Advertentie

Hebban vandaag

Dossier /

Mindhunter: de profiler in thrillers

door Soraya Vink (crew) 5 reacties
In thrillers en misdaadseries op televisie zijn het vaak stoere rechercheurs die met het nodige wapengekletter criminelen achter slot en grendel zetten. Vaak krijgen zij hulp van misdaadanalisten die de gedachten en handelingen van criminelen doorgronden. Hebban zet de 'profiler' centraal in dit dossier.

Een fascinatie voor de duistere kant van de mens

'Ik ben gefascineerd door het idee dat ieder mens in staat is tot goede en slechte dingen. Wat zorgt er nu voor dat sommige mensen wel die onzichtbare lijn over gaan en anderen niet. Voor mij is niet alleen een zaak om een vermakende thriller te schrijven, maar om juist een antwoord te vinden op die vraag,' vertelde Alex Kava over de creatie van haar thrillers. De Amerikaanse thrillerschrijfster werd populair door haar psychologische thrillers met seriepersonage Maggie O'Dell in de hoofdrol, die werkzaam is als een profiler bij de FBI.

In Scandinavië worden er ook volop misdaden opgelost dankzij de hulp van psychologie en criminologie. In Wat verborgen is maakt de lezer kennis met Sebastian Bergman, een creatie van schrijversduo Hjorth Rosenfeldt. Eerst schreef het duo het scenario voor een succesvolle misdaadserie waarna de forensisch psycholoog en profiler terugkeerde in een reeks boeken.

Berlijn wordt een stukje veiliger mede dankzij de hulp van de excentrieke profiler Emma Carrow in de debuutthriller Negendoder van schrijversduo Ule HansenDoor haar onconventionele manier van werken botst ze nogal eens met haar collega's van de recherche, maar met haar briljante geest denkt Emma al snel een andere kant op dan het onderzoeksteam. Daarmee zet ze haar toekomst - en haar leven - op het spel.


Een klassieker die niet mag ontbreken in deze lijst is Rode draak waarin Thomas Harris de voorgeschiedenis van The Silence of the Lambs toelicht en de introductie van psychiater en psychopaat Hannibal Lecter is. Twee gezinnen worden vlak na elkaar in hun eigen huis volledig uitgemoord. De wijze waarop het bloedblad is aangericht, wijst erop dat er sprake is van de totaal verwrongen geest van een levensgevaarlijke psychopaat. FBI-agent Will Graham is expert in het oplossen van dergelijke seriemoorden. Hij laat zich niet alleen leiden door gegevens, maar probeert zich ook te verplaatsen in de praktisch onnavolgbare belevingswereld en de mysterieuze gedachtenkronkels van dergelijke psychopaten. 

In haar Storytel Original Julia Menken introduceert Chantal van Mierlo een gedragsdeskundige die werkzaam us op de afdeling Moord en Zeden bij de Landelijke Eenheid. Cold cases krijgen dankzij haar vakkundige blik een tweede kans. Als haar leidinggevende om assistentie vraagt bij een actuele zaak, weigert Menken in eerste instantie. Er is een reden waarom ze niet meer aan lopende zaken werkt; een trauma waar ze iedere dag nog mee worstelt. Het bevel van haar leidinggevende kan niet genegeerd worden, waarna de ‘profiler’ in Arnhem geconfronteerd wordt met een gruwelijke moord.

Debutant Sam Wilson kiest een origineel insteek voor zijn thriller Zodiac. Stel je een samenleving voor waarin mensen zijn ingedeeld naar hun sterrenbeeld en waarin status wordt bepaald bij de geboorte. Een serie uitzonderlijk brute moorden, zetten de hele gemeenschap op zijn kop. Alle ogen zijn gericht op inspecteur Jerome Burton en sterrenkundig profiler Lindi Childs. Samen belanden ze in een duistere geschiedenis van verraad, vergane liefde, gebroken beloften en een verwoestende waarheid die de samenleving dreigt te ontwrichten.Kennismaken met meer profilers? Lees dan deze reeksen met de volgende seriepersonages:

  • Dr. Tony Hill | Val McDermid
  • Lincoln Rhyme | Jeffrey Deaver
  • Quincy & Rainie | Lisa Gardner
  • Brennan & Esposito | Tania Carver

 

Nu op Netflix: Mindhunter

Profiler John Douglas geldt als een levende legende bij de FBI. Het fictieve personage Jack Crawford uit The Silence of the Lambs is op hem gebaseerd. In 1996 verscheen het boek Mindhunter, waar de populaire en gelijknamige Netflixserie op gebaseerd is, en nu in een heruitgave verkrijgbaar is. Douglas werkte 25 jaar bij de afdeling Investagative Support Unit en maakte tijdens zijn carrière jacht op enkele zeer beruchte en sadistische (serie)moordenaars, waaronder een man die als sport op prostituees jaagde in de bossen van Alaska. De Amerikaanse misdaadanalist kwam zo akelig dichtbij criminelen dat het hem bijna zijn leven kostte in een zaak.

Op Netflix is nu de gelijknamige serie te zien die écht onder je huid kruipt. Terug in de tijd naar 1979 waar twee FBI-agenten een controversieel onderzoek starten om het brein van zware criminelen te doorgronden. Mede door de fantastische regie van onder andere David Fincher, de muzikale omlijsting en de opbouw van het verhaal, is Mindhunter de serie die jij moet zien als je een weekend besluit om te gaan binge-watchen.Over de auteur

Soraya Vink (crew)

4 volgers
0 boeken
0 favorieten


Reacties op: Mindhunter: de profiler in thrillers

 

Gerelateerd

Over

Alex Kava

Alex Kava

Alex Kava (Silver Creek, Nebraska, 1960) is een Amerikaanse thrillerauteur ...

Thomas Harris

Thomas Harris

Thomas Harris (1940) werd geboren in Mississippi, Tennessee en begon zijn schrij...

Gesponsorde boeken