Advertentie

Hebban vandaag

Boek van de week /

Meer meesterlijk brood bakken met Robèrt van Beckhoven

Robèrt van Beckhoven is de enige in Nederland die zich zowel Meester Boulanger als Meester Patissier mag noemen. In zijn nieuwe boek Meer meesterlijk brood, het vervolg op Meesterlijk brood deelt hij zijn kennis over én zijn passie voor brood bakken.

Over Robèrt van Beckhoven
Het spreekwoord ‘de appel valt niet ver van de boom’ gaat zeker op voor Robèrt van Beckhoven. Zijn familie kent vele bakkers. Zowel zijn vader, opa, oom en oudoom hadden waren bakker en eigenaar van bakkerijen. Robèrt van Beckhoven zette als enige in het gezin waarin hij opgroeide de traditie voort en nam de bakkerij van zijn vader over.

In 2004 sloot hij de bakkerij en begon hij een bedrijf waar patisserie producten voor catering-, groothandels- en horecabedrijven werden geproduceerd. Daarnaast haalde hij alle titels die er op bakgebied te behalen zijn.

In 2013 en 2014 was Robèrt van Beckhoven op tv te zien als jurylid in het succesvolle tv-programma Heel Holland Bakt. Onlangs opende Robèrt van Beckhoven een nieuwe winkel in Oisterwijk, waar je niet alleen brood en ander lekkers kan kopen, maar waar je onder meer ook workshops brood bakken kan volgen.

Robèrt van Beckhoven over Meer meesterlijk brood
“Sinds mijn eerste boek Meesterlijk brood verscheen, is mijn passie voor brood en voor brood bakken alleen maar toegenomen. Waarom? Omdat ik zo geniet als ik zie dat brood de afgelopen decennia in Nederland steeds meer in de schijnwerpers is komen te staan. De gemiddelde consument kocht in de jaren tachtig en negentig zijn ‘dagelijks brood’ als iets wat er nou eenmaal bij hoorde, terwijl de huidige consument met kennis van zaken zijn brood kiest. Ik kan dat zo goed vergelijken omdat ik die consument dagelijks in mijn nieuwe winkel zie en spreek.

Ook mijn andere grote passie, het delen van kennis, is de afgelopen tijd alleen maar gegroeid. Niet alleen door het televisieprogramma Heel Holland Bakt, waarin de kandidaten zeker ook een steentje bijdragen aan het enthousiasmeren van het publiek, maar ook door de vele reacties die ik kreeg bij het verschijnen van Meesterlijk brood

Wat kun je allemaal vinden in Meer meesterlijk brood?
Eerst ga ik dieper in op de verschillende ingrediënten die je bij brood bakken gebruikt. Je vindt er (vooral in hoofdstuk 1) informatie over basisingrediënten als meel, maar ook over andere ingrediënten die je in brood(deeg) kunt verwerken. Ook vind je in hoofdstuk 1 veel tips voor als het bakken niet helemaal loopt zoals je zou willen. Natuurlijk zijn die tips eigenlijk bedoeld voor al die andere bakkers. Ik hoop namelijk dat alles wat je uit eigen oven tovert alleen bewondering van je omgeving oproept, maar mocht er toch een keer iets misgaan, dan is de kans groot dat je in dit hoofdstuk de gouden tip vindt.

Als altijd wens ik je heel veel succes en vooral heel veel plezier. Je zult weer veel leren en dan niet alleen over de verschillende technieken maar ook over hoe je met de juiste ingrediënten de lekkerste producten op tafel kunt zetten.”

Een recept uit Meer meesterlijk brood

Brabants beste broodje
30 worstenbroodjes van ca. 65 gram

Ingrediënten voor het deeg

200 gram melk
500 gram bloem
25 gram gist
9 gram zout
10 gram basterdsuiker

125 gram boter


Ingrediënten voor de gehaktworstjes

750 gram half-om-halfgehakt
2 eieren
75 gram paneermeel

zout en peper


Werkwijze deeg

• De melk moet een temperatuur van 20 graden hebben.
• Draai van alle ingrediënten een soepel deeg.
• Weeg stukjes van 30 gram af en bol ze direct op.
• Laat 30 minuten rusten.

Werkwijze gehaktworstjes
• Meng alle ingrediënten en weeg porties van 30 gram af.
• Vorm hiervan worstjes.
• Rol de bolletjes deeg tot ovale plakje uit.

• Vouw de gehaktworstje erin en vorm tot worstenbroodjes.
• Laat 60 minuten narijzen op kamertemperatuur.

• Bak de worstenbroodjes op een bakplaat.

Oventemperatuur 220 °C
Baktijd 18 minuten

Meer informatie over Robert van Beckhoven of zijn winkel vind je hier.Over de auteur

Natascha van der Stelt

462 volgers
839 boeken
20 favoriet
Auteur


Reacties op: Meer meesterlijk brood bakken met Robèrt van Beckhoven

 

Gerelateerd

Over

Robert van Beckhoven

Robert van Beckhoven

Robèrt van Beckhoven is landelijk bekend geworden door zijn rol als juryl...

Gesponsorde boeken