Advertentie

Hebban vandaag

Listmania /

Minichallenge: acht zinderende nummers één

door Hebban Crew 7 reacties
Lees je graag thrillerreeksen om je mee te laten nemen in een spannende zoektocht samen met een seriepersonage? Maak in deze minichallenge kennis met acht van de best gewaardeerde thrillerreeksen.

Het succes waar hij alleen over durfde te dromen, begon voor Peter James met zijn thriller Doodsimpel. De introductie van seriepersonage Roy Grace is een memorabel moment in zijn carrière en beschrijft een vrijgezellenavond met fatale afloop. 'Roy denkt en voelt vooral hetzelfde als ik doe. Hij heeft bijvoorbeeld een grondige hekel aan het ziekenhuis in Brighton, iets dat ik met hem deel,' vertelde de Britse thrillerschrijver eerder in een interview met Hebban. Roy Grace lost nog volop moordzaken op in Brighton en ondertussen wordt het mysterie rond zijn vermiste vrouw Sandy met ieder deel in de reeks een beetje meer ontrafeld.

Ruim 350.000 exemplaren gingen er in Nederland over de toonbank van Nachtschade, de debuutthriller van Karin Slaughter. Het bloederige startschot voor haar Grant County-reeks met kinderarts en parttime patholoog-anatoom Sara Linton in het fictieve Heartsdale (Georgia). Slaughter koos niet voor de gemakkelijke weg en maakte van haar donkerharige seriepersonage een complex karakter: 'Ik houd niet van perfecte mensen. Die zijn niet interessant genoeg,' aldus de bestsellerauteur. De thrillerreeks bestaat uit zes delen, maar Linton werkt inmiddels samen met Will Trent aan nieuwe moordzaken in de Georgia-reeks.

De verdenking van Michael Robotham was in 2004 een succesvol debuut. De Australische thrillerschrijver werd zowel door critici als lezers zeer positief onthaald, mede door een onthutsende plotwending die het verhaal op zijn kop zet. Het boek was de start van de succesvolle serie met in de hoofdrol de sympathieke en aan Parkinson lijdende psycholoog Joseph O'Loughlin. In 2015 verscheen het achtste deel getiteld Sluit je ogen.   

Een opgeknoopte man hangt, met zijn broek op zijn enkels, aan een lantaarnpaal nabij het pontje over het IJ. De openingsscène van Galgenveld van Isa Maron laat niets aan de verbeelding over. Galgenveld is het eerste deel van een vierdelige thrillerserie waarin personages Kyra Slagter en Maud Mertens op een tocht langs de kille Noordzee gaan en worden geconfronteerd met moord en doodslag. Voor Kyra komt dit zelfs heel dichtbij: ze zoekt naar haar vermiste zus Sarina en is vastbesloten om antwoorden te krijgen op haar vragen. Isa Maron liet in verschillende reportages de lezer kennismaken met de locaties uit haar boeken. Hoewel de reeks onlangs met Eindspel is afgerond, sluit Maron een terugkeer van Kyra en Maud niet uit.

In Denemarken werd de afdeling Q in het leven geroepen door thrillerschrijver Jussi Adler-Olsen. Zijn boek De vrouw in de kooi kenmerkt zich door de kleurrijke personages die samen een team vormen om de raadselachtige verdwijning van een politicus op te lossen. Wraak blijkt een cruciale factor in de krankzinnige plot. Inmiddels zijn meerdere delen verfilmd met Nikolaj Lie Kaas als de knorrige brigadier Carl Mørck. De acteur, onder andere bekend van zijn rol als rechercheur Mathias Borch in The Killing, was destijds een verrassende keuze om met zijn 42 jaar de Deense brompot te vertolken. In april 2017 verschijnt de Nederlandse vertaling van het zevende deel in de reeks, getiteld Selfies.

Geen vaste woon- of verblijfplaats, maar toch lukt het Jack Reacher om problemen op zijn pad te krijgen. In Jachtveld van Lee Child komt de 1.95 meter lange ex-militair voor het eerst in actie. 'Hij is de klassieke held', zegt Child over zijn seriepersonage. 'De ridder die opdoemt uit een nevelig woud, je belager een kopje kleiner maakt en dan weer verdwijnt.' Onlangs verscheen het 21e (!) deel met de 'lone wolf' in de hoofdrol: Onder de radar 

In Vlaanderen kunnen criminelen zich beter bergen wanneer rechercheur Liese Meerhout met hun zaak te maken krijgt. Geestelijk vader Toni Coppers begon met Niets is ooit een reeks misdaadromans met een vrouwelijke inspecteur kunstcriminaliteit, gesitueerd in Brussel. Het boek werd genomineerd voor de Hercule Poirotprijs in 2008. De 'Liese Meerhout serie' is verfilmd door de Vlaamse commerciële omroep VTM.

In Bloedlijn van Corine Hartman maakt de lezer kennis met één van de meest ruige en onconventionele rechercheurs uit de Nederlandse thrillercanon: Jessica, ook wel Jessy genoemd, Haider. Met een voorliefde voor een snuif coke op zijn tijd, een goed glas whisky (bij voorkeur Dalwhinnie) en een nacht met een aantrekkelijke man die niet terugdeinst voor stevige seks, is Haider allesbehalve een keurige rechercheur. Met klanken van Pink Floyd op de achtergrond is Haider vastbesloten om de moordenaar van haar zoon voor eens en altijd achter de tralies te krijgen. Tot ze kennismaakt met Saligia, een geheime club van experts in het oplossen van misdaden, die een allesbeslissende rol zal gaan spelen in haar leven. Hartman rondde haar succesvolle reeks af met Doodskleed, het bloedstollende vijfde deel met Jessica Haider. 


Klik hier
voor de minichallenge! Over de auteur

Hebban Crew

2124 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Minichallenge: acht zinderende nummers één

 

Overig

Minichallenge: Acht zinderende nummers een

op 05 december 2016 door Hebban Crew 8 boeken 76 volgers 8 reacties 5 likes

Hebban Spots

Hebban Minichallenges

101 volgers

Dit is dé Hebban Spot voor alle redactionele - en gesponsorde - minichallenges die je kunt gebruiken om je Hebban Reading Challenge een extra tintje te geven. Een Hebban Minichallenge is een...

Gesponsorde boeken