vink (crew) 15 reacties
Is L.S. Hilton klaar om op de bestsellertrein te springen die Paula Hawkins nam na het lanceren van haar debuutthriller 'Het meisje in de trein'? De aankondigingen die uitgevers wereldwijd doen, beloven in ieder geval veel goeds. En als The Daily Mail je ook nog ongewild bombardeert tot de nieuwe E.L. James en de filmrechten voor een miljoen dollar zijn verkocht, richten de ogen van lezers wereldwijd zich onbewust op je. Hebban verdiepte zich al in dit veelbelovende thrillerdebuut.

Droomdebuut  

L.S. (voornaam Lisa) Hilton verdiende eerder al haar sporen als journaliste, biografe en historica. Meerdere boeken prijken al op haar CV, waaronder een biografie van koningin Elizabeth I. Maar het schrijven van non-fictie werk bracht niet genoeg voldoening, waardoor een uitstapje naar het schrijven van fictie lonkte.  

Samen met haar literair agent reisde ze de afgelopen maanden Europa door om al genoeg buzz rond haar debuutthriller Maestra te creëren. In september bracht ze een bliksembezoek aan Nederland en vertelde ze hoe haar liefde voor het spannende boek, haar tot het zelf schrijven van een thriller bracht. Zo spraken we over de fascinatie voor de perfecte moord, een gevaarlijk onderwerp om te bespreken met een thrillerschrijver. Die conclusie spookte nogmaals door mijn hoofd toen ik haar debuutthriller had uitgelezen.

Met tussenkomst van een vriend die een restaurant in Londen heeft, kreeg haar huidige Engelse uitgever op een dag geen exclusief gerecht voor zijn neus maar de eerste twintig bladzijdes van een nieuw talent met de naam L.S. Hilton. Op dat moment kwam haar schrijverscarrière in een stroomversnelling. Maestra werd aangekocht als de eerste titel voor het imprint Zaffre Publishing, onderdeel van de uitgeverij Bonnier Publishing. De rechten werden verkocht aan 31 landen en het manuscript wordt verfilmd onder leiding van het team dat momenteel aan die andere kraker, Het meisje in de trein, werkt. ‘Het boek is onvoorspelbaar en gelaagd. Judith is een van de meest memorabele vrouwen in fictie van de afgelopen tijd; echt een fantastisch personage, geknipt voor de film.’ aldus Amy Pascal, van Columbia Pictures die verantwoordelijk zal zijn voor de verfilming.

Crime in de kunstwereld  

Maestra is het eerste deel in een drieluik van psychologische thrillers. De lezer maakt kennis met Judith Rashleigh, eind twintig en werkzaam op een junior positie voor een prestigieus veilinghuis in Londen. Door haar lage positie op de carrièreladder laat het salaris ook te wensen over en klust ze ‘s avonds bij in een ‘gentlemen club’ onder de naam Lauren. Een exclusieve club waar over het algemeen zakenmannen langskomen om dure champagne te drinken met één van de dames. Als het veilinghuis zich opmaakt voor de verkoop van een topstuk, komt Judith erachter dat er sprake is van fraude. In een poging de waarheid aan het licht te brengen en haar baas voor een cruciale fout te behoeden, gaat ze op onderzoek uit. Als ze betrapt wordt tijdens één van haar onderzoeksmomenten, resulteert deze misstap voor Judith in het verliezen van haar baan. Even is ze radeloos en voelt ze zich verraden. Maar als ze ’s avonds in de club in tranen haar verhaal vertelt aan de man met wie ze iedere donderdag de nodige champagne wegdrinkt, nodigt hij haar uit voor een weekend aan de Franse Rivièra. Een aanbod dat ze niet kan weigeren. Het is echter het begin van een definitief afscheid van haar oude leven in Londen en de introductie tot een wereld waarin je continu op je tellen moet passen.

Hype of must-read?  

In april 2016 verschijnt Maestra in een Nederlandse vertaling bij uitgeverij The House of Books. Uitgever Tomás Kruijer over Maestra: ‘De combinatie van een ijzersterk verhaal, een waanzinnig intrigerende heldin en de internationale aandacht die er nu al voor is, maken dat Maestra alles in zich heeft om dé sensatie van 2016 te worden. Het visioen van Mark Smith, uitgeefdirecteur van Bonier Publishing in Engeland, waarin de stranden komende zomer rood kleuren van het Maestra-omslag klinkt ineens heel erg realistisch.’  

Met al die lovende reacties en prikkelende verhalen was het tijd om zelf een oordeel te vellen. Hebben we hier te maken met een opgeblazen hype? Of is Maestra de thriller die je volgend jaar absoluut gelezen moet hebben? Het antwoord op de laatste vraag is JA! Maestra is met recht een thriller die van het gebaande pad durft af te gaan. Slijt de gemiddelde thrillerdebutant het spoor van ouderwets speurwerk door rechercheurs nog verder uit, Hilton gooit het over een geheel andere boeg door een intrigerend personage neer te zetten. Judith heeft meerdere gezichten die ze akelig goed verborgen kan houden maar zodra de eerste gevoelens van woede door haar lichaam gieren, maakt de lezer kennis met een ijzingwekkend personage. Van onzeker meisje met een hoop onvervulde dromen naar femme fatale die krijgt wat ze wil: de overtreffende trap van good girl gone bad. Daarmee doet het verhaal denken aan een rauwe versie van Ocean’s Eleven met erotische scènes, heftige plottwisten en denderende actiescènes.  

Het intrigerende is dat Hilton voor iedere thrillerlezer elementen in het verhaal heeft verstopt waardoor het aantrekkelijk is. Personage Judith dompelt zich onder in overdreven luxe en weelde in een maatschappij waar een tas van 2000 euro kopen nog net niet gelijk staat aan boodschappen doen. Ook haar rondreis langs de Franse Rivièra, de Italiaanse kust en Parijs vergezeld door de meest kleurrijke personages geeft een onthutsend perspectief.  

Maestra is een buitengewoon geslaagd eerste deel waardoor Judith Rashleigh al een plekje heeft veroverd naast gedenkwaardige vrouwelijke personages in het thrillerlandschap. Het vooruitzicht naar nog twee delen is een fijne belofte voor de toekomst. Want als je eenmaal kennis hebt gemaakt met Judith, is er geen weg meer terug. Wees dus voorbereid…

De laatste updates over Maestra vind je op de website en Facebookpagina.Over de auteur

Soraya Vink (crew)

4 volgers
0 boeken
0 favorieten


Reacties op: Maestra: opgeklopte hype of onvervalste must-read?

 

Gerelateerd

Over

L.S. Hilton

L.S. Hilton

L.S. Hilton (Lisa Hilton) is opgegroeid in Engeland en heeft in Key West, New Yo...

Gesponsorde boeken