Hebban vandaag

Nieuws /

Merendeel van de Spanjaarden heeft nooit 'Don Quichot' gelezen

In 1615 publiceerde Miguel de Cervantes Saavedra het tweede deel van ‘Don Quichot’. Vierhonderd jaar later wordt het volledige werk nog steeds beschouwd als één van de meest invloedrijke werken in de literaire canon van Spanje. Echter heeft het merendeel van de Spanjaarden nooit een letter gelezen van het verhaal.

Het boek, dat als volledige titel De vernuftige edelman Don Quichot van La Mancha heeft, vertelt het reisavontuur van een edelman die denkt dat hij een ridder is. Tijdens dit komische avontuur wordt hij vergezeld door een knecht met wie hij onder andere tegen windmolens vecht, die door de edelman worden aangezien voor reuzen. Dit alles om zijn grote liefde Dulcinea te beschermen. Naast het feit dat het boek een toppositie in de literaire canon van Spanje heeft, is het ook vertegenwoordigd in de canon van de wereldliteratuur.  

Naar aanleiding van een onderzoek verricht door het Spaanse bureau van Sociale Onderzoeken (Centro de Investigaciones Sociológicas) kwamen verrassende cijfers naar voren. Zo heeft slechts een derde het gepresteerd om het volledige boekwerk à 1117 pagina’s uit te lezen, terwijl 40,9 procent van de ondervraagden geen enkele letter van het verhaal van de dolende ridder heeft gelezen. Daarnaast was er een groep ondervraagden die ooit in het boek gestart is, maar het nooit uitgelezen heeft (21,3 procent). De lezers die het boek wel volledig uitgelezen hebben, deden dit met name als een verplichting voor hun studie.  

Waar komt deze afschrik voor het boek vandaan? Een overgroot deel van de Spanjaarden ziet het boek als te moeilijk door het ingewikkelde taalgebruik en te dik wat betreft het aantal bladzijdes. Vaak wordt er uitgeweken naar een verkorte en gemoderniseerde versie om zo toch wat mee te pikken van het verhaal. Tijdgebrek om te lezen en geen interesse om te lezen in het algemeen waren ook veelgenoemde argumenten.

Dit jaar wordt in de regio Castilla La Mancha, één van de belangrijkste plekken uit het boek, de vierhonderdste verjaardag gevierd van het boek, dat nog steeds beschouwd wordt als een ‘onsterfelijk’ werk. Iedere maand worden culturele activiteiten georganiseerd, bijvoorbeeld concerten en toneelopvoeringen van ‘el Quijote’, om het belang van dit erfgoed aan burgers en toeristen te verspreiden.  

Las jij Don Quichot volledig uit, of haakte je na niet al te lange tijd ook af? En wat vind je van het feit dat de Spanjaarden één van hun belangrijkste 'exportproducten' zelf niet lezen?

Bron: Huffington PostOver de auteur

Soraya Vink (crew)

4 volgers
0 boeken
0 favorieten


Reacties op: Merendeel van de Spanjaarden heeft nooit 'Don Quichot' gelezen

Gesponsorde boeken