Hebban vandaag

Dossier /

Meesterverteller Paul Biegel betovert een nieuwe generatie

door Hebban Crew 5 reacties
De boeken van Paul Biegel (1925-2006) zijn en blijven een vast onderdeel van de (kinder)boekhandel, en worden door vele volwassenen nog altijd gelezen en voorgelezen. Hele generaties kinderen zijn opgegroeid met klassiekers als 'Nachtverhaal', 'Het sleutelkruid' en 'De kleine kapitein'. Biegels ongekende verbeeldingskracht, fantasierijke schrijfstijl en geweldige gevoel voor ritme en spanning blijven betoveren. Een goede reden om de boeken te blijven uitgeven – in een nieuw jasje.

Paul Biegel was een van de bekendste kinderboekenschrijvers van Nederland. Hij was de jongste in een groot gezin van negen kinderen en hoewel hij liever buiten speelde dan las, kon hij zichzelf verliezen in de sprookjes van Grimm en de boeken van Jules Verne. Hij leerde het vak bij de Marten Toonder studio's, waar hij in 1958 aan de slag ging als stripschrijver. Zijn eerste boek, De gouden gitaar, verscheen in 1962. In totaal schreef Biegel zo'n zestig boeken, en vertaalde en bewerkte er nog tientallen meer, waaronder de sprookjes van Grimm.

'De boeken van Paul Biegel lees ik nog steeds, en ook nog steeds voor. En telkens ben ik verwonderd hoe prachtig ik zijn verhalen nog steeds vind, en hoe zijn zinnen in me blijven rondzingen.' – Annet Schaap

Biegel ontving verschillende prijzen, inclusief twee Gouden en vier Zilveren Griffels en tweemaal de Woutertje Pieterse prijs. Ook schreef hij viermaal het Kinderboekenweekgeschenk. Zijn indrukwekkende oeuvre werd afgesloten met Wegloop (2005) en twee postuum uitgegeven boeken, waarvan de voltooide manuscripten in zijn nalatenschap werden aangetroffen – De Lorrelee en De kleren van Sinterklaas.

De geliefde auteur overleed in 2006 op 81-jarige leeftijd. Tot zijn persoonlijke favorieten behoorden De tuinen van Dorr (1969) en De soldatenmaker (1994). Hoewel hij zelf vond dat hij niet altijd specifiek voor kinderen schreef, behoren veel van zijn boeken tot klassiekers in de Nederlandse jeugdliteratuur.

Opnieuw uitgegeven

Biegels boeken verschenen bij leven bij uitgeverij Holland. Na zijn dood werkte de uitgeverij samen met Lemniscaat om een dozijn boeken opnieuw uit te geven onder de noemer 'Biegel Bibliotheek'. Dit jaar wordt het stokje overgenomen door kinderboekenuitgeverij Gottmer. Als nieuwe uitgever van Paul Biegel zullen zij elk jaar verschillende titels in nieuwe vormgeving uitbrengen.

In het najaar van 2020 zullen de eerste drie boeken verschijnen, De kleine kapitein, Nachtverhaal en Het sleutelkruid. Mooi op tijd voor de Kinderboekenweek (30 september tot en met 11 oktober). Elk boek is door een andere, toonaangevende illustrator vormgegeven.

De kleine kapitein

Geïllustreerd door Carl Hollander.

De kleine kapitein bouwt helemaal zelf een boot, van een badkuip, een kachel, een stoelpoot en een fietsketting. Hij doopt zijn schip de Nooitlek en begint samen met de drie verstekelingen dikke Druif, Marinka en bange Toontje aan een lange, gevaarlijke reis naar het eiland Groot en Groei. Daar kun je in één nacht groot worden… Toch?

De eerste druk van De kleine kapitein verscheen in 1970, het boek werd in 1972 bekroond met de Gouden Griffel. Dit jaar viert De kleine kapitein zijn 50-jarig jubileum – een Gouden jubileum van een van grootste kinderboekenklassiekers.

Het sleutelkruid

Geïllustreerd door Linde Faas.

In zijn koperen burcht heerst koning Mansolein over alle dieren. Hij is oud en verzwakt en heeft een wondermiddel nodig. Het zeldzame sleutelkruid is het enige dat hem kan redden, daarom gaat de dokter op een lange, gevaarlijke zoektocht. Om te zorgen dat het hart van de koning blijft kloppen, heeft hij elke dag een verhaal nodig. Een voor een komen de dieren uit het koninkrijk bij de koning aan en vertellen hun mooiste verhaal. Zal het genoeg zijn?

De eerste druk van Het sleutelkruid verscheen in 1965, in hetzelfde jaar werd het boek uitgeroepen tot Beste Kinderboek (voorloper van de Gouden Griffel).

Nachtverhaal

Geïllustreerd door Charlotte Dematons.

In een stormachtige nacht krijgt een kabouter bezoek van een prachtige fee met een gebroken vleugel. Hij weet niet of hij haar wel kan vertrouwen, maar ze vertelt elke nacht een stukje van haar levensverhaal en stopt steeds precies als het spannend wordt. Dus dan moet ze nog een nachtje blijven, zodat ze verder kan vertellen. Het is een griezelig, spannend en wondermooi verhaal, en de kabouter wil graag meer horen…

De eerste druk van Nachtverhaal verscheen in 1992, het boek werd in 1993 bekroond met de Gouden Griffel.

Lof voor Paul Biegel

'Ik groeide op met de boeken van Biegel. Ik plukte ze een voor een uit de kasten van de bibliotheek. Een groot verhalenverteller, vond ik. Als kinderboekenambassadeur heb ik een Tiplijst met de mooiste voorleesboeken. De boeken van Paul Biegel ontbreken daar uiteraard niet. Tijdloos vind ik.' – Manon Sikkel, Kinderboekenambassadeur

'De boeken van woordtovenaar Paul Biegel zijn altijd weer geestig en verrassend. Hij is en blijft mijn favoriete schrijver.' – Jacques Vriens

'Ik heb Paul Biegel aan mijn kinderen voorgelezen, en ingesproken als luisterboek, elke keer weer een feest. Wat een fantasie in een lekker tempo: De kleine kapitein, Het sleutelkruid en De tuinen van Dorr, allemaal aanraders!' – Gijs Scholten van Aschat

'Wij lezen onze dochter elke avond voor. De boeken van Paul Biegel zijn een feest om te lezen. Wij kennen ze zelf zo goed uit onze jeugd en het is geweldig om aan onze dochter te zien dat de verhalen met de prachtige, magische illustraties nog steeds net zo betoverend zijn als toen.' – Fedja van Huêt en Karina Smulders

De Biegel website

Ook de Paul Biegel website heeft een frisse, nieuwe look gekregen. Hier vind je informatie over de auteur, zijn volledige oeuvre (waaronder ook zijn poëzie, vertalingen, bewerkingen én bewerkingen van zijn eigen werk), interviews met Biegel, bekroningen en foto's.

Naar de vernieuwde website

Download de gratis epub

Om de nieuwe heruitgaves van Biegel te introduceren heeft uitgeverij Gottmer een epub samengesteld, die hieronder gratis te downloaden is. In het ebook vind je fragmenten uit Het sleutelkruid, Nachtverhaal en De kleine kapitein, inclusief een aantal prachtige tekeningen van de drie illustratoren.Over de auteur

Hebban Crew

2181 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Meesterverteller Paul Biegel betovert een nieuwe generatie

 

Gerelateerd

Over

Paul Biegel

Paul Biegel

Paul Biegel (1925-2006) was een van Nederlands bekendste kinderboekenschrij...


Gesponsorde boeken