Meer dan 5,6 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban vandaag

Community /

Mensje van Keulen schrijfwedstrijd - schrijftips 1 en 2

door Hebban Crew 3 reacties
Mensje van Keulen, 'de koningin van het korte verhaal' en met 'Ik moet je echt iets zeggen' winnaar van de J.M.A. Biesheuvelprijs 2021 voor de beste verhalenbundel, organiseert ter ere van haar 75e verjaardag een schrijfwedstrijd. Jíj kunt meedoen en door haar en haar juryleden gelezen worden. Vandaag krijg je de eerste schrijftips van Mensje.

Voor de Mensje van Keulen schrijfwedstrijd vragen we je een verhaal te schrijven van 800 tot 1000 woorden waarin een kat, of een ander aardig huisdier, voorkomt. Nu zou je kunnen denken: 'Lekker kort, dat doe ik even!'. Maar een kort verhaal schrijven van deze beperkte omvang is minstens zo moeilijk als het schrijven van een verhaal van 10.000 woorden. Waar gebruik je de beschikbare ruimte voor, wat schrap je als je boven het aangeven maximum uitkomt?

'Briljant geschreven en vol scherpe observaties.(...) Op het eerste gezicht lijkt dit een verhaal van grote eenvoud. Lees je De laatste gasten twee of drie keer, dan blijkt hoe geraffineerd het in elkaar zit.' – Elsbeth Etty over De laatste gasten in NRC Handelsblad

De deadline voor het inzenden van je verhaal (of misschien twee?) is 1 juni. Mensje van Keulen deelt tot die tijd haar beste schrijftips met je. Vandaag vertelt ze je hoe je een goede start kunt maken en hoe je het gevraagde thema vorm kunt geven.

Tip #1

Ga niet zomaar zitten met een blanco vel papier of scherm van de pc voor je. Bedenk eerst waarover je wilt schijven, maak daar eventueel notities voor.

Tip #2

Een tip voor een kort verhaal waarin de kat of een ander aardig dier een rol speelt: de verteller kan als toeschouwer het verhaal vertellen, maar kan dit ook als dier, huisgenoot, buurman, enzovoort. Waargebeurd, realistisch, fantastisch, alles kan, laat de verbeelding spreken, de kat is een magisch dier en andere dieren kunnen er ook wat van.

Mensje van Keulen debuteerde op vijfentwintigjarige leeftijd met Bleekers zomer (1972). Het debuut markeert het begin van een beeldschoon oeuvre dat in 2014 werd onderscheiden met de Constantijn Huygens-prijs en de verschijning van een nieuwe roman. Ze schrijft romans, verhalen, gedichten, kronieken en jeugdboeken, en verschillende bekroningen en nominaties vielen haar te beurt. Mensje van Keulen viert in 2021 vijftig jaar schrijverschap.

Naar het Mensje van Keulen-kanaal op Hebban Lees de voorwaarden Stuur je verhaal in!

De laatste gasten

Mensje van Keulen

De laatste gasten, Liefde heeft geen hersens en Schoppenvrouw, de drie recentste romans van Mensje van Keulen, verschijnen in één band ter ere van haar 75e verjaardag en haar 50 jaar schrijverschap.

De laatste gasten gaat over Florrie die, als haar tante overlijdt, het huis moet verlaten en werk vindt in d’Meihof, een landhuis aan de Amstel. Met haar komst veranderen de onderlinge verhoudingen tussen de gasten. Het is een prachtig, beheerst geschreven drama over wantrouwen en stond op de longlist van de AKO Literatuurprijs.

Lees een fragment uit De laatste gasten

'Maar wat Mensje van Keulen uiterst vakkundig open laat, is dat alles ook heel anders had kunnen zijn. Dertig jaar van gerijpt talent heeft ze nodig gehad om de suspense zo vrij te laten zweven als hier gebeurt. Zij heeft de waarheid niet in pacht, ze vertelt alleen maar. Zoals het genie van Vermeer al eeuwen zichtbaar is op zijn vermaarde doek, zonder dat iemand het definitief kan verklaren.' – Arjan Peters in de Volkskrant


De auteursfoto is gemaakt door Bianca Sistermans en beschikbaar gesteld door Atlas Contact.Over de auteur

Hebban Crew

2562 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Mensje van Keulen schrijfwedstrijd - schrijftips 1 en 2

 

Gerelateerd

Over

Mensje van Keulen

Mensje van Keulen

Mensje van Keulen debuteerde op vijfentwintigjarige leeftijd met Bleekers zomer ...