Advertentie

Hebban vandaag

Nieuws /

Michel Krielaars wint VPRO Bob den Uyl Prijs 2015

Het brilletje van Tsjechov van Krielaars is met het winnen van de VPRO Bob den Uyl Prijs 2015 het beste reisboek van 2014. Het nieuws werd zojuist door juryvoorzitter Andrée van Es bekendgemaakt in het televisieprogramma VPRO Boeken.

Michel Krielaars' boek Het brilletje van Tsjechov is de grote winnaar van de VPRO Bob den Uyl-prijs en kan zich een jaarlang het beste reisboek van het jaar noemen. De overige vier boeken die op de shortlist stonden waren Terug naar Timboektoe. Een reis naar de Toearegs in Mali van Gerbert van der Aa, De vloek van de Nijl. Gestrand in de oorlog van Sudan van Koert Lindijer, Ex. Over een land dat zoek is van Peter Vermeersch en De correspondent van Pieter Waterdrinker.
In Het brilletje van Tsjechov reist Krielaars zijn literaire held Anton Tsjechov achterna, op zoek naar de romantische ziel van de Russen. Krielaars spreekt arbeiders, winkeliers en boeren, die moeite hebben te overleven in een archaïsche maatschappij. Gaandeweg komt de lezer tot het inzicht dat de Russische ziel de afgelopen anderhalve eeuw nauwelijks is veranderd.
 
‘Dankzij zijn oog voor kleine verhalen, die hij optekent in een soepele, vitale stijl, weet Krielaars de voor ons zo ondoorgrondelijke Russische ziel te verklaren zonder te vervallen in voorspelbaar pessimisme,’ aldus het juryrapport.

In 2014 won Lieve Joris met Op de vleugels van de draak de prijs. In het boek onderzoekt Lieve de relatie tussen China en Afrika.


Over de auteur

Victoria Farkas

125 volgers
8 boeken
3 favoriet
Auteur


Reacties op: Michel Krielaars wint VPRO Bob den Uyl Prijs 2015

 

Gerelateerd

Gesponsorde boeken