Advertentie

Hebban vandaag

Nieuws /

Mark Schaevers wint Gouden Boekenuil

Gisteravond werd in de Koninklijke Vlaamse Schouwburg in Brussel de Gouden Boekenuil 2015 uitgereikt. Winnaar is Mark Schaevers, de schrijver van 'Orgelman', de biografie van de in Auschwitz omgekomen kunstenaar Felix Nussbaum.

De Gouden Boekenuil is de belangrijkste literaire bekroning van Vlaanderen. Orgelman, uitgegeven door De Bezige Bij, werd verkozen tot het beste Nederlandstalige literaire werk van het voorbije jaar.

Over dit boek:
Orgelman verhaalt de wonderlijke wedergeboorte van een door Hitler vernietigd kunstenaar: Felix Nussbaum. Was zijn bestaan als balling vanaf 1933 moeilijk, aan het eind van de oorlog werd het tot op de grond verschroeid. Evenmin als zijn vrouw Felka Platek keerde Nussbaum terug van het laatste transport naar het Oosten vanuit de Mechelse Dossinkazerne; niks restte van zijn schilderijen en zijn grote faam in het Berlijnse interbellum. En toch: een halve eeuw later heeft zijn geboortestad Osnabrück een museum voor hem opgericht en vandaag rekent men hem tot de belangrijkste joodse schilders van de twintigste eeuw. Hoe deze dolende orgelman alsnog een echo wist te vinden, is een buitengewoon en spannend stuk geschiedenis van de Lage Landen dat nog op een verteller wachtte. Geert Mak: 'Orgelman heeft me overrompeld, een ander woord weet ik er niet voor. Ik kon het op den duur niet meer loslaten, dit weefsel van honderden puzzelstukjes waaruit langzaam het drama van twee levens boven water komt. Deze indrukwekkende biografie krijgt een extra lading door het verhaal dat Nussbaums schilderijen daarnaast vertellen: over de jaren dertig, over het angstige bestaan van de tienduizenden Duitse ballingen in Frankrijk, België en Nederland, over de jacht, de onderduik, de deportaties. Schaevers weet steeds dichter op de huid van zijn hoofdpersonen te kruipen, totdat het de lezer bijna de adem beneemt. Dit boek vergeet je nooit.'

Ook genomineerd voor de Gouden Boekenuil 2015 waren Het hout van Jeroen Brouwers, De Consequenties van Niña Weijers, Hier wonen ook mensen van Rob van Essen en Vechtmemoires van Joost de Vries.

De vakjury, bestaande uit voorzitter Friedl' Lesage en recensenten en literatuurkenners Tim de Gier, Marja Pruis, Danny Theuwis, Bart Vanegeren en Vicky Vanhoutte, over Orgelman :

"De Gouden Boekenuil 2015 gaat naar een boek dat een onderbelicht gebleven deel van ons verleden evoceert en ook vandaag relevant is. Een boek dat uit verontwaardiging geboren is en ons allen dwingt in de spiegel te kijken. Een boek met een slimme compositie en vlekkeloze taaltoets. Een boek dat imponeert, verbluft en ontroert. Een boek dat een tijdsbeeld en een mentaliteitsgeschiedenis biedt, een schildersleven, een oorlogsdood en een literaire verrijzenis."

Aan de Gouden Boekenuil is een geldbedrag van 25.000 euro verbonden en een kunstwerk van Philip Aguirre. De prijs van de Lezersjury gaat naar De consequenties van Niña Weijers. Zij ontvangt een bedrag van 2.500 euro en een pen van MontBlanc. Vorig jaar werd de Gouden Boekenuil uitgereikt aan Joost de Vries voor zijn roman De Republiek.

Bron: www.goudenboekenuil.be



Over de auteur

Daphne van Rijssel (crew)

1 volger
0 boeken
0 favorieten


Reacties op: Mark Schaevers wint Gouden Boekenuil

 

Gerelateerd

Over

Mark Schaevers

Mark Schaevers

Mark Schaevers (1956) werkt als journalist voor het weekblad Humo. Hij debuteerd...

Niña Weijers

Niña Weijers

Niña Weijers (1987) studeerde literatuurwetenschap in Amsterdam en Dublin...

Gesponsorde boeken