Advertentie

Hebban vandaag

Opinie /

Zij maakten (of kraakten) Boekenjaar 2017 in mijn boekenbubbel

door Sander (Hebban Crew) 28 reacties
Bij gebrek aan een literaire pikorde dit jaar dook hoofdredacteur Sander Verheijen zelf in zijn boekenbubbel op zoek naar de makers én krakers van boekenjaar 2017. De lange lijst werd teruggebracht tot een volledig arbitraire eindejaarslijst van boekenvakkers, onderwerpen en ontwikkelingen in en uit het boekenvak.

Een inleiding

2017 was voor Hebban een fantastisch jaar. Het aantal bezoekers werd in 12 maanden tijd bijna verdubbeld tot een half miljoen per maand, we organiseerden meer dan 150 leesclubs en vijfduizend lezers gingen hun persoonlijke leesuitdaging aan in de vorm van de Hebban Reading Challenge. Hebban was met enige regelmaat ‘live on air’. Voor onze eerste Luisterboeken-award schoven we aan bij de Perstribune op NPO Radio 1. We verzorgden de zomerleestips bij Hemmen op BNR Nieuwsradio, tipten zomerboeken bij Tijd voor MAX Radio op NPO Radio 5, waar we een aantal maanden later ook live de Hebban Awards mochten uitreiken. We lanceerden een app, boekten grote en kleine successen met onze themaweken zoals de Thrillertiendaagse, de Week van de Debutant, Lees eens wat anders in april en de Literaire Leesclubtiendaagse. We adopteerden de Week van het Luisterboek en stonden samen met Omroep Max aan de wieg van de eerste Nationale Uitleesweek.

We deden ook dingen niet dit jaar. Soms omdat we er niet of te laat aan dachten. Soms omdat we het anders wilden. Soms omdat anderen het niet meer deden. Zo vergaten we de Week van het Vergeten Boek (what’s in a name) en kwam er door omstandigheden (tot groot gemis of grote opluchting van uitgevers in Nederland) géén nieuwe editie van de Literaire Pikorde.

Als goedmakertje voor het ontbreken van die pikorde dook ik zelf in mijn boekenbubbel op zoek naar boekenvakkers, onderwerpen of ontwikkelingen die 2017 maakten of kraakten. Ik bracht een megalange lijst terug tot een volledig betwistbare top twaalf.

#12 #11 #10 #9 #8 #7 #6 #5 #4 #3 #2 #1Over de auteur

Sander (Hebban Crew)

1056 volgers
472 boeken
24 favoriet
Hebban Crew


Reacties op: Zij maakten (of kraakten) Boekenjaar 2017 in mijn boekenbubbel

 

Gerelateerd

Gesponsorde boeken