Hebban vandaag

Community /

Mensje van Keulen schrijfwedstrijd - schrijftips 5 en 6

Mensje van Keulen, 'de koningin van het korte verhaal' en met 'Ik moet je echt iets zeggen' winnaar van de J.M.A. Biesheuvelprijs 2021 voor de beste verhalenbundel, organiseert ter ere van haar 75e verjaardag een schrijfwedstrijd. Jíj kunt meedoen en door haar en haar juryleden gelezen worden. Vandaag krijg je de laatste twee schrijftips van Mensje.

Inzenden voor de Mensje van Keulen-schrijfwedstrijd kan tot 1 juni, dus je hebt nog anderhalf week. We zoeken verhalen van 800 tot 1000 woorden met een kat in een hoofd- of bijrol (of een ander type huisdier). Ben jij je 'darlings' al aan het schrappen of je verhaal aan het teruglezen?

'Een verbluffende roman en een onverwachte troef die Van Keulen pas op het allerlaatste moment triomfantelijk uitspeelt.' – De Volkskrant over Schoppenvrouw

Mensje van Keulen deelt tot die tijd haar beste schrijftips met je. Vandaag adviseert ze je eerst je verhaal lekker op te schrijven en je pas daarna druk te maken over het schrappen van herhalingen, te veel uitleg of een overschot aan woorden. Ook vertelt ze je wie je eerste lezer zal zijn. En dat is een heel belangrijke lezer!

Tip #5

Mocht je meer woorden nodig hebben om het korte verhaal te schrijven: doe dat en ga erna schrappen. Let daarbij bijvoorbeeld op herhalingen en of er niet te veel wordt uitgelegd.

Tip #6

Je bent niet alleen de schrijver van het verhaal, maar ook de eerste lezer. Probeer met die ogen de tekst te lezen. Leg het verhaal anders terzijde, lees het later met de nodige distantie en wees kritisch.

Tot slot: Vergeet alle tips.

Mensje van Keulen debuteerde op vijfentwintigjarige leeftijd met Bleekers zomer (1972). Het debuut markeert het begin van een beeldschoon oeuvre dat in 2014 werd onderscheiden met de Constantijn Huygens-prijs en de verschijning van een nieuwe roman. Ze schrijft romans, verhalen, gedichten, kronieken en jeugdboeken, en verschillende bekroningen en nominaties vielen haar te beurt. Mensje van Keulen viert in 2021 vijftig jaar schrijverschap.

Naar het Mensje van Keulen-kanaal op Hebban Lees de voorwaarden Stuur je verhaal in!

Schoppenvrouw

Mensje van Keulen

De laatste gasten, Liefde heeft geen hersens en Schoppenvrouw, de drie recentste romans van Mensje van Keulen, verschijnen in één band ter ere van haar 75e verjaardag en haar 50 jaar schrijverschap.

Schoppenvrouw gaat over Paula die haar eigen kind in de daderbeschrijving van een 'Opsporing Verzocht'-bericht herkent, en terugdenkt aan een schokkende episode uit haar eigen jeugd. Volgens De Limburger is dit een roman van 'zwartfluwelen perfectie', hij stond op de longlist van de ECI Literatuurprijs en de longlist van de Fintro Literatuurprijs.

Lees een fragment uit Schoppenvrouw

'Mensje van Keulen speelt een kat-en-muis-spel met de lezer in een bijzonder rijke, kleine roman.' – Vrij Nederland

'Geraffineerd pelt de schrijfster de vertelster steeds verder af tot we achter de schijnbaar aangedane en oprecht verontrustende moeder de puber in het nauw gaan zien.' – Trouw


De auteursfoto is gemaakt door Bianca Sistermans en beschikbaar gesteld door Atlas Contact.Over de auteur

Hebban Crew

2367 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Mensje van Keulen schrijfwedstrijd - schrijftips 5 en 6

 

Gerelateerd

Over

Mensje van Keulen

Mensje van Keulen

Mensje van Keulen debuteerde op vijfentwintigjarige leeftijd met Bleekers zomer ...


Gesponsorde boeken