Advertentie

Hebban vandaag

Boek&nieuws /

Meer Nederlanders moeite met lezen en schrijven

In Nederland hebben 1,3 miljoen mensen moeite met lezen en schrijven. Dat zijn er 200.000 meer dan vijf jaar geleden. Hebban Vandaag zeeft, bekijkt, leest het nieuws en zoekt er, al dan niet met een knipoog, een passend boek bij.


De laaggeletterden (tussen de 15 en 65 jaar) vormen 10% van de beroepsbevolking. Behalve de 1,3 miljoen laaggeletterden telt Nederland ook 250.000 analfabeten. Zij kunnen helemaal niet lezen en schrijven.  

De grote toename heeft verschillende oorzaken. Zo speelt vergrijzing een rol (ouderen doen vaak weinig om hun taalvaardigheden bij te houden), maar ook onder jongeren is taal een probleem. Er is een grote groep zwakke (allochtone) leerlingen die slecht scoort op het gebied van taal, vaak weer een gevolg van het zwakke taalniveau van hun ouders.  

Mensen die moeite hebben met lezen en schrijven ondervinden daarvan veel hinder. Zo zijn ze volgens Marja van Bijsterveldt, voorzitter van de Stichting Lezen en Schrijven en voormalig minister van Onderwijs ‘minder gezond en ongelukkiger.’ De oplossing ligt volgens Van Bijsterveldt in het verbeteren van de kwaliteit van het taalonderwijs, maar er ligt ook een taak bij (semi-)overheidsinstanties om het ambtelijke taalgebruik toegankelijker te maken.  

Aanstaande donderdag bespreekt de Tweede Kamer hoe de problemen van laaggeletterdheid kunnen worden aangepakt.

De voorlezer – Bernhard Schlink

Michael Berg, een jonge Duitse scholier, raakt geobsedeerd door Hanna, een tramconductrice die tweemaal zo oud is als hij. Ze geven zich hartstochtelijk aan de liefde over en daarna leest hij haar telkens voor, het ene boek na het andere, de hele wereldliteratuur. Maar van de ene dag op de andere is zij verdwenen waarna ze in zijn herinnering blijft rondspoken, tot hij haar terugziet op een plaats waar hij haar nooit had verwacht. De voorlezer heeft wereldwijd miljoenen lezers gevonden en is inmiddels een moderne klassieker geworden.  

Het boek, waarin de Duitse Hanna ook laaggeletterd blijkt te zijn, verscheen ook als editie in de serie ‘Leeslicht’ van uitgeverij Eenvoudig Communiceren. In 2009 won deze boekenserie voor volwassenen een Nationale Alfabetiseringsprijs in de categorie Leesbevordering. Leeslicht wordt ontwikkeld i.s.m. Stichting Lezen & Schrijven en bevat vereenvoudigd werk van onder meer Ronald Giphart, Herman Koch, Suzanne Vermeer, Simone van der Vlugt en Tommy Wieringa.  
  

Hier vind je een overzicht van alle Hebban Vandaag-artikelen en inspiratieboeken.     

Bron nieuwsbericht: nu.nlOver de auteur

Lindy (Hebban Crew)

764 volgers
384 boeken
7 favoriet
Hebban Crew


Reacties op: Meer Nederlanders moeite met lezen en schrijven

 

Gerelateerd

Gesponsorde boeken