Advertentie

Hebban vandaag

Nieuws /

Medaille voor Anthony Doerr

De Amerikaanse schrijver Anthony Doerr heeft de Andrew Carnegie Medal for Excellence in Fiction in de wacht gesleept met zijn roman Als je het licht niet kunt zien. De auteur kreeg een cheque ter waarde van vijfduizend dollar. Bryan Stevenson won de prijs in de categorie non-fictie met zijn boek Just Mercy, A Story of Justice and Redemption.

De Andrew Carnegie Medals for Excellence in Fiction and Nonfiction werden in 2012 in het leven geroepen. Voor de prijzen komen zowel fictie- als non-fictieboeken die het voorgaande jaar in de Verenigde Staten zijn uitgekomen, in aanmerking. Naast Doerr stonden ook Colm Tóibín met Nora en Chang-ra Lee (On such a full sea) op de shortlist.  De jury van de naar de Amerikaanse staalmagnaat genoemde prijs bestaat uit een gezelschap van zeven bibliotheekprofessionals.

In Als je het licht niet kunt zien verhaalt Doerr over de jonge, blinde Marie-Laure. Ze woont met haar vader in Parijs naast het Natuurhistorisch Museum, waar hij werkt als curator. Als Marie-Laure twaalf is bezetten de nazi's Parijs en vader en dochter vluchten naar het Bretonse Saint-Malo. Ze hebben de grootste en meest waardevolle schat van het museum meegenomen. In een Duits mijnstadje groeit Werner Pfennig op in een weeshuis samen met zijn jongere zusje Jutta. Werner belandt bij de Hitlerjugend en wordt vervolgens naar het front gestuurd. Via Rusland komt hij tenslotte in Saint-Malo terecht, waar zijn verhaal en dat van Marie-Laure samenkomen.

Doerr heeft met zijn werk al meerdere literaire prijzen gewonnen. Hij schreef tien jaar lang aan deze roman, die door de internationale pers als een meesterwerk wordt beschouwd en waarvan de filmrechten zijn verkocht aan 20th Century Fox. Doerr woont met zijn vrouw en twee jonge zoons in Boisse, Idaho.Over de auteur

Hebban Crew

2125 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Medaille voor Anthony Doerr

 

Gerelateerd

Over

Anthony Doerr

Anthony Doerr

Anthony Doerr (1973) heeft met zijn werk al vele gerenommeerde literaire prijzen...

Gesponsorde boeken