Advertentie

Hebban vandaag

Nieuws /

Mea culpa van ex-president blijkt bestseller

Het nieuwe boek van de oud-president van Frankrijk, Nicolas Sarkozy, waarin hij de fouten betreurt die hij tijdens zijn ambtsperiode heeft gemaakt, blijkt een regelrechte hit te zijn.

Bij voorintekening op de websites van Amazon France en retailer Fnac was er al veel enthousiasme te merken voor het boek La France pour la vie. Deze week belandde het boek van Nicolas Sarkozy op de hoogste plaats van de bestsellerlijst van Gfk/Livres Hebdo, meldt The Bookseller.

In het boek erkent Sarkozy dat hij meerder keren de fout is gegaan. Een daarvan is de grievende opmerking ('Flikker op, eikel!') die hij tegen een man maakte op een landbouwbeurs in Parijs. 'Dat was een stomme fout die ik tot op de dag van vandaag betreur', schrijft Sarkozy. 'Het haalde de waardigheid van het ambt van president naar beneden.'

Hij had ook spijt van het feit dat hij zijn verkiezingsoverwinning in 2007 vierde met een korte vakantie op het jacht van een Franse tycoon, waar hij aan zijn bruine kleur werkte. Een misstap die hem de bijnaam Bling Bling President opleverde. 'Ik dacht ten onrechte dat vijf dagen vakantie op een boot mijn huwelijk zou kunnen redden', aldus het oud-staatshoofd. Nog datzelfde jaar scheidde hij van zijn vrouw Cecilia. 'Ik ervoer het als een terugslag, een persoonlijke nachtmerrie.'

Nog iets waar hij spijt van heeft is dat het hem niet gelukt is om tijdens zijn presidentschap het geregistreerd partnerschap voor homoseksuelen geregeld te krijgen. Het homohuwelijk werd onder zijn opvolger François Hollande in 2012 wel ingevoerd. 'Het is menselijk om fouten te maken', zei hij in een interview met de omroep TF1. Hij voelde het zijn verplichting om dit boek te schrijven, voegde hij eraan toe. 'Om de Franse bevolking uit te leggen' met welke complexe zaken hij te maken kreeg tijdens zijn bewind.

Bron: The Bookseller, France24 Over de auteur

Hebban Crew

2130 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Mea culpa van ex-president blijkt bestseller

 

Gesponsorde boeken