Advertentie

Hebban vandaag

Interview /

Marcha schrijft al vanaf de kleutertijdMarcha de Groof in vijf woorden?
Dit vind ik altijd lastig… Ik kies: opgewekt, zorgzaam, sociaal, eigenwijs en een dromer.

Wat was voor jou de eerste keer dat jij met schrijven in aanraking kwam?
Goh, ik denk dat dat ergens in mijn kleutertijd al begonnen is. Ik weet nog dat ik nét in groep drie zat, en mijn moeder na school even met de juf stond te kletsen. Ik verveelde me een beetje. Ik zei midden in hun gesprek dat ik ‘kalender’ kon schrijven. De juf geloofde dat niet, en dus schreef ik het groot op het bord. Ik denk dat ik vanaf die leeftijd mijn eerste verhaaltjes ben gaan schrijven.

Welke schrijvers hebben het meeste invloed op jou gehad?
Chicklits las ik al voordat ik aan Man o man begon, maar tijdens het schrijven las ik extra veel. Het is heel leerzaam én inspirerend om te lezen hoe andere auteurs het ‘aanpakken’ in hun boeken. Persoonlijke favorieten zijn Jill Mansell, Sophie Kinsella en Belinda Jones. Vooral de absurde situaties in Britse chicklits vind ik zo grappig, ik wist meteen dat mijn chicklit ook veel humor moest hebben. Van Nederlandse bodem houd ik daarom ook heel erg van de boeken van Astrid Harrewijn en Lisette Jonkman.

Hoe voelde het om het eerste exemplaar van Man O Man in je handen te houden?
Onbeschrijfelijk! Op mijn eigen boekenborrel zag ik mijn boek pas voor het eerst, en ik weet nog dat ik er niet naar durfde te kijken. Het was zo gek om die stapel te zien liggen, met mijn naam erop! Het was echt als een droom die uitkwam.

Kun je in het kort vertellen waar Man O Man over gaat?
Man o man gaat over Sara, die met enige tegenzin in een kinderdagverblijf werkt. Ze is net bedrogen door haar vriend Loek, en bezig met het verwerken van haar liefdesverdriet. Hulp hierbij krijgt ze van twee lieve collega’s, buurvrouw Tilly en excentrieke vriendin Lea, maar het is niet gemakkelijk. Haar moeder vond Loek namelijk dé ideale schoonzoon en verwijt haar de breuk. Daarnaast kampt ze met een afgrijselijke manager en een valse zus. Tijdens een avondje uit ontmoet ze een knappe man, maar ze houdt de boot af. Maar als hij de volgende week mét kind op haar werk verschijnt, gelooft ze haar ogen niet. Het lijkt erop dat alle mannen hun vrouw bedriegen, maar de vork blijkt anders in de steel te zitten. Sara wordt verliefd, maar het gaat allemaal niet van een leien dakje. Als Sara helemaal overhoop ligt met haar familie én geschorst wordt op haar werk, lijkt de liefde ook niet meer binnen handbereik… Man o man gaat in de eerste plaats over (uiteraard) de liefde, maar vooral ook over vriendschap, en over het geloven in jezelf.

Hoe reageert je omgeving op je eerste boek?
Ik krijg echt ontzettend leuke reacties, mijn directe familie en vrienden zijn heel trots en enthousiast.

Wat houd je nog meer bezig in het dagelijks leven?
Ik ben pedagoog en werk op dit moment als pedagogisch medewerker in de buitenschoolse opvang. Dit doe ik met veel plezier, werken met kinderen is zo leuk! Daarnaast woon ik samen met mijn vriend Tijn en delen we ons leefgebied met een hele lieve poes (Pinguïn) en een hamster (Pino). Ik ben dol op dieren. Tijn en ik trekken er graag samen op uit, met de motor of met de caravan. Ik lees veel, maar ben ook vaak buitenshuis te vinden. En ik doe natuurlijk graag leuke dingen met mijn vriendinnen!

Wat is jouw favoriete boek en waarom?
O jee… Ik heb zoveel favoriete boeken, die ik om uiteenlopende redenen leuk vind. Als ik het beperk tot chicklits: Ik vind Hou je mond! van Sophie Kinsella héél leuk, net als Aanpakken! Deze boeken vind ik super vanwege de humor, de onmogelijke complotten en heerlijke blundermomenten. Jill Mansells boeken vind ik om dezelfde reden leuk: het zijn grappige boeken die geweldige plots hebben en nooit vervelen! Belinda Jones schrijft zo beeldend over de mooiste plekken op aarde en met zoveel romantiek, dat je weg zwijmelt vanaf het eerste hoofdstuk. Maar soms vind ik een ‘spannender’ decor ook fijn, zoals het spookachtige in Voor deze keer van Jennifer Cruise.

Ben je zelf een Chicklit verslinder?
Absoluut! Mijn boekenkast staat vol met gelezen en ongelezen chicklits. Ik ga bijna op vakantie dus dan gaat er weer een stapel mee.

Wat heeft de toekomst voor jou in petto?
Ik hoop heel veel moois! Wat mijn schrijfwerk betreft hoop ik dat ik nog veel leuke verhalen mag bedenken en schrijven.Over de auteur

Dennis van Elten

61 volgers
140 boeken
2 favoriet
Insider


Reacties op: Marcha schrijft al vanaf de kleutertijd

 

Gerelateerd

Over

Marcha de Groof

Marcha de Groof

Marcha de Groof wist op de basisschool al dat ze schrijfster wilde worden, maar ...