Meer dan 4,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid

Hebban vandaag

Boek&nieuws /

Miljoen dollar voor schrift codekraker

Een schrift met aantekeningen van de vermaarde Britse codekraker Alan Turing over wiskunde en computerwetenschappen is van eigenaar gewisseld voor ruim 1 miljoen dollar (bijna 950.000 euro). Hebban Vandaag zeeft, bekijkt, leest het nieuws en zoekt er, al dan niet met een knipoog, een passend boek bij.

Turing schreef in het schrift van 1942 tot 1944 toen hij probeerde de codes te breken waarmee nazi-Duitsland geheime boodschappen verstuurde. Zijn werk heeft in de Tweede Wereldoorlog vele miljoenen levens gered.

Het boekwerk kwam onder de hamer bij veilinghuis Bonhams in New York en werd afgehamerd op een bedrag van 850.000 dollar, maar daar komt de commissie nog bovenop.

Afgelopen maandag bracht dezelfde veiling 269.000 dollar op voor een Enigma coderingsapparaat dat in de Tweede Wereldoorlog werd gebruikt door de Duitse strijdkrachten. De waarde was vooraf geschat op 180.000 dollar.

Turing, die met zijn kennis ook de basis legde voor de pc, werd na de Tweede Wereldoorlog vanwege zijn homoseksualiteit veroordeeld tot chemische castratie. Een paar jaar later, in 1954, werd hij dood aangetroffen met een appel, die - naar beweerd werd - met cyanide vergiftigd was. Hoewel er nog altijd druk wordt gespeculeerd over zijn dood, lijkt zelfmoord de meest plausibele verklaring.

Met dank aan de vorig jaar verschenen film The Imitation Game  is er weer volop aandacht geweest voor Turing.

Robert Harris en Hans Sakkers

Meerdere auteurs hebben zich in het onderwerp verdiept, zowel fictie- als non-fictieschrijvers.
De Nederlandse historicus Hans Sakkers is een van hen. In Enigma en de strijd om de Westerschelde  schetst hij een uitvoerig beeld van de operaties rond de Westerschelde en de aanval op Walcheren in 1944. Hij toont hiermee aan dat aan geallieerde zijde de Duitse berichten niet altijd juist werden geïnterpreteerd met alle gevolgen van dien.
De Britse auteur Robert Harris op zijn beurt schreef Enigma, een bijzonder originele thriller die zich afspeelt tegen een achtergrond vol geheimen: Bletchley Park, het Britse decoderingscentrum dat werkelijk heeft bestaan.

(Bron: ANP/Nu.nl)

Hier vind je een overzicht van alle Hebban Vandaag-artikelen en inspiratieboeken. Over de auteur

Jean-Paul Colin

164 volgers
21 boeken
17 favoriet
Auteur


Reacties op: Miljoen dollar voor schrift codekraker

 

Gerelateerd

Over

Robert Harris

Robert Harris

De Britse auteur Robert Harris (1957) werkte, na zijn studies Engelse Literatuur...

Hans Sakkers

Hans Sakkers

Hans Sakkers is lid van Stichting Bunkerbehoud, die zich bezighoudt met het behe...


Gesponsorde boeken