Advertentie

Hebban vandaag

Dossier /

Meevaren op het succes van Vijftig tinten grijs

Het is overduidelijk. Nog steeds is 'Vijftig tinten grijs' een van de populairste boeken van het moment. Dat is niet alleen door ons opgemerkt, maar ook uitgevers spelen er op in. Op de cover van 'Jenna' van Lara Adrian staat zelfs: ‘Wat 'Vijftig tinten grijs' is voor het romantische genre, is de 'Middernacht'-serie voor het fantasy genre.’ En ook uitgeverij Harlequin speelt in op de 'Vijftig tinten'-reeks met haar 'Meesteres'-serie. Maar zijn de boeken wel te vergelijken?

Het is in ieder geval duidelijk. Waar een jaar geleden nog met huivering over erotische boeken werd gedacht, is het genre nu helemaal hip and happening. Er is zelfs een nieuw genre rondom de erotiek gekomen: new adult. Gewone romans, maar dan met net iets meer passie en onweerstaanbare seks. Niks plats. Beschreven op zo’n manier dat iedere vrouw wenst de hoofdpersoon te zijn.  

Harlequin
Vooral uitgeverij Harlequin lijkt het erotische genre gevonden te hebben. Niet alleen de Meesteres reeks wordt vol aangeprezen, maar ook in De vijftig tinten verderreeks is inmiddels al het achttiende deel verschenen. Harlequin ziet namelijk de populariteit van het genre stijgen. Want wie wel er nu niet lekkere steamy liefdesverhalen lezen die net even wat anders zijn dan alle andere boeken? Want liefde bestaat nu eenmaal ook uit erotiek en romantiek, stelt de uitgeverij.  

New adult en urban
Andere uitgeverijen pakken het wat subtieler aan. Ze brengen ook erotische romans uit, maar dan onder het genre new adult of urban. Beide gebaseerd op de jongvolwassenen, maar uitgegroeid naar een verhaal dat een stuk meer volwassenheid uitdraagt. Sexy heldinnen, onweerstaanbare vampiers of een lief meisje dat de man van haar leven ontmoet op high school. In dit genre staat erotiek in ieder geval ook centraal. Niet zo heftig als in de Vijftig tinten-serie, maar om SM op een ‘begrepen’ manier neer te zetten, moet je ook wel een meesterschrijver zijn.  

Succesvolle erotische boeken
Vijftig tinten grijs – E.L. James Het is logisch dat Vijftig tinten grijs nog steeds hoog in de bestsellelijsten staat. Zeker nu de film in de bioscoop draait, blijft het succes van het boek enorm. Wanneer Anastasia Steele onverwachts de charismatische, mysterieuze miljonair Christian Grey tegen het lijf loopt, is ze meteen verkocht. Maar ze zet hem uit haar hoofd. Te hoog gegrepen. Vanaf het moment dat Christian Anastasia in de winkel waar ze werkt ziet, laat hij haar geen moment meer met rust. Hij trekt Anastasia steeds dieper mee in zijn wereld van duistere seksuele fantasieën. En ze geniet ervan. Zowel de vrijpartijen als Christians rijkdom bevallen haar wel. Maar Christian heeft maar één echte wens: Anastasia in zijn macht krijgen.  

Mijn nacht ontvlamd – Jodi Ellen Malpas
Livy vraagt zich af of het verstandig is om zich met de mysterieuze M. in te laten. Hij wil immers alleen maar een keer de nacht met haar doorbrengen. Zonder verplichtingen en zonder gevoelens. Als ze op zijn aanbod ingaat, zet ze niet alleen haar hart, maar ook haar veilige wereld op het spel. Hun gepassioneerde relaties leidt hen allebei naar hoogtes en dieptes die ze nooit eerder ervoeren. Zij wil meer, hij ook?  

De meesteres – Tiffany Reisz
Nora Sutherlin is niet onbekend met erotiek. Ze schrijft er zelf namelijk over. Alleen, haar laatste boek is een stuk serieuzer van toon en het is de vraag of haar veeleisende uitgever het boek wil uitgeven. Hij maakt een beslissing: alleen als het Nora lukt om het manuscript in zes weken te herschrijven, wordt het uitgegeven. Ze gaat de uitdaging aan en ontdekt dat de sessies met de uitgever – die haar in dit proces helpt – vermoeiend, pijnlijk en opwindend zijn.  

Wat vind jij?
Wij zien zeker een invloed van Vijftig tinten grijs op het feelgood genre. Ben jij het hier mee eens? Of blijven andere boeken in jouw ogen in vergelijking met de fantasieën van E.L. James braaf?Over de auteur

Diana Mom

319 volgers
1962 boeken
96 favoriet


Reacties op: Meevaren op het succes van Vijftig tinten grijs

 

Gerelateerd

Gesponsorde boeken