Meer dan 4,5 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban vandaag

Community /

Mensje van Keulen schrijfwedstrijd - schrijftips 3 en 4

door Hebban Crew 1 reactie
Mensje van Keulen, 'de koningin van het korte verhaal' en met 'Ik moet je echt iets zeggen' winnaar van de J.M.A. Biesheuvelprijs 2021 voor de beste verhalenbundel, organiseert ter ere van haar 75e verjaardag een schrijfwedstrijd. Jíj kunt meedoen en door haar en haar juryleden gelezen worden. Vandaag krijg je twee nieuwe schrijftips van Mensje.

Inzenden voor de Mensje van Keulen-schrijfwedstrijd kan tot 1 juni, dus je hebt nog ruim twee weken. We zoeken verhalen van 800 tot 1000 woorden met een kat in een hoofd- of bijrol (of een ander type huisdier). Ben jij al begonnen aan je verhaal of worstel jij nog met je allereerste zin? Bekijk Mensje's nieuwe schrijftips!

'Prachtige, precieze roman van de grootmeesteres van het korte verhaal.' – Tom Lanoye over Liefde heeft geen hersens

Mensje van Keulen deelt tot die tijd haar beste schrijftips met je. Vandaag adviseert ze je niet te lang stil te staan bij die allereerste zin en niet te zwaar te tillen aan de laatste zin. Ook vraagt ze je te experimenteren met vertelperspectief en andere elementen van je verhaal.

Tip #3

Als je de eerste zin niet al duidelijk voor ogen hebt, pieker dan niet te lang maar begin. Gaandeweg komt dan wel een betere eerste zin bij je op of zie je bij herlezing dat de eerste regels kunnen geschrapt, omdat ze alleen maar voeren naar die eerste zin. De lengte van de eerste zin doet er niet toe, kan zelfs uit maar een paar woorden bestaan, als die maar meteen een zekere nieuwsgierigheid of spanning oproepen.

Dit geldt evenzo voor de laatste zin van het verhaal. Als je zeker weet dat je verhaal verteld en af is, maar je onzeker bent over de laatste zin, kijk dan of de zin die er staat niet scherper kan, moet geschrapt of wellicht elders in het verhaal kan staan.

Tip #4

Wil je het verhaal vanuit de eerste persoon vertellen, maar heb je het idee dat dit niet lukt, probeer het dan in de derde persoon. Of andersom. Dat geldt ook voor de tijd. Het ene verhaal is gebaat bij de tegenwoordige tijd, het andere wordt liever in de verleden tijd verteld. Personage(s), vorm, tijd, en niet op de laatste plaats de inhoud, het is een samenspel. Het verhaal wint bovendien aan spanning door het in een kort tijdsbestek te laten spelen.

Mensje van Keulen debuteerde op vijfentwintigjarige leeftijd met Bleekers zomer (1972). Het debuut markeert het begin van een beeldschoon oeuvre dat in 2014 werd onderscheiden met de Constantijn Huygens-prijs en de verschijning van een nieuwe roman. Ze schrijft romans, verhalen, gedichten, kronieken en jeugdboeken, en verschillende bekroningen en nominaties vielen haar te beurt. Mensje van Keulen viert in 2021 vijftig jaar schrijverschap.

Naar het Mensje van Keulen-kanaal op Hebban Lees de voorwaarden Stuur je verhaal in!

Liefde heeft geen hersens

Mensje van Keulen

De laatste gasten, Liefde heeft geen hersens en Schoppenvrouw, de drie recentste romans van Mensje van Keulen, verschijnen in één band ter ere van haar 75e verjaardag en haar 50 jaar schrijverschap.

In Liefde heeft geen hersens vermoedt Romy dat haar zoon is betrokken bij de roofoverval op haar bejaarde buurvrouw. Deze schitterende roman over de vele facetten van liefde stond op de shortlist van de AKO Literatuurprijs, de longlist van de Libris Literatuur Prijs en de shortlist van de Opzij Literatuurprijs.

Lees een fragment uit Liefde heeft geen hersens

'Van Keulens kracht ligt in haar gevoel voor detail, haar geestige observaties, in haar dansende lichte stijl, die de lezer optilt, en niet het minst in haar indrukwekkende vermogen om echte, levendige mensen te scheppen.' – Jann Ruyters in Trouw


De auteursfoto is gemaakt door Bianca Sistermans en beschikbaar gesteld door Atlas Contact.Over de auteur

Hebban Crew

2462 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Mensje van Keulen schrijfwedstrijd - schrijftips 3 en 4

 

Gerelateerd

Over

Mensje van Keulen

Mensje van Keulen

Mensje van Keulen debuteerde op vijfentwintigjarige leeftijd met Bleekers zomer ...